Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Restoranımızda artan yemekleri biriktirip barınaklara göndermek istedik, mümkün olmadı. Bizim gibi onlarca işletme var, ama artıklar çöpe gidiyor. Bunları toplayıp hayvanlara ulaştıracak bir sistem mutlaka kurulmalı

Bir restoranda şefin durması gereken yer neresidir? Sanırım herkes, “Mutfağın başında durmalı” diyor. Fakat tam olarak öyle değil. Şef, salonu ve bulaşıkhaneyi görebileceği bir noktada durmalı, çünkü iyi bir şefin zaten mutfağını oturtmuş, tıkır tıkır çalışan bir mekanizma haline getirmiş olması gerekir. Sorunları en rahat görebileceği nokta bulaşıkhane girişidir.
Bir yemek yenmeyip geri geldiğinde hemen misafirini bulup neden yemediğini sormalı. Eğer yemekte bir sorun varsa bunu çözmeli, masayı mutlu etmeli. Daha sonra mutfağa gidip önlemini daha kesin almalı.

Yok misafir, “Fazla geldi, yiyemedim” diyorsa, aklımızdan şunları söylemek geçer: “O tabağında bıraktığı ette, balıkta ne emekler var... Onu alıp işleyen, pişiren onlarca kişinin o tabakta emeği var, onu masaya getiren garson iyi servis yapabilmek için 12 saattir hazırlık yaptı. Bu kadar kişi sen o tabağındaki yemeği yiyerek mutlu olasın diye çaba sarfediyor, kaldır kafanı bir bak herkes sana bakıyor ve mutsuz oldu... En azından paket yapalım da evde devam et, emeğimiz ziyan olmasın...”

Her yemek artığı çalışanları üzer
Bir restaurantta ziyan olan her şey bütün çalışanları üzer, çöpe giden her lokma yiyecek... Biz de çok üzülüyoruz, hatta yemek artıklarını ayırıp barınaklara gönderelim istedik. Ayırmak kolay, ama her yerden bu artıkları düzgün bir şekilde toplayıp oralara ulaştırmak bizim her zaman yapabileceğimiz bir eylem değil.

İşte tam da bu yüzden birkaç hayvanseverden yardım istedik, meğerse onların da işi bu değilmiş! Benim restoranım gibi onlarca yerde, o hayvanların hakları çöpe gidiyor ve bunları toplayıp o barınaklara ulaştırabilecek bir yapı kurmak için hiçbir hayvansever harekete geçmiyor.
Birileri bu konuda da adım atmalı... Televizyona çıkıp “Ben hayvanları şöyle severim, şuna bakarım” diye şov yapacaklarına bir sistem kursunlar da biz de üzerimize düşen görevi yapalım!