Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

‘Buffalo mozzarella’, ‘burrata’, ‘caprese salata’ son zamanlarda restoran menülerinde olmazsa olmazlardan. Peki bu peyniri yeterince tanıyor muyuz?

Bu peynirin pizzadan, tosta kadar girmediği hiçbir yemek kalmadı. Uzunca bir süre oldukça kötü örnekleri ile yetinmek zorunda kalsak da, son birkaç yıldır mozzarella peynirinin kalitelilerini görmeye başladık.

Orijinali manda sütünden İtalyanların gastronomi dünyasına kazandırdığı mozzarella peynirinin orijinali manda sütünden üretiliyor ve manda sütünden üretilene ‘buffalo mozzarella’ deniliyor.
Türkiye’de yediklerimizin büyük çoğunluğu inek sütünden olsa da, manda sütü kullanılarak yapılan ile arasında büyük farklılıklar var. Fiziksel özellikleri karşılaştırıldığında manda sütünden yapılan mozzarella daha parlak bir beyaz renge sahip ayrıca daha yumuşak ve daha nemli.
Lezzet olarak ise inek sütünden yapılan mozzarellaya göre kremamsı ve daha baskın aromatik özelliklere sahip.

Caprese salata tarifi
Mönülerde mozzarellanın en sık kullanıldığı yemek ise ‘caprese salata’. Bu salata ismini, Capri adasından alıyor ve bu bölgeye atfediliyor. Hazırlanışı oldukça kolay olan bu salata, İtalyan mutfağının kaliteli smalzemeyi öne çıkaran kimliğini yansıtıyor. Adı oldukça janjanlı olsa da dilimlenmiş mozzarella peyniri, domates ve fesleğenin üzerine biraz zeytinyağı ve tuz serptiğinizde ‘caprese salata’nız hazır oluyor.

Gastronomi ürünü burrata
Gelelim mozzarella peynirinin türevlerinden en çok bilineni olan ‘burrata’ya. ‘Burrata’ klasik mozzarella peyniri ve krema karıştırılarak üretiliyor. Mozzarella peyniri hazırlanırken içine en son aşamada krema konuluyor ve ağzı bağlanıyor. Bir efsaneye göre ‘burrata’, mozzarella peyniri üretilirken artıklardan nasıl yararlanılacağı düşünülürken ortaya çıkmış. Günümüzde ise ‘artisanal’ olarak adlandırılan ve üst seviye ustalık gerektiren bir gastronomi ürünü olarak biliniyor.

Bir hafta içinde bozuluyor
Hakiki mozzarella peynirinin en sorunlu yanı ise çok çabuk bir sürede ve taze olarak tüketilmesi gerektiği. İki günden sonra lezzetini kaybetmeye başlıyor ve en fazla bir hafta içerisinde de bozuluyor. Bu yüzden hem bireysel hem de restoran kullanımı için alınacaksa az miktarlarda, sık sık sipariş edilmesini tavsiye ediyorum. Önceleri kısa raf ömrü nedeniyle ithalatının neredeyse imkansız olmasından ve ülkemizde yaygın olarak üretilmemesinden dolayı fiyatı oldukça yüksek olan mozzarella peyniri, birçok yerli üreticinin bu işe merak salması ise birlikte fiyat olarak daha makul seviyelere geldi.
Türk damak tadına uygunluğu, birçok farklı malzemeyle ahenk içinde bulunması, basit ama lezzetli olması ve artan kaliteli üretimiyle mozzarella, peynirler arasında popülerliğini uzun süre devam ettireceğe benziyor...