Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Kilo vermekle, diyet veya egzersizle tombul yanaklardan kurtulamazsınız. Tek çözüm, onları aldırmak

Günümüzde güzel yüzler oval şekilde. Senelerce ay yüzlü güzelleri güzel kabul ettikten sonra şimdi oval yani yumurta şeklinde yüzü olanları güzel kabul ediyoruz. Yanakların tombul olması çocukken sıhhat belirtisi ama büyüyünce estetik olarak kabul edilmez.
İncecik bedenli, vücudunda hiç yağ olmayan ama toplu yanaklı bir arkadaşım her görenin yanaklarından ‘makas’ almasından şikayetçiydi. O zamanlar bilseydim, ona bu ameliyatı önerirdim.
İnsan vücudundan en kolay çıkarılabilen yağ yanakta bulunur. Bundan 200 sene önce Fransız Dr. Bichat tarafından bulunan bu yağ kitlesinin kapsülü yok ve çıkartılması çok kolay.
Açlık durumlarında vücuttan ilk eksilecek yağ, yanak yağıdır, bu nedenle aşırı spor yapanlarda veya açlıktan ölmek üzere olanlarda, bu bölgeler boş olarak görülür ve içeri çöker. Yanak içine yapılacak bir kesiden, bu yağ birikimi adeta dışarı fırlar ve makasla kesilerek alınır.
Ağzınızı 2-3 gün antiseptik sıvılarla çalkalarsınız ve olay biter. Uygulama, lokal anestezi altında, aynı 20 yaş dişini çeker gibi yapılır. İsteyen hastaya damardan hafif bir sedasyon uygulanır. Ayrıca belirtmek gerekirse bu bir yağ emme (liposuction) işlemi değildir.

EN ÇOK TALEP UZAKDOĞU’DA
Kalıtımsal olarak tombul yanaklı olan Uzakdoğu toplumlarında bu ameliyat çok sevilir. Senelerce yaşadığım Almanya’nın Düsseldorf kentinde Japon firmalarının Avrupa genel merkezleri vardı. Buralarda yüzlerce çalışan Japon, sıklıkla gelip yanak yağlarını aldırırlardı. Ders vermek için gittiğim Şanghay’da ise en çok öğretmemi istedikleri bu tür ameliyatlardı. Ameliyat sonrası birkaç gün yüzünüz şişebilir ve “Yirmi yaş dişimi çektirdim” gibi tatlı bir yalan söyleyerek çevrenizi ikna edebilirsiniz.

AZI KARAR, FAZLASI ZARAR
Bütün yağ dokusu çıkartılmamalı... Aksi takdirde yanakta hoş olmayan bir çöküntü oluşur. Hatalı uygulamalarda yanağı tekrar yağla doldurmak gerekir. Bu ilk baştan bir miktar yağı içeride bırakarak önlenir. Ayrıca bu yağ kitlesi iki adale arasında yastık görevi yaptığından fazlaca çıkartılırsa, adalede ödem ve ağrılar olabilir. Yine çok fazla miktarda çıkartılırsa avurtlar çöker ve o şahıs hasta gibi görünür.
Seneler önce yüz germe ameliyatları esnasında aniden önümüze çıkan ve yaradan dışarı fırlayan bu ceviz büyüklüğündeki yağa çok kızardık ve ne yapacağımızı bilmezdik. Zamanla bu yağı kısmen çıkartırsak yüz germe sonucumuzun daha iyi olacağını öğrendik.

AMELİYATTAN ÖNCE BAKABİLİRSİNİZ
Aynanın karşısında dururken dudaklarınız kapalı ama ağzınız hafif açık durumdayken avurtlarınızı içeri doğru çekerseniz, yanaklarınızın ufaldığını görürsünüz. Ameliyattan sonra aşağı yukarı bu tür bir görünüme sahip olacaksınız. Bu ameliyatın bence en büyük faydası ameliyat sonrası yanaklar boşalınca elmacık kemiklerinin daha büyük gözükmesidir.
Unutmayın, güzel yüz büyük elmacık kemikli yüzdür. Kilo vermekle, diyet veya egzersizle tombul yanaklardan kurtulamazsınız. Tek çözüm onları çıkarttırmakta….