Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Yaşlanınca kaşlar düşer ve üst kapaklar sarkar. Kaşları kaldırarak üst kapakları da düzeltebilirsiniz. ‘T-Lift’ uygulaması bu amaca hizmet ediyor

Kaşlarımız, gözlerimizi dış etkenlere karşı korur. Onlar sayesinde gözlerimiz tozlardan, yağmur suyundan ve güneş ışınlarından zarar görmez. Kaşlarımız aynı zamanda kızgınlığımızı, korkumuzu, şaşkınlığımızı ve hayranlığımızı da belli eder.
Kaşların dış kenarları zamanla sarkabilir. Eskiden kaşların üzerindeki deriyi ameliyatla kesip çıkarıyor ve alın mesafesini daraltarak kaşları yukarı kaldırıyorduk. Ancak çok kötü izler oluşmakta ve alın ufalmaktaydı.
2000’li yılların başında geniş alınlı Angelina Jolie, Nicole Kidman, Jennifer Lopez ve Britney Spears gibi birçok sanatçı meşhur olunca, insanlar da alınlarını daraltmaktan vazgeçtiler. Eskiden yaygın olan bütün alın germe ameliyatları da botokstan sonra hemen hemen unutuldu.

Fazla deri azalıyor
Yüz cerrahlarına göz kapağı ameliyatı için gelen hastaların bazılarında üst kapağı kesip çıkartırsanız kaşları daha aşağıya çekip hiç de estetik olmayan bir görüntüye neden olursunuz. Halbuki kaşı kaldırırsanız üst kapağın fazla derisi de kendiliğinden azalır.
Kaşların dış taraflarını kaldırmak için bütün alnı germe yerine ‘Temporal Lift’ veya ‘T-Lift’ denen müdahale iyi bir çözümdür. Narkoz gerektirmez, lokal anestezi ve koldan verilen ilaçla hasta sakinleştirilir.
Şakak, saçlı deriden yapılan iki santimetrelik bir kesikten kaşın altına girilip kaş mobilize edilerek yukarı çekilir ve kafatasına dikilir. Bu sayede kaşların sadece dış tarafları yukarı kalkar ve daha doğal bir görünüm sağlanır.

GERMEYE GEREK KALMADI
Hastanede yatmanız gerekmez, iki saat sonra eve çıkabilirsiniz. Ameliyattan sonra genellikle morluk olmaz, gözlerde hafif şişlik olabilir, 5-6 gün sonra tamamen iyileşirsiniz. Sargı veya bandaja ihtiyaç yoktur, 3-4 gün sonra saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Yaklaşık sekiz gün sonra dikişler alınır. Kesi yerinde saç kaybı veya kellik gelişmez.
Bazı erkeklerde şakaklardaki izleri saklayacak saç olmadığından ameliyat kesiği daha gerilerden yapılır. Ameliyat sonucunu tam olarak 8-10 gün sonra görebilirsiniz. Göz kapağı ameliyatlarında olduğu gibi kaş kaldırmada da sonuçlar 6-7 sene kalıcıdır. Ameliyattan sonra bazı hastalar çok az fark gördüklerini, kaşlarının çok az kalktığını belirtir. Diğerleri ise kaşlarının çok kalktığından şikâyetçidir.

BETTE DAVIS KAŞLARI
Bu nedenle hastalara ameliyat öncesi bir programla daha sonra nasıl olacağını göstermek gerekir. Çok kalkmış kaşları zaman geçtikçe ufak bir müdahaleyle indirmek mümkündür. Yani zor bir ameliyat değildir ama en güzeli kısa sürede ufak bir ameliyatla yüzünüzün
gençleşmesidir.
Eskiden bütün alın kalkınca kaşların orta kısmı da kalkarak hastaya şaşkın bakan bir insan görünümü verirdi (Suprised look). Bu durumu günümüzde hatalı botoks uygulamaları sonucu olarak da görebiliriz.

KANCALI İPLİK BAŞARISIZDI
Bundan birkaç sene önce piyasaya çıkarılan kancalı ipliklerle kaşları kaldırmak, bence başarılı olmadı ve neredeyse terk edildi. Meydana gelen asimetriler ve yabancı cisim enfeksiyonları, uygulanmamasının en sık nedeni oldu.
Bu ameliyatı istemeyenler botoks ile kaşlarının dış kenarlarını kaldırtabilirler. Ayrıca kaşları inceltip veya tamamen aldırıp kalem veya dövme ile daha yüksek kaşlar çizilebilir. 1920’lerde yaşayan artistlerin hepsinde kaşlar alınıp kalemle kaş yapıldığı için günümüzde bu tür kalem ile yükseltilmiş kaşlara ‘Bette Davis’ kaşları denir.