Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, Katy Redford (78), torunları onunla beraber görünmek istemediği için ameliyat olmaya karar vermiş. 40 bin sterlin harcamış ve mutlu olmuş. Tek şikayeti, artık otobüste kendisine eskisi kadar yer verilmemesiymiş.

Geçen ay Amerika’da katıldığım bir toplantıda yüz germe ameliyatlarının üçte ikisinin artık 65 yaşın üzerindekilere uygulandığı açıklandı. Ayrıca çok daha fazla yaşlı erkek göz estetiği, boyun ve yüz germe ameliyatı yaptırıyor. Hatta 80 yaş üzeri emekliler bile yüzlerine ufak tefek müdahaleler uygulatıyor. Amerikan Yüz Plastik Cerrahi Derneği’ne göre, 65 yaş üzeri hastaların sayısı, 2000 senesinden beri yüzde 250 arttı.

İyileşme süresi hızlandı
Washington’lu yüz plastik cerrahı Dr. Steven Hopping, “Emekliler radikal yüz ameliyatlarını istemiyorlar, onlar için yüz derisini gençleştirmek ve biraz germek yeterli. İleri yaşlarda mini yüz germeler, S-Lift veya boyun germeler ön plana çıkıyor” dedi. Buna karşılık emeklilerde vücuda uygulanan estetik ameliyatlar çok nadir görülüyor.

Sosyal hayatta başarılılar
Bence genç ve sosyal görünmek için ameliyat şart. 55 yaşın altındakilerde ameliyatsız yöntemler daha yaygın ancak nedeni sorulduğunda sadece ameliyatı geciktirmek istediklerini söylüyorlar. Genç yaşlarda botoks, kimyasal soyulma ve radyo frekans uygulamaları yaygın. Lazerlerse kontrolsüz ve her zaman istenen sonucu vermiyor.
Yaşlılarda yüzü aynı zamanda doldurmak gerekiyor. Yüzün yaşlanması doku kaybı sonucu olduğundan, bu bölüm yerine konmalı. 55 yaş üzerine yapılan yüz germelerde elmacık kemiklerin ve çenenin de dolguyla büyütülmesinde fayda var çünkü yaşlandıkça kemiklerimiz ufalıyor.

Hata riski çok az
Eskiden estetik ameliyatlardan sonra ölümler ve sakatlıklar görülebiliyordu. Şimdiyse hastalarımın yüzde 50’si 65 yaş üzerinde ve korkusuzca ameliyata geliyor. Bunun nedeni, ameliyatların daha güvenli olması, hatta birçok müdahalenin lokal anestezi altında, uyanıkken yapılması.
Ameliyatla yüzleri gençleşen emekliler daha kolay iş buluyor. İnsanların yaşları ilerledikçe yüzlerine verdikleri önem artıyor. Sosyologlara göre, günümüzde emekli hastalar daha kolay ameliyata rıza gösteriyor.

Ölümü geciktirebilir miyiz?
Psikologlar, “Daha genç görünerek ölümü geciktirebilir miyiz?” sorusuna “Evet” yanıtını veriyor. Estetik ameliyat sonrası genç görününce mutlu oluyoruz, mutlu olunca da mutluluk hormonu oksitoksin salgılanıyor ve ömrümüz uzuyor.
Çocukken söylediğimiz “Neşeli ol ki, genç kalasın” şarkısı ne kadar doğruymuş...
Danimarkalı Dr. Kaare Christensen’e göre, stresli bir hayat yaşayanların yüzleri daha çabuk yaşlanıyor ve daha erken ölüyorlar. Mutluluk hormonunun yaşam süremizi belirleyen telomerleri olumlu etkilediğini belirtiyor. Mutlu insanları; uzun, doğal ve geç bir yaşlılık bekliyor.

Haberin Devamı

EMEKLiLERiN  ESTETiK MERAKI

Haberin Devamı

Oscar gecesinde kadın haklarını savunan Patricia Arquette’i destekleyen ve “Yes, yes (evet)” diye bağırarak, Jenifer Lopez’le ayağa fırlayan Meryl Streep (69), bence iyi yaşlanan bir kadının en güzel örneği.