Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Konya artık sadece etli ekmeği ile meşhur bir ilimiz olmaktan çıkalı çok oldu. Şehirde fırın kebabından yağ somununa kadar pek çok leziz deneyimler yaşabilirsiniz

Konya’ya yolunuz düşerse Ali Baba ya da Hüsrev’de ‘Fırın Kebabı’ tatmadan geri dönerseniz büyük bir fırsatı geri tepmiş olursunuz. Ama
Konya’nın lezzetleri bundan ibaret değil. Size bunlara ek olarak üç tavsiyede bulunmak istiyorum:

1. SİLLE’DE KOZANA KAHVALTI

Eski kiliseyi görecek vaktimiz olmadığı için üzüldüm ama en azından Sille’de çok iyi bir kahvaltı ile karşılaştık. Hemen hemen her malzeme doğal ve lezzetli; bozkır petek balı, karapınar tereyağı, Konya deri tulum peyniri, Konya simiti, leziz tandır ekmeği...
Bunların dışında sıcak olarak da denediğim peynirli omleti beğendim. Yumurtanın doğal olması ve içinin sulu kalması önemli. Düve eti ile kendi yağında kavurmayı ise özellikle başarılı buldum.

Haberin Devamı

2. BOLU LOKANTASI’NIN ETLİ EKMEĞİ

Maalesef etli ekmek kültürü değişti. Görsel olarak daha çekici olduğu için artık herkes metrelik ve ince etli ekmek hazırlıyor. Sorun şu ki; uzun etli ekmek çok çabuk soğuyor ve lastik gibi oluyor.
Bolu Lokantası’nın adına bakmayın. Gerçek Konya etli ekmeğini yiyebileceğiniz tek yer burası. Olması gerektiği gibi hafif şişman ve aşırı uzun değil. Aynen Napoli Pizzası gibi kenarları kabarmış ve ortası yumuşak. Kıyma satırla çekilmis ve lezzetli. İçinde sadece sebze var.
Katkı maddesi kullanılmadan doğal maya ile yoğrulmuş, sert durum buğdayı ve kepekli hamurdan açılmış.
Mekan küçük ve akşamları kapalı olduğu için sınırlı sayıda etli ekmek hazırlanıyor. Aynen (ülkemizde olmayan) artizanal pizza gibi. Çok sayıda hazırlanması mümkün değil. Birde tabii fırının niteliği önemli.
Pideler eski taş fırında ve odun ateşinde pişiyor. Fırının, koltuk denilen ateşi görmeyen kısmında piştikleri için ağır ağır pişiyor ve yanmıyorlar. Ortasının yumuşak olmasının sırrı bu.

3. PİDECİ HASAN ŞENDAĞLI VE YAĞ SOMUNU

Melike Hanım Çarşısı’na kadar gidip, Hasan Şendağlı’nın fırınını fark etmez iseniz yazık olur.
Konya’da özellikle pazar günlerinin geleneği, içinde küflü peynir olan pide ya da böreği çayla yemektir. Konyalılar kendi hazırladıkları börekleri fırında pişirtiyorlar; mesala Şendağlı 1 TL’ye yapıyor.
Konya’yı ziyaret ediyorsanız burada kuyruğa girin ve yağ somunu isteyin.
Üç çesit peynir ile hazırlanan ve İtalyanlar’ın ‘calzone’ kapalı pidesine benzeyen bir pide çesidi. Bolca kullanılan tereyağından dolayı adı; yağlı somun.
Konya’nın yeşil tulum denilen doğal küflü peyniri kaliteli un ve efsunlu bir fırın ile birleşince 4 TL’ye dünyanın en özel pidesini yeme şansınız oluyor.
Yetkililerin Konya küflü peynirini yasaklayacaklarını duyunca bunun gerçek olmadığını düşündüm.
Herhalde bunu bana söyleyenler dalga geçti. Böyle bir şey olamaz.