Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Beykoz’da, balıkçıların kendi elleriyle pişirdiği nefis gümüş balıklarını yerken, konu palumutun göç yollarıydı

Palamutun izini sürerken


‘Sürdürülebilirlik’ her geçen gün daha çok duyduğumuz bir kelime haline geliyor. Bu kadar moda olmasının temel nedeni, insanoğlunun acımasız ve bilinçsiz tüketim alışkanlıklarını aynı şekilde sürdürmeye devam edemeyeceğini, doğanın bize artık yüksek sesle haykırması. Bu sese kulak veren Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) ve Metro Toptancı Marketleri işbirliği yaparak, önümüzdeki 3 yıl içinde 4 bin 500 palamutu markalayıp denize bırakacak. Amaç, çok fazla bilinmeyen palamutun göç yollarını takip etmek. Bir başka deyişle, Akdeniz ve Karadeniz arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamut balığının korunması için uluslararası duyarlılık yaratmak. Ayrıca avlanmanın, kirliliğin ve iklim değişikliklerinin bu göç yollarını nasıl etkilediğini ortaya çıkarmak. Bu projeyle, sürdürülebilir avcılığa katkıda bulunulacağı gibi, tüketicileri de bilinçlendirmek hedefleniyor.
Palamutun izini sürerken

Tüketme alışkanlıklarımızı belirleyen unsurlar arasında ne yazık ki ‘doğaya saygı’ üst sıralarda değil. Kısa vadeli maddi çıkarlar, uzun vadeli kazanımların önünde tutuluyor. Bu tip kampanyaların en önemli tarafınının, bilimsel veriler aracılığıyla ‘ne kadar kötüye gittiğimizin’ yüzümüze vurulması olduğunu düşünüyorum. İçinde bir parça duyarlılık kalmış, sayıları az, ancak cesaretleri çok kişi ve kurumların da bu gidişe ‘dur’ demek için el ele vermesinin zamanının geldiğine inanıyorum.

Vicdanımızın sesini dinleyelim
Konu denizler olduğundaysa, konunun iki önemli ayağı var; balıkçılar ve tüketiciler. Bu kampanyada iş, daha çok balıkçılara düşüyor. Türkiye’nin çok farklı noktalarında (Bartın, İstanbul, Gökçeada, Samsun, İzmir, İskenderun gibi) markalanan palamutlar denize bırakılacak. Boyu ölçülen balıkların üzerindeki markada, TÜDAV’ın irtibat bilgileri ve marka numarası yer alıyor. Bu balıkları avlayan balıkçılar TÜDAV’la irtibata geçmeleri durumunda sembolik hediyelerle ödüllendirilecek. Bu sayede palamutun denize bırakıldığı noktayla avlandığı nokta arasındaki mesafe ve zaman dilimi, palamutların izini sürmekte önemli verileri ortaya çıkaracak.
Bu verileri bilinçli yorumlamak, hepimizin vicdanına kalıyor. Seçimlerimiz bu anlamda en önemli gücümüz. Ya gelecek kuşakların haklarını gasp etmeye devam edeceğiz ya da vicdanımızın sesini dinleyip insana yakışan bir biçimde bilinçli ve dengeli tüketim alışkanlıkları geliştireceğiz.