Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Geçen hafta 2020’den sonra bu hastalığın artık eskisi gibi korkutucu olmayacağından bahsetmiştim. Meme kanseri cerrahisi büyük bir değişimin eşiğinde

MEME KANSERİNİN SONU-2

Artık bütün meme çıkartılmadığından kadınlar kendilerini daha iyi hissedecekler.

Biz meme cerrahları çok daha iyimser ve cesur olduk, buna karşılık kemoterapi uygulayan onkologlar oldukça tutucu. Meme cerrahları artık kanserli memenin tamamını mecbur olmadıkça çıkartmıyor. İtalyan Dr. Veronesi’nin 10 yıl önce savunduğu “Erken vakalarda memenin tamamını çıkartmayın” tavsiyesi artık ilerici cerrahlar tarafından kabul edildi. Günümüzde memeler tamamen çıkartılmıyor, koltuk altları eskisi gibi kazınmıyor, sadece memenin içi boşaltılıp boşalan memeye doku veya protez konuyor. Şikago’da katıldığım Amerikan Meme Cerrahları Derneği yıllık toplantısında 2 bin 200 doktor, Dr. Veronesi’yi ayakta alkışladı. Kongre salonunda kimler artık kanserli memeyi tamamen çıkartmıyor diye sorulduğunda o kadar çok el kalktı ki, herkes şaşırdı.

2020’de bitecek mi?
Amerikan Ulusal Kanser Derneği, meme kanseri aşısının şimdiye kadar başarılı olarak denendiğini ve en geç 2020 yılında piyasada olacağını açıkladı. Bu aşı sayesinde sadece sağlam insanlar meme kanserinden korunmayacak, şimdiye kadar kanser olanlarında diğer memeleri kanser olmayacak ve kanser diğer organlara sıçramayacak.
Kemoterapi ortadan kalkıyor mu?
Amerikan Amazon Hareketi adlı meme kanserli kadınların oluşturduğu dernek, ilaç firmalarını “Meme kanseri iyileşsin istemiyorsunuz, siz pahalı kemoterapi ilaçlarınızı satmak ve hissedarlarınıza para dağıtmak istiyorsunuz” diye suçluyordu. Bir kemoterapi, yüz binlerce dolara mal olurken 10 dolarlık bir aşı, meme kanserini önleyecek. Borsa ne hale gelecek tahmin edebiliyorum.
Şua tedavisi 55 yaşın üzerindeki erken vakalarda gereksiz. İtalyanların geliştirdiği ameliyat esnasında meme dokusunun kanser çıkartıldıktan sonra ışınlanması, pahalı bir yöntem ama önemli ve faydalı. Bu sayede hastalığın tekrarlanması önleniyor.

Haberin Devamı

MEME KANSERİNİN SONU-2

Yakın bir gelecekte sadece kanser dokusunun çıkartılması yeterli olacak.

Haberin Devamı

Lenf bezleri her zaman çıkartılmıyor
Şimdiye kadar koltuk altı lenf bezlerini çıkartıyorduk ancak en son bulgular, lenf bezleri çıkartılan hastalarda kanserin yayılmasının daha fazla olduğu yönünde. Aynı bademcikler gibi bir bağışıklık organı olan lenf bezleri de çıkarılınca, bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve kanserin meydanı boş bulup yayıldığı öne sürülüyor. Meme kanseri, kan yoluyla da yayılıyor. Ancak gerektiğinde bekçi lenf bezi dediğimiz memenin doğrudan boşaldığı lenf düğümleri çıkartılıyor. Bu sayede hastalar daha uzun yaşayıp normal hayatlarını sürdürüyorlar.

MEME KANSERİNİN SONU-2

Yine yakında kemoterapi yerine sadece kanseri ortadan kaldıran ilaçlar piyasaya çıkacak.

Gelecekte ne olacak?
Ülkemizde 800 bin meme kanserli olduğunu ve her sene 65 bin yeni meme kanseri vakasının ortaya çıktığını kabul edersek bu yeni buluşlar, korkunç bir gelişmeye işaret ediyor. Bütün olay meme kanseriyl daha bilinçli olarak mücadele etmek. 6-7 sene sonra, memede oluşan bir kitle aynı bir apandisit veya fıtık ameliyatı olur gibi basit bir şekilde çıkartılacak ve aşımızı olup kanser derdinden kurtulacağız.
Tüccar doktorlardan, soytarılardan ve çevrenizde kendilerini kanser uzmanı olarak tanıtan kimselerden koruyun. Bilin ki “Falanca doktor, şu meşhur kişinin kanserini iyi etti” diyen veya sizi o doktora gitmeye zorlayan komşunuz veya akrabanız size en büyük kötülüğü yapıyor.