CaddePetrus

Petrus

16.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Petrus

vmilorster@gmail.com b.Uzmanların şişesini gördüÇü anda karşılarında birdenbire İsa'nın 12 havarisinden Aziz Petrus belirmiş gibi donup kaldıkları kutsal iksir.c.Dünyanın en iyi kırmızı şaraplarının yapıldıÇı Fransa'nın Bordo bölgesinde çıkan en nadide, en ender şarap.d.Hepsi doÇru.e.Hepsi yanlış.DoÇru cevap?EÇer hoca bensem doÇru cevap son şık: e. Neden mi?a.Cem Uzan'ın müzayedede satılan şarapları arasında aklımda kaldıÇına göre genç Petrus'lerden daha deÇerli. Yıllanmış Medoc'lar (Bordo'da Pomerol, St. Emilion ve Medoc alt-bölgelerinde en iyi kırmızı şaraplar üretiliyor) ve Vega Sicilia gibi çok özel İspanyol şarapları vardı. Ayrıca eÇer tek bir şarap Kaşıkçı Elması ilan edilecekse bu paye ROMANEE CONTI'ye verilir.b.Gerçek bir uzman Petrus şişesi görünce, diÇer şaraplarda olduÇu gibi, önce SENESINE, yani milezime bakar. Her Petrus muhteşemdir diye bir şey yoktur. Fazla yıllanmış ve inişe geçmiş olabilir. Batı ülkelerindeki lüks şarap butikleri yan yana dizilmiş kötü milezimlerin beş para etmez Petrus şişeleri ile doludur. Özellikle Orta ve Uzak-DoÇu bölgelerinden gelen saftirik zenginlere kakalanır bu şişeler.c.Bordo'da çıkan en iyi şaraplardan biri Petrus. Ama reklamı muazzam. Bunda Petrus'ün patronu Moueix ailesinin Pomerol belgesinin, hatta bütün Bordo'nun en önde gelen şarap tüccarları olmasının çok büyük payı var. Ancak üretim açısından daha nadide ve es deÇerde bir Pomerol daha var: Le Pin. Petrus şarabı denince aklınıza ne geliyor? a.Cem Uzan'ın müzayedede satılan deÇerli şarap koleksiyonunun medar-ı-iftiharı, mübarek sanki Kaşıkçı Elması Şimdi eÇri oturup, doÇru konuşalım. EÇer tapılacak seviyede azizleştirilmez ve fazla mübalaÇa edilmez ise Petrus benim en sevdiÇim şaraplardan biri. Yani iyi bir senenin Petrus'ü gerçekten çok özel bir şarap. Özel derken şunu kastediyorum. Bu şarabın aÇırlıklı (yüzde 95) üzümü Merlot. Merlot dünyanın hiçbir yerinde Pomerol bölgesinde olduÇu kadar iyi sonuç vermiyor. Pomerol'de ise, en nadide şarap Le Pin olsa bile, Petrus kendisini en iyi ispatlamış şarap. Şu senelerden birinin Petrus'ünü denerseniz ne dediÇimi anlarsınız: 1945, 1947, 1950, 1970, 1971, 1989, 1990, 1998, 2000 (son ikisini bu kadar genç içmek gastronomik cinayet olur). Dikkat edin 1961, muhteşem bir sene olmasına raÇmen listede yok. Nedeni basit. İyi bir senede her şarap iyi olur diye bir şey yok.Çok özel derken kastettiÇim iyi bir Pomerol'un hem AHENK hem de KOMPLEKS'lik açısından erişebileceÇi düzey. Bu açılardan bakarsanız bir Fransız Pomerol'u ile Fransa'nın ya da dünyanın geri kalan yerlerinde üretilen Merlot'lar arasında derinlik, harmoni ve detay zenginliÇi açısından pek ortak yan yoktur. Kendisini ispatlamış şarap Petrus şarabı ve diÇer üst düzey Pomerol'lar aroma olarak, Medoc Bordo'larına göre nispeten gençken gelişirler. Gençken kaliteli tütün, acı çikolata, böÇürtlen, vanilya, sedir aÇacı, falan gibi koku ve tatlar on plandadır. Yıllandıkça da farklı buke'ler, belki kahve, yabani mantar ve trüf gibi ikincil aromalar gelişir. Dahası bitimde egzotik baharatları andıran tatlar ortaya çıkar ve bu lezzetler uzun süre damaÇınızda kalır.Tabii bu buke ve tatlar başka Bordo'larda da olabilir. Ama gerçekten özel bir Petrus içiyorsanız bu bileşimler dışında fark edersiniz ki şarap hem yoÇundur hem de kadife gibidir. Damaktan ipek gibi geçer. Egzotik'tir ama "garip" deÇildir. Bir anlamda hem damaÇa hem de akla hitap eden bir şaraptır. Ben Petrus'ü yavaş yavaş yudumlamayı çok sık ama her odası ayrı döşenmiş bir köşkü ziyaret etmeye benzetirim. Çeşitli katmanları vardır bu şarabın ve her birinin çekiciliÇi farklıdır. Belki de önemli olan bu katmanları tek tek analiz etmenin zevkini çıkarır, detayları incelerken, uyum ve harmoninin üç saat boyunca hiç bozulmadıÇını görmektir. Her odayı farklı döşeyip, eklektik olmayan bir stil yaratmak kolay deÇil tabii. Sanki Mimar Sinan'ın elinden çıkmış mübarek. Lezzetler damaÇınızda kalır Peki, Petrus ve dünyanın başka nadide şaraplarını bu kadar özel kılan ne? Önce doÇa, sonra insan. DoÇa derken "teruar" yani toprak bileşimi ve iklim koşullarını kastediyoruz. Pomerol'daki araziler genellikle kumlu ve çakıllı. Burası ise kireçli toprak. Mineral açısından zengin. Ayrıca baÇlar eski. Durum böyle olunca ortaya çıkan şarap daha yoÇun ve mineral açısından zengin oluyor.Sonra insan. Yapımında hiçbir masraftan kaçınılmıyor. Verim salkım budaması yapılarak daha da düşürülüyor. Hasat birkaç saat içinde tamamlanıyor. Fermantasyon geleneksel, fermantasyon sonrası şarabın içinde dinlenip geliştiÇi yeni meşe fıçıları iyice tütsülenmiş ve çok özel. Benim en iyi dediÇim senelerden birinin Petrus'ü elinizde varsa içmek için çıkmaz ayın son perşembesine kadar beklememenizi öneririm. Ayrıca içerken yanınızda bir arkadaş istiyorsanız ben size katılacak gönüllü birini tanıyorum! Önce doÇa sonra insan

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler