Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

İşimiz lezzet yaratmak, yarattığımız lezzetleri de sizlere sunmak. Peki benim ya da benim gibi ustaların sizlerden farkı ne ki biz çok lezzetli şeyler yapıyoruz?

Birincisi, derler ki, “Allah vergisi bir duyumuz var.” İkincisi, işimizi çok sevdiğimiz için olabilir. Üçüncüsü, tecrübe diyebiliriz. Bunların hepsi olabilir ama altı üstü yaptığımız yemek... Dünya üzerinde biraz akıl sağlığı, beden sağlığı yerinde olan herkes yemek yapabilir.
İyi yemek yapabilmenin bazı kuralları vardır ama bazen de yoktur. Şimdiden zor ve karışık mı geldi? Hâlâ bu satırları okumaya tahammül ediyorsanız merak etmeyin, yazının sonunda iyi yemek yapabilme potansiyeline sahip biri olacaksınız. Dönelim konuya; “Bazen yemek yapmanın kuralı vardır, bazen de yoktur” dedik.

İki kere iki bazen beş eder
Basit olarak görülen omlet yaparken sıralama nasıl olmalı mesela? Yağı tavaya koy, biraz ısıt, yumurtayı çırp, içine dök. Bunlar kuraldır, kural olmayan sadece sizin duyularınızla, hislerinizle karar vereceğiniz ayrıntılar. “Yağı ne kadar ısıtacağım?”, “Çırpacağım yumurtanın ısısı nasıl olmalı?”, “Kaç dakika çırpmalıyım?”, “Tavaya ne hızla dökmeliyim?” diye sadece omlet yaparken bile onlarca soru çıkartabilirsiniz kendinize. Bu soruların cevapları, sizin omletinizi diğerlerinden farklı yapacaktır. Yani iki kere iki mutfakta her zaman dört etmez; bazen üç buçuk bazen de beş eder!
Kural olmayan kısımları size bırakıyorum. Denedikçe, istedikçe gelişecek duyular bunlar. Sizinle yemeğin arasındaki diyaloğa karışamam ama kuralları ben koyarım. Birkaç hafta devam edeceğim bu konuya, kimse bir yere kaçmasın!

En önemli kural haftaya
Kural 2: Yapacağınız tarifin bütün malzemelerini önceden düzenlemeliyiz. Yemeği yapmaya başlamadan önce tezgahımızın üzerinde bütün malzemeyi görelim ki, onları hissedelim.
Kural 3: Seçeceğimiz malzeme her zaman en iyisi ve mevsiminde olmalı. En önemli etkenlerden biridir kaliteli malzeme. Mevsiminde güzel bir domatesin üzerine iyi bir sızma zeytinyağı, biraz sarımsak, biraz deniz tuzu ve yine kaliteli bir tam buğday ekmeği yerken alacağınız zevk, belki dünyanın en güzel lokantasında yemek yerken alacağınızdan fazladır.
Kural 4: Yeni lezzetler yaratacağım kaygısına kapılmayın çünkü buluşlar, her zaman tesadüf eseri ortaya çıkar. Lezzet verici elemanları birbirine çok karıştımayın. Normalden fazla sayıda baharat kullanırsanız aromalar birbirine girecek ve ağızda hoş olmayan acı bir lezzet bırakacaktır.
Kural 5: Yağ kullanımına dikkat edin. Bir yemeğin içinde yağı ne kadar gizlerseniz o kadar lezzetli olur ama dikkat edin satırı tekrar okuyun; şifre yağı gizlemek. Mesela soğan aslında bir su ve yağ tutucudur. Ne kadar ince doğranmış soğan kullanırsanız o kadar sulu ve yağı saklayan bir yemeğiniz olur ki bu da lezzet demektir. Unutmadan söyleyelim, robottan geçirdiğiniz soğanın yapısı bozulur ve yağ tutamaz.
Hiç kimse fark etmedi değil mi? Kural 1 yok, o da önümüzdeki haftalarda.