Cadde Sağ elini kullan diye ısrar etmeyin

Sağ elini kullan diye ısrar etmeyin

13.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bugün 13 Ağustos Dünya Solaklar Günü... Çocuğunuz solaksa onun “sağ elini kullananların dünyası”nda hayatını kolaylaştırmak için yapmanız gerekenler var

Sağ elini kullan diye ısrar etmeyin

Picasso, Einstein, Goethe, Fidel Castro, Julia Roberts, Tom Cruise... Bu liste uzayıp gider. Burada sıralan isimlerin hepimiz tarafından biliniyor olmalarının yanı sıra bir ortak özellikleri daha var. O da solak olmaları. Evet bu haftanın konusu solak olmak!
Yapılan araştırmalara göre dünya nüfüsunun yüzde 10’luk kısmı solak oluyor. Düşük bir ihtimal gibi görünüyor olabilir ama sizin çocuğunuz da bir solak olabilir. Ona karşı nasıl davranmanız gerektiğini, anne-baba tutumlarında bu konuda nelerin doğru, nelerin yanlış olduğunu merak ediyorsanız bu yazı size göre...

Solak olduğunu ne zaman anlayabilirsiniz?
Aslında bunun için kesin bir zaman tarifi yok. Araştırmacılar, “Bir yaşına gelmemiş çocuğunuzun sürekli sol başparmağını emiyor olması ya da sürekli başını sol tarafa çevirerek yatıyor olması bir gösterge olabilir ama olmayabilir de” diyorlar. Yapılan birçok çalışmada çocukların genellikle 3-4 yaşına gelene kadar hangi eli baskın olarak kullanacağının belli olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ama çocuğunuzun bazı davranışlarına dikkat ederek bir tahminde bulunmak da mümkün. 

Çocuğunuza bir şey uzattığınızda onu  hangi elle almaya yöneldiğine dikkat edin.
Yemek yerken, dişini fırçalarken ve saçını tararken hangi eli sıklıkla kullandığını gözlemleyin.
Herhangi bir şeyi karıştırırken veya döndürürken saat yönünün aksine hareket ediyorsa solak olma ihtimali yüksek.
Tek ayağının üzerinde durmak istediğinde sol ayağının üstünde durmayı tercih ediyorsa solak olma ihtimali yüksek.
Pantolonunu giyerken öncelikle sağ ayağını pantolona sokup sol ayağı üzerinde destek almayı tercih ediyorsa solak olma ihtimali yüksek.
Çocuğunuzun topu attığı ya da yakaladığı eli her  zaman baskın kullanacağı elinin yönünü anlamaya yardımcı olmaz. Çünkü bu hareketler baskın elin ve baskın gözün beraber yaptığı bir iştir ve çok ani tepki verilir, bu nedenle yapılan gözlemle baskın elin yönüne karar vermek güçtür.

Hackney’den öneriler
El yazısı uzmanı Clinton Hackney kitabında el baskınlığını anlamak için çocuklarınızla yapabileceğiniz üç farklı aktiviteyi şöyle sıralıyor...
1 - Çocuğunuza el kuklasıyla oynama olanağı sağlayabilirsiniz. Kuklayı oynatmak için kullandığı el baskın olan eli olabilir.
2 - Çocuğunuza anahtar ve kilit vererek kilitleme işini hangi eliyle yaptığını gözlemleyebilirsiniz, kullandığı el baskın olan eli olabilir.
3 - Eline küçük bir çekiç vererek bir şey çakmasını isteyebilirsiniz , çekici kullandığı el baskın olan eli olabilir.
Hackney “Sağ Elini Kullananların Dünyasında Sol Elini Kullanan Çocuklar” adlı kitabında çocuğunuzu sağ elini kullanmaya yönlendirmenizi öneriyor. 

Neler yapmalı ya da yapmamalısınız
Uzmanlara göre solak çocuğun kesinlikle sağ elini kullanmaya zorlanmaması gerekiyor, aksi takdirde bu baskının çocuk üzerinde ciddi öğrenme güçlüğü problemi yarattığı vurgulanıyor. 
Konu hakkında çeşitli çalışmalar yapan uzman Laura Milsom da sol elini kullanmaya başlayan çocukların desteklenmesi gerektiğini, bu nedenle çocuğun kullanabileceği materyallerin kendisine sağlanmasının önemini vurguluyor. Ve ailelere şu önerilerde bulunuyor:
Birlikte yaptığınız bazı aktiviteler sırasında çocuğunuzun kullanacağı materyalleri onun sol tarafınına koymayı unutmayın.
Çocuğunuzun makasla bir şeyler kesemediğini gördüğünüzde onun gelişiminin problemli olduğunu düşünmek yerine makasın eline uygun olup olmadığından emin olun. Bu sorunu ortadan kaldırabilmek için solakların kullanımına uygun makaslardan edinebilirsiniz.
Çocuğunuzun bilgisayarın faresini kullanırken zorlandığını gözlemleyebilirsiniz. O?zaman solaklar için dizayn edilmiş ürünlerden satın alabilirsiniz
Çocuğunuzun özellikle sol elle oyun hamuru oynamasını sağlayın, böylelikle el kaslarını geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.