Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Heyecan verici yemek kitapları



Yemek yapmaya ve yemek yemeye tutkulu herkesin kütüphanesinde gastronomi ile ilgili birkaç kitap mutlaka vardır. Birkaç ay içerisinde heyecanla beklediğim ve bende değişik hisler uyandıran iki yeni kitap piyasaya çıkıyor



Yurt dışında yılbaşı ve noel öncesi peş peşe yeni kitaplar çıkar. İnsanların birbirine hediye almak için uğraştıkları bu zaman diliminde en iyi kurtarıcılar kitaplardır. Bu köşede daha önce bahsettiğim, 2010’un en iyi restoranı seçilen Noma’nın şefi Rene Redzepi’nin ilk kitabı ekim ayında piyasaya çıkıyor. Her yaptığıyla bugüne kadar ses getirmeyi başaran Redzepi’nin kitabı daha piyasaya çıkmadan gastronomi dünyasında büyük bir heyecan yaratmayı başardı. Başlığı: ‘Noma: Time and Place in Nordic Cuisine’ (Noma: İskandinav Mutfağında Zaman ve Mekan). Kitapta,
Danimarka’nın yerel lezzetlerini rafine bir şekilde yorumlarken başına gelen hikayeleri anlatacakmış.
El Bulli’nin sahibi ve şefi meşhur Ferran Adria’nın da yeni bir kitabı çıkıyor. Colman Andrews tarafından yazılan biyografisinin başlığı ve basım tarihi doğrusu beni biraz rahatsız etti.
Kitap 7 Ekim’de piyasaya çıkacak. Fiyatı gayet makul, 18 dolar. 320 sayfalık bu biyografinin çok satacağından hiç kuşkum yok. Genelde yurt dışında kitaplar noelden önce dağıtılmaya başlanır ki, iyi bir hediye seçeneği olsun ve tirajı artsın. Sadece, şefler dünyasında yakın bir zamanda bir numara olan ve dikkatleri üzerine çeken Noma’nın şefi Rene RedzepÌ’nin ilk kitabı ile üç gün arayla çıkacak olması bana biraz garip geldi doğrusu. Yanında çalışan bu yeni yeteneğin kitabının piyasaya çıkış tarihi çok önceden belliydi. Çok yakın bir tarih seçmesi belki bir tesadüf olabilir.

Haberin Devamı

Keşke okuyucuya bıraksaydı
Gelelim kitabın başlığına ‘Ferran: The Inside Story of El Bulli and the Man Who Reinvented Food’ (Ferran: El Bulli’nin Bilinmeyen İçyüzü ve Yemeği Yeniden Keşfeden Adam). Birisi bana yemeği yeniden keşfetmek övgüsünü yalnızca bir kişiye atfedebilirsin deseydi, hiç şüphesiz Ferran Adria aklıma gelen isimlerden biri olurdu. 21’inci yüzyılın şimdiye kadar çıkardığı en büyük şefi kabul edilebilir. ‘Times’ dergisi üç yıl üst üste dünyanın en etkili 100 kişisi arasında gösterdi kendisini. İspanya’dan bu listeye giren tek kişiydi Almadovar, Penelope Cruz veya Cumhurbaşkanı Jose Luis’in önünde.
Bence biyografisinin başlığına bu ifadeyi koyması çok hoş olmamış. Dediğim gibi bu övgüyü fazlasıyla hak eden bir kişi. Ancak onu özel yapan şeylerden biri de tevazu sahibi olmasıydı. Kulaklarından ego fışkıran şeflerden farklı bir duruşu vardı. Bazıları bu kitabı bir başkası yazmış diyebilir ama bu biyografi (çoğunda olduğu gibi) Ferran ile baş başa verilerek yazılmış. Keske bıraksaydı da, okuyucular bu yargıya kitabın sonunda kendileri varsaydı.


Benim ilk üçüm
Çıkacak olanlardan bahsettik. Biraz da bugüne kadar en çok beğenerek okuduklarımdan bahsetmek istiyorum.
1- AlaIn Ducasse tarafından yazılan ‘Grand Livre De Cuisine: Alain Ducasse’s Culinary Encyclopedia’ herhalde en çok ve severek kullandığım yemek kitabı oldu. Gastronomiyle ilgilenen herkese ilk tavsiye edeceğim kitaptır. Genelden farklı olarak, ansiklopedi formatında yazılan bu eserde; kuzu, levrek, mantar gibi birçok malzemeyle ne türlü kombinasyonlar yapabileceğinizi ayrıntılı olarak açıklıyor. Yurt dışında çalıştığımda, her şefin mönü değişiklikleri sırasında başvurduğu bir başucu kitabıydı.
2- Thomas Keller’in ‘French Laundry’ adlı kitabı herhalde üzerinden uzun zamanlar geçse de eskimeyecek bir eser. Bu kitabın en hoşuma giden tarafı, insani tarafı. Yemeklerin arkasındaki hikayeleri ve özellikle tedarikçilerin öykülerini ön plana çıkaran bu kitap, yediğimiz yemeklerin insani sürecini ve arkasında yatanları anlatması açısından çok başarılı. Bir de, Thomas Keller’in yaratıcılığını ve yaptıklarının eleganlığını görmek oldukça etkileyici.
3- Paul BertollI pek çokları tarafından bilinmeyen bir şef. Uzun bir zaman Alice Waters ile Chez Panisse isimli restoranda çalışan bu şef, fikrimce bugüne kadar İtalyan mutfağı ile ilgili yazılan en iyi kitabın yazarı. İsmi ‘Cooking by Hand’. İlk elinize aldığınızda şekil itibariyle biraz sıkıcı gelebilir. Fazla fotoğraf içermiyor. Ancak anlatımı ve içerdiği yemekler açısından süper. Evinde yemek yapmayı sevenler için ilk önereceğim kitap...