17.07.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
Brasserie Levantine: Kafe, lokanta ve galeri. Pera kültürünü oluşturan Osmanlı levantenlerinin mutfak kültürünü yansıtan bir mönüsü var. Yemek kişi başı 35-40 milyon lira. Birinci katta bir galeri yer alıyor. Galeride tablolar ve Türk modacıların kıyafet tasarımları sergilenecek. İşletmeci Ermiya Akay. Avrupaya özgü çok özel tatlar sunuluyor. Bahçesi 20, iç mekan 60 kişilik. İşletmeci Turgut Balçık. Cafe des Artistes (Sanatçılar Kahvesi-Cafe): Kafe, lokanta. Ünlü ressam Mironun (1893-1983) çalışmalarının kopyalarıyla süslü bir ortam. Mönü Fransız mutfağı ağırlıklı. Croissant, krep, salata çeşitleri ve Fransız şarapları harika. Diyet yapanları bile yoldan çıkarır. İçerisi 100 kişilik. Dışarısı ne yazık ki 8 kişilik. Kişi başı 25-35 milyon lira. İşletmeci Poyraz Topal, Tuğrul Tuna. Tel: (0 212) 245 91 35 Cafe Miro: Beyoğlu Gazetesi ve Fransız Sokağı işbirliğiyle açılmış. Bu merkezde tarihi ve güncel her türlü bilgi, belge ve yayın toplanacak. Konuyla ilgili herkese açık. İlk olarak araştırmacı Feza Kürkçüoğlunun arşivi ile çalışmalara başlayan merkezde şu günlerde Bir Zamanlar Perada adlı sergi var. Burası aynı zamanda turizm bürosu. Centre de Documentation De Beyoğlu (Beyoğlu Belge-Bilgi Merkezi): Kafe, restoran. Dekorasyon da yemekler de tipik Fransız. İşletmecisi daha önce Cahide Sonkunun Tepebaşındaki eski evinin yerinde onu anmak amacıyla Cahides adlı restoranı İzzet Çapa ile birlikte açan Suna Süzer ve dostu Solmaz Sporel. Suna Süzer, Bebekteki eski Cafe de Peranın, Pera Palas Otelindeki Pera Patisserienin de işletmecisi. Bu iki hanımefendinin Fransız Sokağında bir başka dükkanı daha var: Oh La La! Chez Les Damesın duvarında ünlü modacı Zuhal Yorgancıoğlunun hediye ettiği kocaman bir Coco Chanel afişi duruyor. Üzerinde de şu yazı var: Bir Fransız sokağı ancak Chanel ile efsaneleşir! Chez Les Dames (Hanımefendilerin Yeri): Mönüde şarap ve peynir çeşitleri yer alıyor. İsterseniz beğendiğiniz peynir, şarap veya salamı şarküteri bölümünden alabilirsiniz. İşletmeci Melek Tolun. Desir (Arzu): Yerli ve yabancı sanatçıların eserlerinin sergileneceği çok amaçlı bir salon. Aynı zamanda sanat üzerine konferanslar, seminerler, müzayedeler ve sempozyumlar düzenlenecek. İşletmeci Neva Taşdiken. Galerie dart (Sanat Galerisi): Restoran, kafe, bar. Sokağın sonunda yer alan La Viede tanıdık yüzler var. Asmalımescit Balıkçısını işleten bir zamanlar podyumların ünlü mankeni Bülent Güzelkan ve eşi Yasemin ile mali müşavirleri Atilla, Aykut Cabbar kardeşler. Girişte yer alan tek salon lobi olarak kullanılmış. Üst katta piyano bar. Yanında gizli bahçe, en üstteki üç bölümlü alan ise Fransız restoranı. Kişi başı 55-65 milyon lira. Tel: (0212 245 88 20-21). La Vie (Hayat): Şarapevi, restoran. Türk ve Fransız şaraplarının sunulduğu ortaçağ görüntüsünde bir şarapevi. Fransız müziğinin en güzel örnekleri sunuluyor. Aynı zamanda resim sergileri de açılıyor. İşletmecisi magazin dünyasında benim de tanıdığım bir televizyoncu, Hakan Özbek. Kişi başı: 25-35 milyon lira. Tel: (0 212) 245 90 84 Le