Cadde ‘Ödüllü filmlerden kaçıyorlar’

‘Ödüllü filmlerden kaçıyorlar’

19.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yönetmen Yüksel Aksu, Antalya Film Festivali kapsamında katıldığı söyleşide, “Film seçerken festivallerden ödül alanlardan kaçan çok adam gördüm. Hem de yazar çizer insanlar. Buna bir çözüm bulunmalı” dedi

‘Ödüllü filmlerden kaçıyorlar’

Dondurmam Gaymak’, ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’ ve ‘İftarlık Gazoz’ filmlerinin yönetmeni Yüksel Aksu, 53. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında ‘Sinema Sinemadır, Sadece Arthouse Değildir’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Osman Sınav, Şerif Gören ve Sabahattin Çetin gibi usta yönetmenlerin izlediği söyleşide Aksu, fikirlerini sinemaseverlerle paylaştı.

Gişesi varsa ödülü yok

Aksu, “Hiç kimsenin gitmediği sinema filmi eşittir yüksek sanat, kalabalıkların gittiği ise arkaik diye bir denklemden söz edemeyiz. Son yıllarda çok sayıda Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz taklitleriyle karşılaşıyoruz. Bu arkadaşlarımın özgünlüğüne de zarar veren bir durum” dedi.

“Filmler gişe gördüyse festivaller almamayı tercih ediyor” diyen yönetmen sözlerine şöyle devam etti: “Bir koleksiyon alanı mı festivaller? Mesela AROG... Türkiye şartlarında bu kadar dekor, kostüm ve atmosfer yaratan sanat yönetmenleri, filmler festivallere gidemediği için ödül alamıyor. Onun yerine arkaya bir kilim atan bir kız evladı en iyi sanat yönetmeni ödülü alıyor.”
Festivallerde sadece arthouse filmlerin yer almasının insanları uzaklaştırdığını iddia eden Aksu, “Aman abi festivallerde ödül almış diye kaçan çok adam gördüm. Hem de yazar çizer insanlar” dedi. Bu sorunun çözülmesinin yöntemlerini de sıralayan Aksu, “Birincisi sinema salonlarına girdi diye bir filmi taca çıkartmamalı. İkincisi çok gişe yaptı diye taca çıkartmamalı. Türlerine ve bağlamlarına göre kategorilere ayrılmalı” diye konuştu.