Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Her kadının memesi birbirinden farklıdır. 18-30 yaş grubu kadınların yüzde 75’i ise; memelerinden memnun değil. Yani belki de sizin gibiler ve bu durum oldukça normal...

Her kadının memesi birbirinden farklıdır. Dünyada memeleri aynı olan kadın yoktur.
Ülkemizde plaj, sauna ve hamamlarda üstsüz dolaşılmadığı için memeleri saklamak daha kolay.
32 sene çalıştığım Almanya’da kadınlar daha çok üstsüz dolaşır. Bu yüzden aşağıda anlattığım durumlar, orada daha büyük problem. Yine de ülkemizde kadınlar, bu arazlar yüzünden erkeklerinin ve hatta diğer kadınların önünde aydınlıkta soyunmaz.

BİRBİRİNDEN AYRI OLANLAR
Kadınların yüzde 15-20’sinde memeler, farklı büyüklüktedir. Fark fazla değilse; genellikle dışarıdan belli olmaz ve tedavi gerekmez.
Memeleriniz farklı büyüklükte ise; sutyeni büyük olanına göre alın ve ufağın içine sünger veya ufak bir silikon parçası yerleştirerek memelerinizi eşitleyin.
Büyük olan meme, ülkemizde onaylı yağ eriten iğneler veya yağ emme yöntemi ile ufaltılabiliyor.
Memelere farklı protezler koyarak, onları aynı büyüklüğe getirmek ise; en yaygın yöntem. Ancak meme protezi ameliyatı 18 yaşından önce yapılmamalı.
Sol memenin, çok az daha aşağıda olması ise; tamamen doğal. Ve az da olsa herkeste gözlenir...
Birbirinden ayrı duran memeler de ancak silikon protez konarak veya yağ emerek eşitlenir.

MEMELERİNİZ HUNİ ŞEKLİNDE İSE...
Huni şeklinde memeler, daha çok genç kızlarda ve yirmi yaş altında görülür. Buna bakire göğsü de denir. Zayıflarda daha bellidir.
İleri yaşlarda hafif kilo alınca veya hamilelik sonrası sütle dolunca düzelir. Eğer düzelmezlerse; özel bir ameliyatla meme dokusu kalınlaştırılır.
Silikon protez, bazen iyi bir çözüm olabilir.
Sabırlı olup şeklin kendiliğinden düzelmesini beklemekte fayda vardır.

KOYU RENKLİ MEME BAŞLARI
Akdeniz ülkelerinde deri rengi daha koyu olduğundan; Avrupalı, Kafkas veya Rumeli kadınlarına oranla meme başları daha koyu renkli ve daha büyüktür. Ameliyatla meme başının büyüklüğü azaltılabilir, ancak yine kötü izler kalabilir.
Bizden mutlaka ameliyat isteyen hastalar, daha sonra izleri kötü bulup, pişman olduklarından; onlara ameliyat sonrasına ait resimler önceden gösterilmeli. Ten rengini açan kremler, biz bunlara ‘Michael Jackson’u beyazlatan kremler’
diyoruz, sürülerek meme başı rengi az da olsa açılır.

HIZLI BÜYÜMEDE ÇATLAK OLUŞABİLİR
Çatlak oluşumu, çok yaygın bir durum. Genç kızken hızlı büyüme veya daha ileri yaşlarda hızlı kilo alınca; eğer deri kuru kalırsa çatlar yani yırtılır.
Karın derisi ve göğüslerin, hamile kalınca veya kilo alınca; bolca yağlanması gerekir.
Oluşan çatlakların tedavisi çok zor. Asitle yakarak veya lazerle ufaltılır.

İÇERİ ÇEKİK MEME UCUNUN ÇÖZÜMÜ VAR
Hiç az olmayan sayıda kadının meme başı, içeri kaçmıştır.
Doğacak çocuğunuz, meme ucunu emerek onu dışarı çıkartacaktır.
Bazı sutyenlerde yapay meme başları vardır ve dışarıdan bu eksiklik belli olmaz.
Doğumu bekleyemezseniz; internette meme başını çıkartan özel emici pompalar satılıyor...
Daha kesin ama pahalı bir yöntem de, ameliyat. Cerrah dikkat etmezse; hatalı bir dikişle süt kanalları tıkanabilir.
Mecmualardaki çıplak kadınların meme uçları, her zaman dimdiktir çünkü uçlar fotoğraf çekilmeden hemen önce buzla soğutulup, dikleştirilir.
Unutmayın 18-30 yaş grubu kadınların yüzde 75’i memelerinden memnun değil. Yani belki de sizin gibiler ve bu durum normal.

Farklı büyüklükteki memelerin eşitlenmesi için, en kolay yöntem daha büyük memeden yağ emerek onu ufaltmak. Hatta emilen yağ daha ufak olan diğer memeye verilerek, o da büyütülür.