Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Mutfakta, henüz keşfedilmemiş birçok tarif var. Ben de yaratıcılığımı kullanıp, yıllardır elimi sürmediğim balıkla füme kalkan yaptım

Bundan yıllar önce, henüz mutfakta soğan soyarken tanıştım onunla. Her pazar, bir gazetenin ekinde yazıyordu, hem de tam sayfa. Her hafta değişik tarifler veriyor, ara sıra başka konulardan da bahsediyordu. İlk defa ondan öğrendim ‘inovasyon’ kelimesini. Bir de ‘mor ineği’ vardı bu ustanın; Arman Kırım’ın.
Arman Hoca’yı kaybettik ama hâlâ onun öğretileriyle meslek hayatıma devam ediyorum. Arman Hoca, benden mor inek olmamı istedi ben de hemen ceketimi değiştirdim. “Mor aşçı olayım” dedim ama ninja kaplumbağa gibi oldum. Birkaç saçma renk denedikten sonra turuncuyu buldum. Farklılaşmaya kıyafetimle başladım ve gördüm ki, işe yarıyor.

Haberin Devamı

YARATICILIĞIN SINIRI YOK


Mor inek oldum
Yaptığım güzel işler fark edildikçe hırslandım, daha çok çalıştım. Her şeyi daha fark edilir ve farklı yapmaya başladım. Artık merdivenleri daha hızlı tırmanıyordum. Kısa zaman sonra da mor inek oldum. Aslında turuncu aşçı olmuştum. Sonrasını biliyorsunuz, televizyon ve restoran derken buralara geldik. Peki nereden geldim bu konuya? Geçenlerde bir şef arkadaşım fark edilmemekten şikayet etti. “Her şey keşfedilmiş, artık yapılacak yeni bir şey yok” der gibiydi.
Ben de “Acaba yapılacak değişik bir şeyler var mı?” dedim kendi kendime. “Sanırım şu dünyada yapılabilecek şeyleri uygulamaya insan ömrü yetmez” diyerek kolları sıvadım, gaza geldim. Uzun zamandır balığa elimi sürmemiştim, hemen gittim iki kiloluk bir kalkan aldım ve kalkan füme yaptım. İşte tarifi...

Kalkan füme
3 lt. içme suyunu 2 su bardağı kaya tuzu, defne yaprağı ve tane karabiberle kaynatıp, soğuttum. Kalkanı içine koyup iki gün beklettim. İki gün sonra füme fırınımda çok düşük ısıda pişirdim.
Sonuç ne mi oldu? Şöyle açıklayacağımm; eğer bugün hiçbir şeyim olmasaydı, balık işine girerdim çünkü hayatımda böyle bir şey yemedim. Ortaya çıkan lezzet, sanki bu dünyadan değil. Yani neymiş, bu dünyada yaratılacak daha çok lezzet varmış. En önemlisi, yemeği parayla satıyor olsanız bile, çocuğunuza pişirir gibi dikkatli, titiz ve özenli yapmanız.