Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Yaşlılıkla birlikte sarkan yüzler için artık germe yerine dolgu tercih ediliyor

Yaşlanmak demek yüzünüzün ufalması ve sarkması demek. Ameliyatla gerilen yüz ufalacaktır. Bu nedenle yüz cerrahları artık yüzleri dolduruyor. Günümüzde hangi ülkede yaşarsanız yaşayın estetik yenilikler anında bütün dünyaya yayılıyor.
Şu anda New Orleans’ta katıldığım kongrede doktorlar “Hangi ülkede hangi doktor yeni bir yöntem buldu?” diye birbirlerine soruyor. Kongrenin ana fikri “Yüzü sadece germe, aynı zamanda doldur” oldu.

Dolguya yüzlerce dolar vermeyin
Günümüzde yarım saat içinde tecrübeli bir doktor tarafından elmacık kemikleriniz ve çeneniz büyütülebilir.
Artık dolgu maddeleri oldukça güvenli; yüzde oluşan sertlikler ve iltihaplanmalar oldukça azaldı. Aynı zamanda uzun ömürlü dolgular da piyasaya çıktı. Senede 3-4 defa doktora gidip yüzlerce dolara dolgu yaptırmanız da gerekmiyor. PRP, lazer ve asitlerle yüz gençleştirme yöntemi sayesinde yüz germe ameliyatını birkaç sene geciktirebilirsiniz. Unutmayın defalarca yüzünüzü gerdiremezsiniz.

İdeal dolgu maddeleri
Piyasada halen en çok kullanılan dolgu maddesi hyaluronik asit içeren ve kısmen horoz ibiğinden kısmen de laboratuvarda elde edilen bir madde. Bu madde vücutta zaten mevcut ama yaşlılıkta azalıyor. Eskiden yüz dolgusu olarak yağ kullanılıyordu ancak yağ kalıcı olmadı ve kök hücre takviyesi de fayda etmedi. Pasifik okyanusundaki mercanlardan elde edilen sıvı kireç karışımı da iyi ve kalıcı bir dolgu maddesi.
İdeal bir dolgu maddesi beğenilmediğinde veya çok miktarda sıkıldığında çıkartılabilmeli veya başka bir ilaçla eritilebilmeli. Aksi takdirde o madde kullanılmamalı. Bunu ilk baştan doktorunuza sorun.

İsterseniz hemen uygulanabilir
Eskiden ‘kolajen’ adlı dolgu maddesi kullanıldığı zamanlarda hastaya önce bir cilt testi uygulanmakta ve bir ay sonra kızarıklık olmazsa dolgu yapılmaktaydı. Ancak cilt testi negatif olsa bile yine de alerjiler oluşabilmekteydi. Yağ almak acılı ve zaman gerektiren bir uygulamaydı. Yağın alındığı yerlerde çukurlar ve sertlikler oluşmakta, yüzde yağ verilen yerde ise kısa zamanda olumlu sonuç kaybolmaktaydı.
Günümüzde dolgu maddesi doktorun muayenehanesinde çekmecede hazır sizi bekler ve arzu ederseniz gerekli yazılı onayınız alındıktan sonra anında uygulanabilir. Belki o gün aynı bir böcek sokması gibi hafif bir şişme gözlenir ama ertesi günü yeni elmacık kemikleriniz ve çenenizle çevrenizden iltifatlar alırsınız.

Doktorun mahareti çok önemli
Doktorlara tıp eğitimleri esnasında estetik ve güzellik öğretilmez. Bazı doktorlar bir dolgu yöntemini öğrenirler ve her hastaya aynı şekilde uygularlar.
Sonuçta hastalar birbirlerine benzer ve kız kardeş gibi görünürler. Her hasta farklıdır, doktor aynı bir heykeltıraş veya terzi gibi çalışıp şahsın yüzüne uygun ve ona lazım olan şekilde bir dolgu yapmalıdır.

Yan etkilerini de bilmek gerekir
Amerikalıların dediği gibi bir ilacın (dolgu maddesinin) etkisi varsa yan etkisi de vardır. Bazen sertlik ve kızarma olabilir.
Ancak piyasada bakanlıktan izinli olarak kullanılan dolgu maddelerinin antidotları da mevcuttur.