Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Kahramanmaraş, ülkede gezilecek yerler arasında listemde ilk sırada değildi. Yanılmışım. Fikrimi değiştiren ne mi? Önce insanlar sonra doğa ve son olarak da tarhana...

Ne yalan söyleyeyim Maraş, ülkede gezilecek yerler arasında benim listemde ilk sırada olan yerlerden değildi. Gönülsüz diyemem ama Kahramanmaraş uçağına adımımı attığımda sevinçten ayılıp bayıldığımı da söylersem samimi olmaz. Yanılmışım.
Fikrimi değiştiren ne mi? Önce insanlar. Her düzey ve kesimden insanlarla tanıştım ve hepsinin abartısız, dostane ve samimi davranışlarından etkilendim.
İkincisi doğa. Ne tam Akdeniz, ne tam Güneydoğu, ikisinin sentezi adeta. Başkonuş yaylasındayken, eğer beni gözümü bağlayarak buraya getirseler ve sonra açıp “Bil bakalım, neresi burası?” deseler, “Doğu Karadeniz” derdim. Bitkilerin ve çiçeklerin çeşitliliği, zengin flora ve fauna, rakım ve temiz oksijen bana bu çağrışımı yaptırdı. Üçüncü olarak da tarhana.

Maraş dondurması artık yok
Maraş’ın dövme dondurması diye geldim. Pek kalmamış. Ya da hiç kalmamış. Yanında ateş yanan bakır kazanda elle dövülen ve keçi sütüyle yapılan dünyanın en iyi dondurması artık yok.
Geleneksel lezzetlerimizin pek çoğu gibi onu da yaşatamadık. Gazamız mübarek olsun. Ama keçi yoğurdundan tarhana hâlâ bulunabiliyor. Çıtır çıtır, leblebi gibi yenilebilen kuru tarhana Maraş misafirperverliğinin simgesi gibi. Her evde var ve misafire hemen ikram ediliyor.
Gerçek tarhana çorbası harika bir şey ama çıtır tarhanayı katıksız tereyağı ile kavurup üzerine Maraş pul biberi serpiştirip yemek nasıl oluyor? Vallahi inşallah size de nasip olur. Daha da gaddarı var ama. Paça çorbası suyuna bol limon, karabiber, pulbiber, kekik atıp biraz daha kaynatın ve suyunu biraz çeksin. Sonra tarhanayı bu suda ıslatın. Biraz beklesin. İşte size harika bir rakı mezesi. Tabii, ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da en iyi yemek ev yemeği. Ama bunun dışında size 4 tavsiyem var:

Haberin Devamı

1. KÜÇÜK EV

Burada özellikle yöresel yemekleri deneyin. İki tavsiyem ekşili aya sulusu ve ekşili çorba. Ekşili aya sulusunun ana öğesi yağsız kuzudan avucun içinde yapılan köfteler. Sonra sumak ekşisi ile tatlandırılmış domates, soğan, biber salçası sosunda köfte ve nohut kaynatılıyor. Üzerine nane ve pul biber ekerek servis ediliyor. Ekşili çorba da çok leziz. İçinde mercimek, dövme bulgur, patlıcan, bazen de semizotu var. İçine bir kaşık sumak ekşisi ve limon da ekleniyor. İştah açıcı bir çorba.
Maraş biberinden yapılan dolma da özel tabii ama açıkçası ben lokantada yediğim ile bir özel eve davette yediğimi kıyaslayamadım bile çünkü aralarındaki fark nitelik farkı.

Haberin Devamı

2. BAŞKONUŞ YAYLASI LOKANTA-OTELİ

Butik otelde kalıp sabah kahvaltıda o harika keçi tereyağ ve karakovan balı ve sahanda köy yumurtası üçlüsünü masanızda bulmak herhalde dünyanın en özel kahvaltılarından biri olur. Yöresel elma ve üzüm de çok iyi. Hafif acılı kuzu pirzolalarını da tavsiye ederim.

3. MENEKŞE

Çok çok iyi bir çorbacı. Kelle ve paça çorbası. Ayak paça. Göz, dil, beyin, paça. Sakatat cenneti... Çıtır tarhana üzerine kelle, fıstık, badem ve ceviz de serpiştiriyorlar. O da kaçırılmaması gereken bir lezzet. Neden bu kadar lezzetli? Sanırım her gün taze pişirdikleri ve temizlemek için kostik falan kullanmadıkları için. Çorba kıvamlı. Kelle-paça çok iyi temizlenmiş. Usta işini biliyor. Sirke yerine sumak ekşisi deneyin. Ve bol sarımsak...

Haberin Devamı

4. ELİ BÖĞRÜNDE

Bu özel kebabı kasapta kendiniz yaptıracaksınız. İdeal olarak teneke ya da tepsi içine kuzunun istediğiniz tarafından etleri doğratıyorsunuz. Yanında da diş sarımsak, soğan, biber, domates. Etin üzerine ince ince kesilmiş kuyruk yağları konuyor ve fırında bir güzel pişince yağlar ve domates, soğan, biber ve et suyu tatları birbirine karışıp harika oluyor. Acaba aynen böyle hazırlayıp tenekede pişiren lokanta var mı? Varsa ben bilmiyorum. Siz kendiniz hazırlatın, sonra fırına götürün ve çıkar çıkmaz lavaş ekmeğinizi de alıp bir bankete kurulun. Önce o aromayı içinize çekin. Sonrasından ben sorumlu değilim.