Cadde SANAT DÜNYASI 2012’Yİ BÖYLE GEÇİRDİ

SANAT DÜNYASI 2012’Yİ BÖYLE GEÇİRDİ

01.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılın kişileri... Yılın olayları...

SANAT DÜNYASI 2012’Yİ BÖYLE GEÇİRDİ

YILIN KİŞİLERİ

Haberin Devamı

Orhan Pamuk’un yılı

2012 yılında Orhan Pamuk’un yıllardır hayalini kurduğu, “Masumiyet Müzesi” adlı kitabından esinle hazırladığı müzesi açıldı. 28 Nisan’da açılan Masumiyet Müzesi, hem yurt içinden hem de yurtdışından büyük ilgi gördü. Orhan Pamuk’un ismi New York Times’ın her yıl düzenli olarak hazırladığı yılın en iyi romanları listesinde de yer aldı. Pamuk’a 2012 içinde Legion d’Honneur nişanı, Sonning Ödülü, Edmund Burke adına verilen Burke Madalyası verildi.


Ünlü yaar dörtledi

Yaşar Kemal’in, 1998 yılında başladığı “Bir Ada Hikayesi” dörtlemesinin son cildi “Çıplak Deniz Çıplak Ada” geçtiğimiz yıl okurla buluştu.
Türk edebiyatının en büyük ustası olan Yaşar Kemal’in “Bir Ada Hikayesi” dörtlemesinin ilk kitabı “Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana” 1998’de, ikinci cilt “Karıncanın Su İçtiği” ve üçüncü cilt “Tan Yeri Horozları” 2002 yılında art arda yayımlanmıştı. 270 sayfalık “Çıplak Deniz Çıplak Ada” ile dörtleme tamamlanmış oldu. Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan “Çıplak Deniz Çıplak Ada” 70 bin adet sattı.

Haberin Devamı


Bezen’in çıkışı

Talimhane Tiyatrosu’nun uzun isimli oyunu “Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi”, 2011 nisanında prömiyer yapmasına rağmen asıl yükselişini 2012 yılında gerçekleştirdi. Ve başrol oyuncusu Esra Bezen Bilgin, seyircinin ve eleştirmenlerin hayranlığıyla beraber Afife ve Sadri Alışık ödüllerini de alarak yılın kazananı oldu.

Gencebay çok sattı

Aylarca dört gözle beklenmesi ve 33 şarkıcıyı bir araya getirerek bir imkansızı başarması bakımından “Orhan Gencebay ile Bir Ömür” albümü yılın dikkat çekici albümüydü.
Yankıları yarattığı beklenti kadar olumlu olmasa da, büyük bir proje olarak yıla damgasını vurdu.


Ödüllü ‘tepenin ardı’

Emin Alper’in dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ilk filmi “Tepenin Ardı”, ödül maratonuna bu festivalden aldığı Caligari ve en iyi film mansiyon ödülleriyle başladı. Asya Pasifik Film Ödülleri’nden En İyi Film ödülünü aldı.

YILIN OLANLARI

Auster ve Erdoğan atışması

ABD’li yazar Paul Auster, hapisteki yazar ve gazeteciler nedeniyle Türkiye’ye gelmek istemediğini açıkladı. Bunun üzerine ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Gelsen ne olur gelmesen ne olur” dedi.

Haberin Devamı

ŞEHİR TİYATROLARI KARIŞTI

Nisan ayında yapılan ani yönetmelik değişikliğiyle bu yıla İstanbul Şehir Tiyatroları damga vurdu. Yönetmelik değişikliğiyle birlikte tiyatroda yönetim istifa etti, “Tiyatroma Dokunma” sloganıyla çok sayıda etkinlik düzenlendi.

FAZIL SAY DAVASI

Yazdığı tweet nedeniyle Fazıl Say’a ‘dini değerleri aşağılama’ davası açıldı. Say, ilk duruşmasından bir ay sonra yeni senfonisi “Mezopotamya”nın dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Dava 18 Şubat 2013’e ertelendi.

İKSV VE MİLLİYET SANAT 40. YIL

Geçtiğimiz yıl, 29 Eylül 1972’de yayın hayatına başlayan Milliyet Sanat dergisi 40. yaşını kutladı. 40 yaşını kutlayan bir diğer kurum ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ydı. İKSV, çeşitli etkinliklerle 40. yılını kutladı.

Kanatlı Deniz Atı bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’den yurt dışına kaçak yollarla çıkarılan tarihi eserlerin iadesi konusunda 2012 yılında önemli adımlar attı. Bunların en dikkat çekici olan ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, 2005’te Uşak Arkeoloji Müzesi’nden çalınıp yerine sahtesi konulan Karun Hazineleri’nin en önemli eserlerinden Kanatlı Denizatı Broşu’nun Almanya’da bulunduğunu açıklamasıydı. Eser, 2013’ün ilk günlerinde Türkiye’ye getirilecek.

Haberin Devamı

GANGNAM STYLE YILI

Koreli müzisyen Park Jae-sang yani tanınan adıyla PSY, yaptığı ve tüm dünyada fenomene dönüşen şarkısı “Gangnam Style” ile You Tube’da 1 trilyon tıklanma rekoruna ulaştı.

DÜNYADAN

YILIN KİŞİLERİ

* Madonna,228.4 milyon dolarla 2012’nin turnede en çok kazanan ismi oldu.
* Adele, Grammy ve Billboard başta olmak üzere bütün müzik ödüllerini evine götürdü. “Skyfall”un soundtrack’ini yaptı..
* Whitney Houston Grammy Ödül töreni öncesi, kaldığı otel odasında ölü bulundu.
* Nobel Edebiyat Ödülü, 57 yaşındaki Çinli roman yazarı Mo Yan’ın oldu.
* Harry Potter serilerinin yaratıcısı J.K. Rowling bu kez büyükler için bir kitap yazdı: “The Casual Vacancy”.
* Bond serisi “Skyfall”un 007 ajanı olan Daniel Craig en çok konuşulan Bond karakterlerinden biri oldu
* Hilary Mantel, Man Booker Roman ödülünü ikinci kez alan tek kadın yazar oldu.

Haberin Devamı

YILIN OLAYLARI

* Norveçli dışavurumcu ressam Edward Munch’un “Çığlık” tablosu New York’ta 119,9 milyon dolara satıldı.
* Ana Britannica Ansiklopedisi’nin baskısı, 244 yıl sonra durduruldu.
* Yarım asır önce kurulan İngiliz müzik grubu Rolling Stones, 50. yaşını kutladı.
* Bir ev kadını olan EL James takma adlı Erica Mitchell’ın kaleme aldığı “Fifty Shades” serisi tüm dünyada 50 milyon sattı. Türkiye’de 150 bin adet sattı.
* Dünyanın en önemli yayınevlerinden Penguin ve Random House, birleşme kararı aldı.
* Walt Disney, George Lucas’ın “Yıldız Savaşları / Star Wars”larının yapımcılığını üstlenen yapım şirketi LucasFilm’i 4.05 milyar dolara satın aldı.
* Geçtiğimiz yıl Çin hükümeti tarafından resmi bir suçlama olmadan hapiste tutulan sanatçı ve aktivist Ai Wei Wei’ye yapılanların yankısı 2012’de de devam etti.