Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Et yemeyi çok seviyoruz. Eskiden incecik, çok pişmiş yediğimiz etleri şimdi iki parmak kalınlığında, tıpkı restoranlarda olduğu gibi pişirmek moda oldu. Et pişirmeyi düşünenler için Kurban Bayramı öncesi birkaç ipucu vermek istiyorum...

Et yeme alışkanlıklarımızın değiştiği bir gerçek. Geçmişte evlerimizde, kasap tarafından incecik bir hale gelene kadar dövülmüş etleri yerdik. Bunlar da her daim çok pişmiş olurdu. Şimdilerde evlerde iki parmak kalınlığında etleri, tıpkı restoranlarda olduğu gibi pişirmek moda oldu. Et pişirmeyi seven ve meslek hayatının büyük bir kısmını et bölümünde geçirmiş biri olarak bayram öncesinde bu işin sırlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu arada kemikleri atmayın. Kemikleri fırınlayıp, sos haline getirip yemeğinize ayrı bir lezzet katabileceğinizi unutmayın. Herkese şimdiden iyi bayramlar...

Et Pişirmenin İncelikleri
* Öncelikle et seçimi önemli. Kötü bir üründen asla iyi bir yemek yapamazsınız. İçinde bulunan ince şeritler halindeki iç yağların çok olması, lezzeti olumlu etkileyecek birincil etkendir.
* Eti, pişirmeden birkaç saat önce oda sıcaklığına çıkarın. Bu, her tarafını eşit olarak pişirmenize yardımcı olacaktır.
* Eti pişirmek için varsa dökme tavaları tercih edin. Teflon, en son tercihiniz olsun.
*Gelelim pişirmeye. Tavayı ısıtın, aynı zamanda fırını 220 dereceye getirin.
* Pişirirken hem ayçiçek yağı, hem tereyağı kullanacağız. Ancak asla tereyağını ilk aşamada tavaya koymayın. Tereyağının yanma derecesi oldukça düşük. Bizim arzu ettiğimiz şeyse yüksek ısıda, eti mühürlemek.
*Kızmış olan tavanın içine, yüzeyini zar gibi kaplayacak şekilde (oldukça az) ayçiçek yağı koyun. (Kişisel tercihim, balığın zeytinyağı, kırmızı etin ayçiçek yağıyla pişirilmesi yönündedir.)
* Etin her iki tarafını cömert bir şekilde tuzlayıp karabiber ekleyin.
* Ayçiçek yağı eklediğiniz tavadan dumanlar çıkmaya başlayana kadar eti koymayın.
*Eti tavaya koyduktan sonra katiyen ete de tavaya da bir dakika kadar dokunmayın. Bu, en sık yapılan yanlışların başında gelir. Sebebi şu: Çok yüksek sıcaklıktaki tavanın içine oda sıcaklığındaki eti koyduğunuzda doğal olarak tavanın ısısı düşer. Burada yapmanız gereken, dokunmadan, tavanın tekrar yüksek ısıya çıkmasını beklemek olmalıdır. Eğer aceleci davranıp karıştırır veya diğer yüzünü çevirirseniz, et suyunu bırakır.
* Bir dakika kadar sonra etin diğer yüzünü çevirin. Ve tekrar bir dakika kadar dokunmadan bekleyin.
*Her iki tarafı da karamelize olunca, tavaya misket büyüklüğünde tereyağı ekleyin ve ısıyı bir parça düşürün. Aksi halde tereyağı hızlı bir şekilde yanacaktır. Tereyağı köpürünce, bir kaşık yardımıyla bunu etin üzerine atın ve yedirin. Etin her tarafını bu işleme tabi tutun.
* Bu aşamadan sonra eti tavadan alın ve ısınmış olan fırına koyun. Kalınlığı ve kalitesi doğrultusunda pişirme süresi değişse de, 2 cm. kalınlığında orta pişmiş bir et için 3 dakika süre yeterli olacaktır.
*Üç dakikalık süre bitince fırından eti alın ve oda sıcaklığında 15 dakika kadar bekletin. Bu aşamaya ‘dinlendirme’ diyoruz. Eğer eti dinlendirmeden keserseniz, bütün suyu tabağa akacaktır. Ayrıca sert bir kıvamı olacaktır.
* 15 dakika bekledikten sonra, eti fırında bir dakika kadar ısıtın. Bu ikinci fırınlama işlemini eti pişirmek için değil, sadece keyifli ve sıcak bir şekilde yiyebilmek için yapın ve fırından aldıktan sonra hemen servis edin.
* Bir hatırlatma daha. Etleri ne kadar ince dilimleyerek yerseniz, verdiği keyif o kadar artacaktır.