Birkaç yıl önce kuafördeyim… İçeri bir anne - kız girdi. Yaşlı olan, “Topuz istiyorum ama kayınvalide saçı olmasın” diyor. Genç olan da “Arkadan atkuyruğu istiyorum ama ‘gelinin ablası saçı’ olmasın…” “Özel bir akşam mı” dedi kuaför… “Evet” diye cevap verdi genç olan “Akşam kız kardeşimin sözü var.”
Arkadaşıma soruyorum “Akşama saçımı nasıl yaptırayım” diye… Cevap, “Toplat ama ‘görümce saçı’ olmasın.” Demek şu aralar racon, evlilik, nişan ve söz törenlerinde kimliği inkar etmek… En azından saç tarama şeklinde.
Oysa siz bu satırları okurken ben kuaförde görümceliğe adım atmaya hazırlanıyorum. Ne var ki görümceliğim sadece kayıtta!
Bundan 10 yıl filan önceydi; bir yılbaşı gecesi herkes ayrı bir yere dağılacak, evde hazırlık halindeyiz… Kardeşim ve bu akşam resmen eşi olacak olan Deniz, flörtün başındalar. Tam evden çıkarken yakaladım. Reha’ya (kardeşim) “Yılbaşı gecesi mavi gömlek giyilmez canım, hemen değiştir” dedim. Nasıl olduysa dediğimi yapacağı tuttu!
‘Herkesin zevki kendine’
Ne var ki arkasından annemden işitmediğim azar kalmadı. Yanında kız arkadaşı varken ben ne karışıyormuşum! O yıllardan bugüne hiçbir şey değişmedi.
Anneme soruyorum, “Reha’nın smokini alındı mı?” Cevap, “Aldılar.” “Ne renk aldılar?” diye soruyorum, cevap, “Sormadım.” “Anne nasıl sormazsın? 2 - 3 alternatif fotoğraf bana gönderselerdi keşke” diyorum, “Niye ki ?” diye soruyor “Fikrimi söylerdim” diye cevaplıyorum. “Sen kendi düğününde kimseye sordun mu fikirlerini?” diye annem sorunca, ben de “Aile çevremizde bu işlerden benim kadar anlayan yok ki!” diyorum... “Sana öyle geliyor, herkesin zevki kendine!” diyor. Örnekleri çoğaltsam yazı dizisi olur.
Görümce, gördüğünü söyle
Diyeceksiniz ki “Neden direkt kardeşinle konuşmuyorsun?” Çünkü kendisi, her konuda sadece bir kelimelik cevaplar verir ve onları da harf sayısı en az olanlardan seçer.
Anlamadığım, niye her söylediğim ‘karışmak’ olarak değerlendiriliyor? Olaya, ‘iyileştirme yönünde fikir beyan etmek’, ‘deneyimlerimden yola çıkarak fayda sağlamak’ ya da ‘sevdiklerimin işini kolaylaştırmak’ olarak bakılamaz mı?
Adı üstünde görümce ‘gördüğünü söyle’!
Şaka bir yana şu aralar düğün - dernek dönemi… Ünlü - ünsüz evlenen tüm çiftlere uzun ömürlü mutluluklar dilerim!
En çok da Deniz ve Reha’ya!
SÜSLÜ VE SÜSSÜZ
Nur Fettahoğlu
Sıradan… Ama zaten yazın en sıcak günlerinde ne olabilir ki? Birilerinin alışveriş merkezlerine çok fazla anlam yüklemediğini görmek umut verici…