Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Kesimde, saklamada, pişirmede yanlışlar bir araya gelince sonuç olumsuz olur. Kurban eti en az 24 saat iri parçalar halinde dolapta +4 derecede dinlendirilmeli. Kesinlikle dolabın +4 kısmında çözdürülmeli

Kurban etini birçok kişi sevmez. Hem kokar hem de serttir. Bir türlü kasaptan aldığınız gibi olmaz. Bunun nedeni bayramda alınan hayvanların yanlış kesilmesinden, yanlış saklanmasından ve tabii yanlış pişirilmesinden kaynaklanır. Bu kadar yanlış bir araya gelince bütün suç hayvana yüklenir. Halbuki aşağıdaki maddeleri bilirseniz ve uygularsanız etiniz kasaptan aldığınızdan farklı olmayacak.
1) Hayvan kesilirken çok strese girerse eti sert olur. Bu yüzden kesinlikle kesimi ehliyetli usta kasaplar yapmalı.
2) Hayvan kesildikten hemen sonra parçalarsanız et kemiğinden kolayca ayrılmayacak ve doğru parçalanamayacaktır.
3) Et, en az 24 saat iri parçalar halinde dolapta +4 derecede dinlendirilmeli.
4) Ölüm sertliği (Rigor Mortis) 24 saati geçtiği için ilk 24 saat içinde dondurucuya et konulmamalı aksi halde derin dondurucudan çıkıp çözülen et hâlâ 24 saatini doldurmadığı için sert olmaya devam edecek.
5) Et kesilip parçalandıktan sonra en az 2 gün kanını bırakması için +4 derecede dinlendirilmeli, daha sonra derin dondurucuya kaldırılmalı.
6) Derin dondurucudan çıkarmak istiyorsak kesinlikle dolabın +4 kısmında çözdürülmeli.
7) Kavurma yaparken but ya da kol kısımları tercih edilmeli ama iki ayrı bölge birbirine karıştırmamalı.
8) Kavurma yaparken ocağa koyacağımız etlerin boyları bir olmalı ve önce yüksek ısıda mühürleyip sonra kısık ateşte ağır ağır pişirmeli, etimizin yapısı sertse suyunu çektikçe sıcak su eklenmeli.
9) Tuz ve baharatları en son katılmalı. Tuz atıldıktan sonra bir kaşık tereyağ konulup etin dış yüzeyinin kızarması sağlanmalı.
10) Hayvanın sırt kısmı yani kontrfile, bonfile, antrikot birkaç gün daha bekletilmeli. Serçe parmağı kalınlığında kesilip dövülmeden ızgarada pişirilmeli. Kurban etini bu 10 adımda hazırlarsanız göreceksiniz, kasaptakinden farklı olmayacak.