Chevalier (Atlı): Pastane, kafe. İşletmecileri Sait Dündar, Berin Gündoğdu. Şef İzzet Günday Fransız pastaları konusunda uzman. İsteyen pastasını oturup yer, isteyen paketletip götürür. Soft müzik eşliğinde Fransızlara özel ekmekler, çörekler öğle güzel gidiyor. Alkolü kaçıranlar için çorba, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kahvaltı da var burada. Diyet yapanlar için kalorisi düşük pasta, ekmek çeşitleri de mevcut. Tel: (0 212) 245 91 03 La Terrasse (Teras): Restoran, bar. İşletmeci 3 genç hanım; Ayça Koçak, Eda ve Oya Karaarslanoğlu kardeşlerle Mehmet Ali Tüzün. Ayça ünlü astrolog Hülya Koçakın kızı. İngilterede otelcilik okumuş. Mönü ağırlık et ve balık üzerine. 4 katlı restoran barın her katında farklı bir işletme var. En altta Ayşen Severin işletmeciliğini yaptığı Perspective, hemen onun üstünde Cemil İpekçinin Gitaneı üst katta ise Fransız Sokağı Projesinin sahibi Mehmet Taşdiken ve Poyraz Topalın işlettiği Antique Pomme yer alıyor. Tel: (0 212) 244 49 59. Les Zazoues: Sokağa gelen misafir ve sanatçıların konaklayabileceği bir otel. 2 oda, mutfak, banyo ve terastan oluşuyor. Ama kiraya verilmiyor. Residence (Konut): Kitap ve hediyelik dükkanı. Türkiye, özellikle de İstanbul ve Beyoğlu hakkında yazılmış eserler, haritalar satılıyor. Ayrıca hediyelik eşya, halı, gerçek ve sahte mücevher de satıyorlar. Çeşit çok bol. Şık bir dükkan. Arkeo: Kafe, restoran, bar. İşletmeci Defne Atakan, Reyhan Özden. Mönü Akdeniz mutfağı ağırlıklı. Müzik Fransız caz müziği. Dekorasyon Güney Fransadaki lokalleri aratmıyor. Sabah kahvaltı ile gün başlıyor. Öğle ve akşam yemeğiyle devam ediliyor. Terastaki şampanya barda ise ünlü Fransız şampanyalarını bulabilirsiniz. Yemeklerde sızma zeytinyağı kullanılıyor. Deniz mahsülleri Marsilya usulü hazırlanıp sunuluyor. Kapasite: 150 kişi. Kişi başı: 35 - 55 milyon lira.Tel: (0 212) 244 67 49. Belle du Jour (Gündüz Güzeli): İki katlı. Gün kahvaltı servisiyle başlıyor. Öğle ve akşam üstü çay servisiyle devam ediyor. Akşam yemeğinde ağırlık Fransız mutfağında. Resim ve takı sergileri de açılıyor. 80 kişi kapasitesi var. Bebek Koru Kahvenin eski işletmecisi Ayşe Tuzlacı işin başında. Kişi başı 25 milyon. Tel: (0 212) 244 58 73 Cafe 8: Pariste çok sık rastlanan tipik bir sanatçı kafesi. Dekorda eskitilmiş ahşap ağırlıkta. Burası entellerin buluşma noktası olarak tasarlanmış. Canlı müzikle birlikte sergiler ve ayrıca muhtelif konularda konferanslar olacak. Kişi başı 25 milyon. Tel: (0 212) 244 58 73 Cafe de la Place (Meydan kahvesi): Kafe, restoran, bar. İşletmeciler Mustafa Çimen, Serhan Kelleözü, Rıza Öz. Kafe adını bu binada yaşamış istanbul doğumlu, Fransız asıllı ünlü portre ressamı ve süsleme sanatçısı Albert Milleden almış. Mönüde Fransız tarzı çorbalar, salatalar, krep ve makarna ağırlıkta Cafe A. Mille: Stüdyo, kafe, bar, restoran. Ünlü müzik adamı Vedat Sakmanın işlettiği Chez Sakmanın mönüsü Akdeniz mutfağından. İşletmenin ana konsepti canlı müzik üzerine kurulu. Kapasite: İç mekan 30 kişi, dış mekan 35 kişi, teras 10 kişi. Kişi başı: 35-40 milyon lira. sdudek@simge.com.tr Chez Sakman: