Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Son dört aydır en az haftanın üç günü et bulmak için şehir şehir dolaşıyorum. Geçen hafta yolum Kayseri’ye düştü. Hem etkilendim, hem sevindim hem de hırslandım

Türkiye’de et, yıllardır hep sorun. Et, her zaman lüks tüketim maddesi. Bir ülkede et bu kadar kıymetli olunca, et üzerine lokanta işletmek de o kadar zor oluyor. Çalışmak neredeyse imkansız. Hiçbir zaman standart malzeme bulamıyorsunuz, eğer standart sağlamak istiyorsanız çok çalışmak ve araştırma yapmak gerekiyor. İyi eti bulmak için gerekiyorsa Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna seyahat etmeniz gerekiyor. Son dört aydır en az haftanın üç günü et bulmak için şehir şehir dolaşırken misafirlerimizden biri, Kayseri’deki Saray Çifliği’ni önerdi. Hemen irtibata geçip geçen hafta çiftliğe gittim.
Parantez içinde firmalar, birçok yazarı bu tip ziyaretlare çağırır; yedirir, gezdirir, ağırlar ki köşesinde iki satır yazsın. Çok şükür, böyle gezilere ne vaktim olur ne de köşemde yerim ama bu gezim, ticari amaçlıydı ve beni çok etkiledi. Resmen bu çiftlikte Türkiye’nin gelmesi gereken yeri gördüm, hem sevindim hem hırslandım.

Hayvanın psikolojisi de önemli
Çiftliği kısaca anlatmak gerekirse: Hayvan doğuyor, çifliğin bir ucunda büyüyor, kesim kilosuna gelince diğer taraftan sucuk olarak çıkıyor. Bütün hayvanlar özenle büyütülüyor. Yaklaşık 40 bin hayvana, çocuk gibi bakıyorlar. Bana çiftliği gezdiren Üretim Müdürü İbrahim Bey, bir cümle kurdu, işte o an tüylerim diken diken oldu. Hayvan refahı diye bir kavramları var. Diyorlar ki “Hayvanlar doğdukları andan itibaren kesime kadar sağlıklı olmaları bir yana psikolojileri de çok önemli.”

Gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz
Türkiye’nin en büyük et üretim fabrikası da çiftlikte ve üretimlerini aynı titizlikle yapıyorlar. Hiçbir ürünlerinde et dışında maliyeti düşürücü yapay maddeler kullanmıyorlar. Kısacası bu fabrikadan çıkan her ürünü, gönül rahatlıyla kızlarıma yedirebilirim.

Artık top sizde
En çok aldığım sorulardan biri; “Hangi marka sucuk, sosis almalıyız?”dır. Genelde politik cevaplar veririm. Marka ismi beklemeyin benden ama 1 Ocak itibarıyla üretim kurallarının tamamen değişeceğini hatırlatayım. Artık eti, et olarak yiyeceğiz, katkı maddeleri yönetmeliği değişiyor. Şükürler olsun bugünleri gördük. Kanun çıktı, şimdi top sizde. Bilinçli tüketici olmak elinizde.