Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

50 yıl sonra dudak büyütme, yüz germe ve yağ emme tarihe karışacak ve insanlar istedikleri vücut şekline kavuşacak

Gelecekte ne olacak diye düşünmek artık bir bilim kurgu olmaktan çıkıp ihtimaller hesabı haline geldi. Estetik tıpta da artık ‘ne olabilir’den çok ‘ne olacak’ diye hesaplar yapılmakta.
Güzellik alanında büyük değişiklikler olacak ve ameliyatların birçoğu insan vücuduna sokulan mikroskobik makineler (Nano-teknoloji) veya robotlarla gerçekleşecek.
Mesela yüz derisi altına yerleştirilen bir araç cilt altında dolaşarak aynı bir buldozer veya greyder gibi yüzümüzdeki hataları, kırışıklıkları ve sarkmaları içeriden düzeltecek.

BEYNİMİZE ÇİPLER YERLEŞTİRİLECEK
Sabahları evden çıkarken ruhsal durumumuzu programlama özelliğine sahip olabileceğiz ve istersek neşeli bir tatil günü veya ciddi bir iş günü geçirebileceğiz (pazar ve pazartesi modları).
Gelecekte nüfus cüzdanları, pasaportlar ve kredi kartları da cildimizin altına yerleştirilecek; yine vücuda yerleştirilen veya giydiğimiz özel cekette bulunan çipler sayesinde kan basıncımız, şeker ve kolesterol seviyelerimiz ayarlanacak; uyku, seks, açlık ve benzeri ihtiyaçlarımız da bu çiplerle programlanacak.
Felsefe dehası Alman Karl Steinmüller’e göre bundan 60-70 sene sonra beyine yerleştirilen çiplerle saplantılarda, fobilerde ve panik ataklarda büyük bir azalma gerçekleşirken, beynimizde aynı bir evin odaları gibi hafıza odası, beslenme odası, cinsel uyarılar ve his dünyamıza ait bölümler olacak. Yine bu bilim adamına göre; belki bundan 500 sene sonra vücudumuzda seks ve sindirim organlarına gerek kalmayacak.

AMELİYATSIZ LOPEZ POPOSU
2100 yılında insan artık ‘Cyborg’ denen bio-mekanik yaratığın ilk örneği olacak. Takılan kalp pilleri, insulin pompaları, metal eklemler, kemik protezleri, yapay kalp, yapay göz, yapay böbrek ve karaciğer, yapay kulak ve burun, kol ve bacak protezleri sayesinde vücudumuzun büyük bir kısmı yapay olacağından bunları yenilemek, daha iyisini ve güzelini taktırmak sanki bugün nasıl arabamızı yenileyip değiştiriyorsak onun gibi bir tüketim aracı olacak.
Dudak büyültme, yüz germe ve yağ emme bundan 50 yıl sonra artık tarihe karışacak ve alınan haplarla, radyo dalgaları, kök hücre ve gen teknolojisi sayesinde insanlar istedikleri yüz ve vücut şekline kavuşacak. Alınacak haplar ve losyonlarla saç dökülmesi (kellik) tamamen ortadan kalkacak; sarkan göz kapakları lazer ve radyo dalgaları ile düzeltilecek.
Büyük burunlar ise dışarıdan ameliyatsız olarak ultrason ile eritilerek istenen şekle girecek. Karın ve kalça adaleleri yapılan enjeksiyonlarla anında geliştirilecek ve insanlar isterlerse Jennifer Lopez poposuna ameliyatsız olarak kavuşacaklar.

Haberin Devamı

Yakın gelecekte Yüz germe evlerde!

Haberin Devamı

Bugün uygulanan pahalı lazer ile istenmeyen kılları ortadan kaldıran yöntemler ve radyo frekans ile cilt yenileme uygulamaları, gelecekte evlerde kullanılan bir elektrikli tıraş makinesi gibi yaygınlaşacak ve ev bakım üniteleri (home care kit) olarak satılacak.
Halen evde lazer epilasyonu ve radyo dalgaları ile yüz germe cihazlarının ilk örnekleri satışa sunulmuş bulunmakta.

YÜZ NAKLİ ARTACAK

Yüz nakli ameliyatlarında büyük gelişmeler olacak ve bu yöntem daha da yaygınlaşacak. Aklıma çocukken seyrettiğim bir gangster filmi geliyor.
Filmde kötü adam (Glenn Ford) hapishaneden kaçar ve ameliyatla yüzünü değiştirir. Sargılar açılınca ortaya Humphrey Bogart çıkar ve filme yeni bir yüzle devam edilir (Dark Passage 1947). Yine son zamanlarda sinemalarda gösterilen ‘Face Off’ filminde John Travolta ile Nicholas Cage’in yüzlerini değiştirmeleri artık hemen hemen gerçek olmuş...