Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Amerika’da en son yenilik: Önce kariyerini yap sonra hamile kal, çocukların seni engellemesin!

YUMURTANI DONDUR  MESLEĞE DEVAM

Amerikan firmaları kıymetli kadın elemanlarını kaybetmemek için yumurtalarını ücretsiz dondurarak, onlara mesleklerinde başarıya ulaştıktan sonra anne olma imkanı sağlıyor.

Apple, Facebook ve diğer bazı firmaların kadın çalışanlarına yumurta dondurma işlemini ücretsiz olarak sunmasından sonra, iki ay içinde 5 binden fazla kadın yumurtalarını dondurmuş.
Amaç; kadınların kariyerlerini kesintiye uğratmamaları ve genç kalmış yumurtalarını kullanarak sıhhatli bebeler doğurmaları.
Sevgili eşim Lale’nin çocuklarımızı dünyaya getirdikten sonra kısmen kariyerinden vazgeçmesine ne kadar üzüldüğümü hatırlıyorum...
Kadın örgütleri ve sendikalar, bu yönteme önceleri karşı çıkarak “Kadınlar kuluçka makinesi değildir” veya “Yavru köpek alır gibi bebek sahibi olamazsınız!” diye kampanyalar başlattı. Ama daha sonra olayın kadınlara daha çok özgürlük sunduğunu anlayınca destek oldular...
Dünyada hâlâ beş milyon kadar sıhhatli tüp bebek yaşıyor. Şimdiye kadar bu tür döllenmelerde herhangi bir istenmeyen durum gözlenmemiş.
Meme cerrahları olarak biz zaten meme kanserli kadınlara tedavi öncesi bu yöntemi senelerdir başarıyla uyguluyoruz.
Kanserli kadınlar, yumurtalarını dondurabiliyor ve kemoterapiyle ışın tedavileri bittikten sonra isterlerse hamile kalabiliyor.

NASIL YAPILIYOR?
Önce kadına bir defada birden fazla yumurta oluşturan ilaçlar veriliyor.
Ameliyatsız alınan 10-20 kadar yumurta, donduruluyor.
Ultrason yönetimiyle, babanın spermi dışarıda yumurta içine bırakılıyor.
Anne uyku halindeyken (damardan sedasyon) ana döllenmiş yumurta, ana rahmine yerleştiriliyor. Gerisini harika bir doğa ürünü olan kadın vücudu hallediyor.
Uzmanlara göre; 35 yaş öncesi daha genç yumurtaları alıp dondurmak en ideali.
Dondurulmuş yumurtayla hamile kalmanın en uygun yaşı ise 45-55 arası.

YAN ETKİLER NELER?
Bu yöntem yeni olduğundan, uzun vadede ne olabileceğini tam bilmiyoruz ancak şimdiye kadar herhangi bir kötü durum
oluşmamış.
Anne ve bebeklerde oluşan yan etkiler normal yoldan oluşan hamilelikten fazla değil.
Atlanta Üniversitesi uzmanı Dr. Shapiro’ya göre; dondurulmuş yumurtadan kalınan hamileliklerde komplikasyonlar daha az ve bebekler normalden daha sıhhatli.
Nedeni ise, müstakbel anne-babalardan en iyi kalitede yumurta ve spermin yani herhangi bir kanser veya genetik hastalık riski taşımayanlarının seçilmesi.

Haberin Devamı

İŞLEM NE KADAR PEKi?

Haberin Devamı

Amerika’da bu işlem yaklaşık 20 bin dolar. Ücret, dondurulan yumurtanın saklanma süresiyle de ilgili. Süre uzadıkça, ücret artıyor.
Konuştuğum tüp bebek uzmanı Dr. Mustafa Bahçeci, bu işlemin Türkiye’de 6 bin lira civarında olduğunu ve saklama işinin senede 250 TL’ye mâl olduğunu belirtti. Kendisi de bu yöntemin güvenilir olduğunu ve ülkemizde de yaygınlaştığını belirtti.

OLAY SADECE YUMURTA VE SPERM DEĞİL

Yumurta dondurma işlemi bana Adolf Hitler’in ‘İnsan Harası’ projesini hatırlattı. Hitler; kahraman askerleriyle, güzel Alman kızlarını çiftleştirip, mükemmel insanı yaratmayı denemiş.
Babalar savaşta ölmüş; bebekler altı ay sonra annelerinden alınıp, Naziler tarafından büyütülmek istenmiş. Çocuklar savaş sonrası yetimhanelerde sefil olmuş... Yani ruhsal bakımdan sıhhatli çocuklar, aile ortamında büyüyüp eğitilmeli...