Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Diyet veya sporla yağ hücreleri azalmaz, küçülür ve sonra kişi tekrar şişmanlar. Liposuction yani yağ emmek kalıcı bir çözümdür

Vücuttan yağ emme (liposuction) istenmeyen yerlerde birikmiş yağların özel bir pompayla alınmasıdır. Cildin altına verilen özel bir sıvı yağları eritir ve demir bir boruyla (kanül) yağlar emilir. İşlemde kan kaybı çok azdır ve bir kadının reglde kaybettiği kandan fazla değildir. İtalyan arkadaşım Giorgio Fischer ve babası 1986’da bu yöntemi buldu ve ben de onlardan yağ emme sanatını öğrendim. Daha sonraları yağ emme hakkında birçok çalışmalarım oldu. Hatta bu işlem için kendi özel borularımı (Saylan yağ emme kanülleri) geliştirdim.
Diyet veya sporla yağ hücreleri azalmaz, ufalır ve daha sonra tekrar büyür. Bu tür diyetlere İtalyanlar “Asansör diyeti” der, yani kilonuz her defasında iner-çıkar ama sonuç değişmez. Hiçbir yöntem diyetle uygulanan bir yağ emmenin yerini tutamaz. Ayrıca vücudun bazı yerlerinde (çene altı, karın, kalçalar, kollar ve dizler gibi) biriken yağlar, diyet veya spordan etkilenmez. Bu fazla yağlar ancak yağ emmeyle giderilir.

Haberin Devamı

Ameliyatsız yağ parçalama kanser riskini artırabilir
Liposuction, bir zamanlar bütün dünya da en çok uygulanan yöntemdi. 2000’de bütün estetik cerrahi uygulamalarının yüzde 21’i yağ emme iken şimdi yüzde 11’lere kadar geriledi. Nedeni, bazı firmaların ameliyatsız yağ parçalama yöntemleri olarak lazer, ultrason ve radyo frekans makinelerini aşırı reklamla zorla piyasaya sürmeleri.
Ancak zamanla bu makineler istenilen sonuçları vermeyince tekrar klasik yağ emmeye dönüldü ve günümüzde yeniden eski yöntemler kullanılıyor.
Diğer bir problem de ameliyatsız olarak parçalanan yağların vücutta kalmasıdır. Yağ dokumuz, vücudumuzun kimyasal atık deposudur ve yağ dokusunda biriken siyanür, arsenik, cıva ve kadmiyum gibi zehirler dışarıdan yağ dokusu parçalanınca kana karışmakta ve hastalar 4-5 yıl sonra “Neden kanser oldum?” diye sormaktadır.
20 yıl önce kalın demir borularla yağ emildiği için ciltte çukur oluşuyordu. Artık çok ince borular kullanıldığından çukurlar daha az meydana geliyor.

Haberin Devamı

Namuslu cerrah, inanmadığı yöntemi kullanmaz
Modası geçmiş lazer ve ultrasonla ameliyatsız vücut şekillendirme ve yüz germe yöntemleri sanki yeniymiş gibi pazarlanıyor. Hatta 2006’dan beri İstanbul’da pazarlanan bir ultrason cihazı, bütün dünyada terk edildiği halde hâlâ sosyete dergilerine reklam verebiliyor. Ben de bu aleti bir süre sonra geri verdim ve vicdan azabıyla birçok hastama ücretsiz yağ emme uygulayıp zararlarını telafi etmeye çalıştım.

GÜVENLi BiR YAĞ EMME iÇiN GEREKLi ŞARTLAR:

* Liposuction mutlaka bir klinik veya hastanede yapılmalıdır. Eğer fazla miktarda yağ emilmişse en az bir gece klinikte kalmakta fayda var. Çünkü yağı sulandırmak için verilen maddenin yan etkileri 12 saat sonra ortaya çıkar ve gece yarısı evinizde yalnızken bu problemle karşılaşabilirsiniz. Doktorunuza ulaşmakta
zorluk çekebilirsiniz.
* Daha önce de belirttiğim gibi ufak ince borularla ve cilde yapılan mini kesilerle yağ emilmelidir. Bu sayede ciltte daha az bir iz,
olur ve pürüz kalır.
* Bir defada 3- 3.5 kilodan fazla yağ emilmemelidir. Vücudunda çok fazla yağı olanlarda ikinci veya üçüncü bir kez işlem yapmak gerekebilir. Tedaviden sonra 8-10 gün süreyle özel bir korse giymelisiniz.
* Yağ emmeden sonra genellikle ağrı, kızarma veya şişme olmaz. Eğer böyle bir şikayetiniz olursa bu durum bir tehlike işareti olabilir. Hemen doktorunuza haber vermeniz gerekir.
* Doktorunuzun tecrübesi çok önemlidir. Ona daha önce kaç kez bu işlemi yaptığını sorun. Hatta işlemlerin sonuçlarını göstermesini isteyin.
* Doktorunuzdan daha sonra yapılması gerekebilecek düzeltme ameliyatlarının ücretsiz olacağına ait bir yazılı belge isteyin. Ayrıca sıklıkla yağ emmeden sonra veya aynı zamanda bir cilt germe ameliyatı (karın, bacak veya kol) da gerekebilir. Doktorunuz bu konuda sizi
önceden uyarmalı. Cilt germe işleminin ücrete dahil olup olmadığını önceden açıklığa kavuşturmak gerekir.
* Hiçbir ameliyatsız yöntem, yağ emmenin yerini alamaz ve onun verdiği sonucu sağlayamaz.
Hatalı bir yağ emmeyi daha sonra düzeltmek zordur. Bu nedenle başlangıçtan hatayı önlemekte fayda vardır. Seneler önce yağ emmeyi öğrenirken bence aynı zamanda bir filozof da olan İtalyan ustamın güzel bir sözü var: “Herkes yağ emebilir ama herkes güzel yağ ememez.”