Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Fiziksel yaşlılığa elimizdeki son teknolojilerle çare bulabiliyoruz. Ancak ruhumuzun yaşlanmaması kendi elimizde. Mutlu olmayı seçerseniz, yaşlılık da güzel geçer

Daha çocukken insanlara 'sakın yaşlanma, yaşlanırsan çirkin olursun' mesajı verilir. Okuduğumuz bütün hikayelerde kadınlar yaşlandığında çirkin ve kötü kalpli bir cadı veya üvey anne olur.
Erkekler ise daha şanslıdır, onlar, iyi kalpli bir krala ya da bir dedeye dönüşür. Hikayeler bu bakımdan kadınlara karşı gaddardır ve onları daha çok genç ve güzel kalmaya zorlar. Ne kadar saçma değil mi?

BİYOLOJİK YAŞ İLE TAKVİM YAŞI FARKLI
Orta yaşın üst sınırı günümüzde 65 oldu. 65-75 yaşındakiler erken yaşlı, 75 sonrası ise yaşlı olarak sınıflandırılıyor.
Nüfus cüzdanınızdaki yaşınız, biyolojik yaşınızdır takvim değil... Gerçek yaşınız her zaman nüfus kağıdınızdan farklıdır. Biyolojik olarak günümüzde bir insanın bedensel değil ama kafaca en olgun yaşı 63 olarak hesaplanmıştır. Bu yaştan sonra beyin fonksiyonları yavaş yavaş azalmaya başlar.
Ama merak etmeyin, günümüzde biz doktorlar diş protezleri, katarakt ameliyatları, işitme cihazları ve eklem protezleri sayesinde sizi hayattan bıktırmayıp uzun yaşatacağız.

Ünlülerin komik yaşlılık tarifleri
Uzun yaşamak istiyoruz ama yaşlanmak istemiyoruz!
Verdikleri söyleşilerde ünlüler de bizime aynı fikirde...
Emekli 'James Bond' Sean Connery’e (83) göre, yaşlılık yere düşen bir şeyi alırken inlemeye benzer sesler çıkarmak.
Roberto de Niro (71), yaşlılığı burnunda ve kulaklarında kıllar çıkması, kaşlarının fışkırması olarak tarif eder.
Gelmiş geçmiş en iyi seslerden biri olan Barbra Streisand (72) için ise yaşlılık sevilen şarkılar listesindeki ilk 10 şarkıdan hiçbirini bilmemek....
Jane Fonda (76) en son kitabı 'Prime Time'da; yaşlılığı, televizyonda en çok seyredilen yayın saatinde yayın yapmaya benzetir.
Shirley MacLaine’e (77) göre ise yaşlanınca gürültüyü sevmeyiz.
İtalya'nın gelmiş geçmiş en çok ödül kazanan sinema oyuncusu olan Sophia Loren’e (79) yaşını sorduklarında “Annemden genç, çocuklarımdan yaşlıyım. Yaşımı siz tahmin edin” demiştir.

NEŞELİ OL, GENÇ KAL VE HASTA OLMA!
‘Neşeli ol ki, genç kalasın ve bu dünyadan zevk alasın...’
Okulda öğrendiğimiz bu şarkıyı devamlı hatırlamamız gerekir. Her şeyin başı ruhsal sağlık.
Biz cerrahlar sizi genç ve güzel görünür hale getirebiliriz ama ruhsal durumunuzu siz gençleştireceksiniz veya psikologlardan yardım alacaksınız. Mutlu olmayan insanların bağışıklık sistemleri çöker ve hasta olurlar. Kanserin nedenlerinden biri, bozulmuş bağışıklık sistemidir. Kanser genelde üzücü bir olaydan hemen sonra gelişir ama aylar sonra belirti verir. Bu nedenle neden kanser olduğumuzu kestiremeyiz.

NASIL YAŞIYORSANIZ ÖYLE ÖLÜYORSUNUZ
Almanya’da yolda giderken ilanlarını gördüğüm Dünya Sufiler Derneği toplantılarına katıldığımda dinimizin güzel taraflarına şahit oldum.
Pakistanlı bir Müslüman hocadan öğrendiklerime göre, mesela kaderim sonucu size bu yazıları yazıyorum ve bu yazılarım için malzeme toplarken çok şey öğrenip olgunlaşıyorum.
Hayat bir okul, sınıfta kalırsak tekrar geleceğiz. Sufilere göre hasta olmak isteyenler hasta olur, ölmek isteyenler ölür. Yolda kaza yapanlar ölmek isteyenlerdir.
Yani genç kalmak isteyen genç kalır, ölmek istemeyen uzun yaşar.