Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Yaşlı erkekler, ürettikleri iş sayesinde genetik materyallerini yaşlanmaktan korurlar. Genç eş, hırs ve ihtiraslar da erkekleri hayata bağlayan diğer faktörler

Amazonlarda veya Avustralya’da halen yaşamakta olan ilkel toplumlarda yaşlı erkeklere teorik olarak ihtiyaç kalmamıştır. İlkel toplumlarda erkeğin doğal fonksiyonu, savaşmak, avlanmak, yiyecek bulmak (çalışmak) ve çocuk doğurma işlemindeki vazifesini yerine getirmektir. Artık tek evlilik yapan toplumlarda erkeğin üreme fonksiyonu da karısının menopoz yaşıyla sınırlanmıştır (Kadınlar ortalama 51 yaşında menopoz olurlar). Daha sonraları meslek hayatı da sona erip emekli olunca erkek insan görevini bitirmiştir. Buna karşılık bu ilkel toplumların babaanne ve anneannelere ihtiyacı vardır, onlar torunlara bakarlar ve ev işlerinde yardımcı olurlar.

Evrimsel gelişmede kadınlar daha öndedir
Bunu araştıran Finlandiyalı sosyal bilimci Mirkka Lahdenpera yayınladığı makalede kadınların evrimsel gelişmelerinde erkeklerden daha iyi bir durumda olduklarını savunmuştur. Erken doğan bebeklerde kızların hayatta kalma şansı daha fazladır. Kız çocukları daha önce yürürler, konuşurlar, tuvaletlerini söylerler ve okulda daha kolay öğrenirler. Erkek çocukları ancak ergenlik döneminde kızların gelişmesini yakalarlar. Yetişkin kadınlarda hastalığa yakalanma oranı daha azdır ve kadınlar daha uzun yaşarlar.

Erkekler nasıl hayatta kaldılar?
Araştırmacıların kendilerine sordukları soruysa erkeklerin nasıl belirli bir yaştan sonra hala hayatta kalabilmeleridir. Cevap olarak da insan erkeğinin kendine başka görevler bulabildiği olmuştur. Erkekler günümüzde bilim hayatında, politikada, memuriyette, ticarette aktif olup, genlerini tazelemektedirler. Yaşlı erkekler ürettikleri iş sayesinde yani önemli kararlar vermek, ortaya bilimsel veya edebi eserler koymak ve benzeri yapıtlarla genetik materyallerini yaşlanmaktan korurlar. Aslında kadınların genleri evrimsel olarak daha zindedir ve doğaya daha fazla uyum sağlamıştır. Hatta menopozdan sonra bile bu durum devam etmektedir (doğada dişi hayvanlarda menopoz olayı gözlenmez) ve daha geç yaşlanırlar. Sosyologlara göre günümüzde yaşlı erkeklerin genç kadınlarla evlenmesi ve baba olmaları erkeğin içgüdüsel olarak kendi neslini devam ettirme iç güdüsü sonucudur. Evrimcilere göreyse genç bir kadın yaşlı bir erkeğe gençlik aşısı etkisinde bulunabilir. Hollywood erkek artistlerinin çok uzun yaşamalarına neden olarak hepsinin ileri yaşlarda genç kadınlarla evlenip baba olması gösterilmektedir. Sibernetik bilimine göre biz insanlar aynı kompüterler gibi dışarıdan yeni bilgiler alıp kendimizi update etmez isek programımız (soft ware) bozulur ve çöker. Genç veya yeni bir eş bu işi görebildiği gibi eski eşlerinde kendilerini yenilemelerinde fayda vardır. Erkeklerin hayatını uzatan ve onları hayata bağlayan diğer bir özellik de hırs ve ihtiraslarıdır. Bu nedenle politikacıların ve bilim adamlarının da uzun yaşadığı bir gerçektir. Ayrıca hobiler ve meraklar, bilhassa koleksiyonculuk da erkeğin hayatını uzatmaktadır. Yoksa erkeklerin kadınların menopoz yaşı olan 51 yaşından daha uzun yaşamaları mümkün değildi! Kendinize yeni bir meşgale veya iş bulmanız aile hayatınızı da daha sağlıklı kılacaktır. Unutmayın Japonya’da boşanmaların büyük bir çoğunluğu erkek emekli olduktan sonra olmaktadır. Kadınlar evlerinde işe yaramayan bir erkek istemezler. Erkekler, mutlaka ev işlerine yardım edin ve ev hayatında aktif rol alın.

Ve ihanet
Yaşadığımız Viagra döneminde yaşlı erkeğin cinsel hayatında bir devrim meydana gelmiştir ve buna bağlı olarak daha fazla ihanetler olmaktadır. Bazı evliliklerde hem kadın hem de erkek ihanet etse de gidip karısına itiraf eden daima saf belki de aptal erkektir. Kadınsa bu durumda hemen faydalanır ve kendiliğinden sadık eş rolünü devralabilir. Bazı erkekler de her türlü kaçamaklarını hemen karılarına bildirip rahatladıklarını zannederler. Kadınsa bu tür affedilmelerden, ayaklara kapanmalardan, alınan hediyelerden ve hatta kazançlı bir boşanma
imkanından memnundur.
Zavallı erkek affedildiğini zanneder ama kadın yüklü bir tazminatla boşanır veya adamın geri kalan hayatını zehir eder. Nedense bilmem boşanma hakimlerinin çoğu kadındır ve boşanmalardan daima kadın karlı çıkar.

Yaşlı erkekle evlilik
İngiliz Daily Mail gazetesinin yaşlı erkeklerle evli genç kadınlarla yaptığı bir ankette ilginç sonuçlar ortaya çıkmıştır. Yaşlı erkek genç hanımına daha çok vakit ayırır ve onun mesleğinde başarılı olmasını canı gönülden destekler. Evin dışında fazla vakit geçirmez, dışarıda işi bitti mi genç karısına koşar. Mutfakta daha çok yardım eder. Daha çok tatile çıkar, sinemaya ve tiyatroya gider. Seks bakımından da yaşlı erkek gençlerden farklıdır. Genç erkek kendini tatmin etmek isterken yaşlı erkek genç karısını tatmin etmek ister. Erkeklere tavsiyem sakın emeklilik yaşınızda evde oturup ölümü beklemeyin ve hayatınızı kısaltmayın. Mutlaka kendinize yeni bir düzen kurun, yeni hobiler edinin ve hatta yeni meslekler öğrenin. Aman sakın karınızı değiştirmeye kalkmayın. Her ikiniz de kendinizi değiştirmelisiniz ve yenilemelisiniz (İkinci bahar teorisi). Bu sayede hayata bağlanın, aksi takdirde ömrünüz kısalacaktır.