Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Doktorlar, senelerce kadınlara “Belirli bir yaştan sonra her yıl mamografi çektirin” diye tavsiye verdi. Şimdi ise daha az mamografi çekilmesi öneriliyor. Peki neden?

En son yapılan araştırmalara göre, ne kadar sıklıkla mamografi çektirirseniz, o kadar tehlike altındasınız... Nedeni, iyonize ışınların kromozomlarınızı bozup onları kanserleştirebilmesi....
Bu durum sadece mamografi için değil, diğer bütün gereksiz röntgen tetkikleri için de geçerli. Hele menopoz öncesindeki kadınların memesi radyasyona çok daha hassas.
Bazı uzmanlar, “Uçakla uzun mesafelere yaptığımız seyahatlerde bir akciğer filmi kadar ışın alıyoruz” diyerek radyasyonun o kadar da zararlı olmadığını savunuyor. Ancak mamografi, yüzlerce akciğer filmine bedel ve kanserojen!
Bazı doktorlara göre, mamografi sayesinde meme kanserini erken safhada yakalıyoruz. Bu doğru ama bir başka görüş, "Eğer hastaya her sene mamografi yaptırmazsak, belki de meme kanseri olmayacak" diyor.
İngiliz Sağlık Bakanlığı, her yıl iki bin civarında kadının gereksiz çekilen mamografi nedeniyle kanser olduğunu açıkladı.
İsviçre hükümeti ise eğer ailede meme kanserli hasta yoksa mamografi tetkiklerinin üç yıldan az aralıklarla yapılmasını yasakladı.
Mamografinin üç senede önerilmesinin gerekçesi, meme kanseri dokusunun ancak 3-4 senede görünür büyüklüğe ulaşması.

TOMOSENTEZ İYİ SONUÇLAR VERİYOR
Yeni çıkan hızlı MR’larda, üç dakika içinde mamografiden daha iyi sonuç alınıyor. Yine yeni çıkan ve 'tomosentez cihazı' denen modern mamografilerde zararlı ışınlar daha az ve alet meme etrafında dönüp bütün memeyi çepeçevre görüntülüyor. Ayrıca eski mamografilerde olduğu gibi meme sıkılıp ezilmiyor ve eğer kanser varsa patlayıp vücuda yayılmıyor.
Diğer bir önemli husus da eğer her yıl yerine her üç yılda bir mamografi yapılırsa, gereksiz meme biyopsileri yarı yarıya azalacak. Bu, çok önemli.

KEMOTERAPİ VE RADYOTERAPİ ETKİLİ
Yeni piyasaya çıkan antikor ve hormon ilaçları sayesinde hastaların ömrü uzadı. Hastaya ameliyattan 1-2 hafta önce verilen kemoterapi sayesinde kanser daha erken safhalara döndürülüyor ve bölge ufalıyor.
Radyoterapi uzmanları ise hastaları daha ameliyat masasında ışınlayıp başarılı oluyor.

MAMOGRAFİ DAHA SEYREK YAPILMALI
Artık her sene yapılan mamografi taramalarının gereksizliği de tartışılıyor.
Bunun nedeni, vakaların yüzde 80’inde kadınlar veya doktorlar elle muayenede kanseri buluyor.
Senelik rutin mamografilerde ise kanserlerin ancak yüzde 20’si yakalanabiliyor.

Haberin Devamı

GÜNCEL MEME KANSERi TARTIŞMALARI

Haberin Devamı

Dr. Armando Giullano’ya göre, bundan 10 sene sonra bugün yaptığımız meme ameliyatlarının çoğu gereksiz olacak.

GÜNCEL MEME KANSERi TARTIŞMALARI

Amerika’nın Pittsburgh kentinde çalışan Dr. Atilla Soran, 'Angelina Jolie ameliyatı' denen; kanser olmadan riskli memenin içinin boşaltılması operasyonunun Türkiye’de de sigortalar tarafından karşılanmasını öneriyor.

KORUNMAK iÇiN YAPIN

Tüm kanser çeşitlerinden korunmanın en güvenli yolları:
* Bilgisayarınızı kapatın ve dışarı çıkıp yürüyüş yapın.
* Yeterli uyuyun, kilo almayın ve fazla üzülmeyin. Üzüntüler bağışıklığınızı bozuyor. Kanser de bir bağışıklık hastalığı.
* Her ay elle memenizi muayene edin.

Haberin Devamı

DOKTORLAR NE DİYOR?

* İtalyan asıllı Amerikalı meme cerrahı Dr. Giulliano’ya göre, ailede meme kanseri riski yoksa, 45 yaş üzeri kadınlarda her üç senede bir mamografi yeterli.
* New York’tan Dr. Dieckman, “Artık koltuk altı lenf bezleri kazınmıyor. 40 senedir koltuk altını kazıyoruz hiçbir faydasını görmedik, şimdi sadece ışınlıyoruz ve sonuçlar daha başarılı” diyor.
* New York Presbiteryan'dan Dr. Simmons ise memeden kanser dokusunu dondurarak çıkartıyor (No touch tekniği) ve "Aksi takdirde kanser vücuda yayılabilir" diyor.
Galiba eskilerin dediği “Kansere bıçak vurmayın, yayılır” görüşü doğru.