Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Yılbaşı yaklaşırken, gurmelere ve yemek yapmayı sevenlere alınabilecek en güzel hediyeleri sıraladım...

Yeni yıl yaklaşırken, hediye alıp-verme sezonu da resmi olarak başladı. Hediye işinde herhalde en zor şeylerin başında; doğru kişiye, doğru hediyeyi seçmek geliyor.
Bu bağlamda gurmeleri ve yemek yapmayı sevenleri en çok mutlu edecek hediye seçeneklerinden bahsetmek istiyorum. Neticede hediye alan kişinin, paketi açtığında içten gülümsemesi paha biçilemez bir duygu...

FAVORİ OYUNCAKLARI
Bıçak: Şeflerin en sevdikleri oyuncakları, kuşkusuz bıçaklar. Hep söylediğim bir şey var. Eğer bir kişi profesyonel olarak aşçılık mesleğini seçmişse; mutlaka kendisine ait en az 2-3adet gözü gibi baktığı bıçağı olmalı. Bir meslek erbabının ciddiyetinin önemli göstergelerinden bir tanesi de, hayatı boyunca yapmayı planladığı iş için yaptığı ekipman yatırımı. Aynı şekilde amatör olarak yemek pişirmeyi sevenler için de, bıçaklar önemli aksesuvarlar. Yani yemekle haşır neşir olanlara alınabilecek en değerli hediyelerin başını bıçaklar çekiyor.
Bir sürü marka arasından seçim yapmanın kolay olmadığının farkındayım. Gerçekten kaliteli bir bıçak almayı planlıyorsanız, Japonlar’ın bu konuda büyük bir uzmanlıkları var. Türkiye’ye kalite Japon bıçakları getirenlerin başını, Barber Cutlery adında firmaları olan ve bu işi amatör ruhla yapan iki genç çekiyor. www.barbercutlery.com adındaki web sitelerine göz atmanızı tavsiye ederim.

HİKAYELİ REÇETELER
KİTAP: Yemek yapmayı sevenlerin ufkunu açan en önemli değer; kitaplar... Hem öğreten, hem de ilham veren; sadece reçete değil içerisinde hikayeleri barındıran kitaplar favorilerim. Aşçılık kariyerim boyunca aldığım ve baş- ucumdan eksik etmediğim bazı özel kitaplar var. Bunlardan birincisi Alain Ducasse tarafından yazılan ‘Grand Livre De Cuisine: Alain Ducasse’s Culinary Encyclopedia’. Herhalde en çok severek kullandığım yemek kitabı oldu. Gastronomiyle ilgilenen herkese ilk tavsiye edeceğim kitaptır.
İkincisi Thomas Keller’in ‘French Laundry’ adlı kitabı. Üzerinden uzun zamanlar geçse de eskimeyecek bir eser.
Yemeklerin arkasındaki hikayeleri ve özellikle tedarikçilerin öykülerini ön plana çıkaran bu kitap, yediğimiz yemeklerin insani sürecini ve arkasında yatanları anlatması açısından çok başarılı. Üçüncü tavsiyem ise Culinary Institute of America (çok saygın bir aşçılık okulu) tarafından ders kitabı olarak çıkartılan ‘The Professional Chef’. Bu kitap, tüm temel pişirme tekniklerini ayrıntılı olarak açıklayan ve sayısız reçeteyle pekiştiren bir baş yapıt. Bu ve benzeri yemek kitapları için amazon.com’u veya Pandora kitabevini ziyaret edebilirsiniz.

DOĞRU EKİPMAN ÖNEMLİ
tava-tencere: Yemek yaparken, doğru ekipman kullanımı çok önemli. Kaliteli ve doğru bir tencere seçimi, pişirilen yemeğin lezzetini doğrudan etkiliyor. Kalın bir eti, döküm tavada veya iyi bir omleti, ‘Natural Stone’ diye adlandırılan doğal taştan yapılmış tavada pişirmenin hem keyfi, hem de tadı başka oluyor.
Bu konuda Cem Bialetti’nin sıkıştırılmış doğal taştan ürettiği tencere ve tava serisini beğeniyorum. Ayrıca balık gibi tavaya yapışma riski olan ürünlerde de çok iyi bir netice veriyor.