Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Kopenhag’da insanların nasıl eğlendiğini görmek ve bu arada hem yaratıcı hem lezzetli bir şeyler yemek isterseniz Geist’e gitmenizi tavsiye ederim. Ama unutmayın, barda tezgahınızı kurun. Masa da değil.

Gastro turistler bugünlerde Kopenhag’a tek bir nedenle gidiyorlar: Noma. Noma’yla ilgili yazımı bu pazar okuyabilirsiniz.
Ama başka güzel lokantalar da var Kopenhag’da.
Noma’nın eski ikinci şefinin açtığı bir lokantanın methini çok duydum ama gitmek kısa sürede nasip olmadı.
Buna karşılık Geist’i denedim.
Geist, kentin merkezinde ve nehir kıyısına yakın.
Havanın iyi olduğu zaman ve hafta sonları genç Danimarkalılar, kız olsun, erkek olsun, dağıtıyorlar burada. Su gibi bira içiliyor, şarkı söyleniyor. Bizde olsa kavga çıkar ama merak etmeyin çıkmıyor.
Geist Paris’teki bir brasserie gibi. Dinamik, eğlenceli ve gürültülü.
Masaya da oturabiliyorsunuz, uzun bara da.
Biz ikincisi seçtik. Sanırım iyi de yaptık. Böylece çalışanlarla diyaloga girip, bol soru sormak mümkün.
Çalışanların hepsi siyahlar içinde, incecik ve sevimli gençler.
Ben Carlsberg’i kötü değil ama çok sıradan buluyorum. Barmenin tavsiye ettiği bir artizanal birayı denedim ve çok sevdim. Adı George Jensen A16.

İthal şarap fiyatları şaşırttı
Ne yazık dünyanın her yerinde insanlar nefis biralar içerken biz bu dünyanın ve kültürün çok dışındayız! (Tuborg’un filtre edilmemiş ve pastörize edilmemiş birası güzeldi ama o da piyasada yok)
Danimarka’da ithal şarap fiyatları beni şaşırttı.
Bizdeki gibi anormal değil ama yüksek. Geist’te çok iyi seçilmiş kısa bir şarap mönüsü var.
Ben biyodinamik, filtre edilmemiş, hiç meşe fıçı yüzü görmemiş Beaujolais şaraplarını yemekle uyumlu buluyorum. Özellikle de Morgon apelasyonunu. Bu şarapların en iyileri 10 seneye kadar yıllanıp gelişiyor da.
Morgon’da ‘Cote de Py’ özellikle tavsiye edilir.
Cote de Py Morgon’ların en iyisi Jean Foillard. Geist’te daha önce denemediğim Domaine Coquelet 2010 Morgon Cote de Py tattım.
Gamay üzümünden, eski bağlardan gelince ve düşük verim alınınca, potansiyelini gösteren bu şarap oldukça iyiydi ama Foillard düzeyinde değildi. 100 üzerine 89 olarak puanladım.
Açtık ve barmenin tavsiye ettiği öğünleri ısmarladık.
Fırında pişmiş kereviz kökü ve gravyer peynirli ıspanak sotesi, lezzetli ama basit öğünlerdi.
Enteresan bir kalkan balığı öğünü var. Rezeneli kalkan. Rezeneli ravioli ve fermente edilmiş süt sosuyla (Tam yoğurt diyemem). Bana bir zamanlar moda olan rakılı levreği hatırlattı.
Güzeldi ama kalkan dilimi çok ince kesilmişti.

Tarifi zor ama muhteşem birleşim
Son iki öğünüyse harika buldum.
Bunlardan ilki hiç görmediğim şefin kreasyonu.
Kat kat bir yemek. en altta harika bir patates püresi var (Herhalde bol tereyağlı). Üzeri dokununca kırılan incecik ve krem brule’nin üstü gibi bir tabakayla kaplı. Bunun üzerine de, diyagonal olarak, minicik lokal ve taze karidesleri ve zar gibi kesilmiş bildiğimiz dana iliğini yerleştirmişler. Üzerine de deniz tuzu (Maldon gibi) serpiştirmişler. “Bunların birbiriyle alakası ne?” diye düşünüyorsunuz ama ilk lokmada fikir değiştiriyorsunuz. Ortaya tarifi zor ama muhteşem bir birleşim çıkmış.
Bu kadar lezzetli ikinci öğünse iri bir parça olan dana uykuluğuydu. Dışı karamelize olmuş, içiyse krema gibi.
Yemeye doyamıyorsunuz. Sosu da ilginç. Havuç suyu ve tane hardal. Havuç sulu Fransız ‘beurre blanc’ gibi. Havuç asidite açısından zengin ama domates kadar asitli değil. Hem asitli hem tatlımsı. Harika uyum sağlamış. Uykuluğun üzerine de sosta kullanılan kıtır kıtır minik havuçları azıcık soteleyip eklemişler.
“Organik mi bu havuç?” diye sormaya gerek yok. Yerken ne olup ne olmadığı anlaşılıyor.
Tatlı istemedik ama kahve isteyince önümüze çocukluğumuzda olduğu gibi koca bir pamuk helva gelince şaşırdık. Kahvenin yanında geliyor, lokum gibi.
Ama lokum boyutunda değil, bir basketbol topu büyüklüğünde!
Ben Geist’ta bayağı eğlendim.
Size de tavsiye ederim.
Özellikle Kopenhag’da insanların nasıl eğlendiğini görmek ve bu arada hem yaratıcı hem lezzetli bir şeyler yemek isterseniz.
Ama unutmayın. Barda tezgahınızı kurun. Masa da değil...

Değerlendirme: 10 üzerinden 8