Vedat Özdemiroğlu

Vedat Özdemiroğlu

vedatozdemiro@gmail.com

Tüm Yazıları

Türk toplumunda etkili oranda bir kitlenin öne sürdüğü ve onayladığı “KOMİK KIZLAR ŞİŞMAN OLUR!” kanaatinin çıkış ve yaşatılış kültürü üzerine kapsamlı araştırma yapılması.
* “Şarkı söylerken periyodik olarak dilini çıkaran tek şarkıcı” olarak Selçuk Ural’ın, oğlu Hakan’a da geçmiş olduğu tv yayınlarıyla sabit bu özelliğinin ortak komisyon tarafından incelenmesi ve bu durumun ‘Ural-Altay Diller’ ile bağlantısı.
* Bir kısım Türk’ün bir araya geldiklerinde neden Joe ve Avarel dışındaki Daltonlar’ın isimleri hakkında tartıştığı, ‘süperstar’ olarak bilinen Ajda Pekkan’ın bi şarkısında ‘Bekledimdi’ demesinin bir kısım tüketiciyi niçin soğuttuğu ve halkın Tom ve Jerry’de bariz şekilde fareye gıcık olup kediyi desteklemesinin sebeplerinin soruşturulması.
* Dördü Türk beş kişinin Amsterdam ve çevre illere ‘RAKISHOP’ zinciri açma teşebbüsüyle beraber Jamaikalı ortağın araştırılması.
* Asya Tipi Üretim Tarzı ile Piknik Tipin Piknik Tarzı arasındaki bağlantıların, varsa, irdelenmesi.
* Türk toplumunda giderek çoğaldığı ileri sürülen “sıfırdan başlama, geçmişe sünger çekme, beyaz bir sayfa açma, yeniden doğmuş gibi olma ve yeni bir hayata başlama” süreçlerinin incelenmesi, ayrıca sürekli “Aslında bi sahil kasabasına yerleşmek lazım” diyenlerin niçin yerlerinden hiç kıpırdamadıklarının detaylı analizinin yapılması.
* “Ulusal geliri tabana yayma” diye isimlendirilen realitenin, esasında direkt ‘rüşvet’ anlamına gelip gelmediğinin netleştirilmesi.
* Yağlı güreş kriterlerinin belirlenmesi, güreşçinin kilo başına sürmesi gereken yağ oranının kesinleştirilmesi ve yağlı güreşte yağlanmanın mı yoksa güreşmenin mi öncelik taşıdığının uzman heyetçe deklare edilmesi.
* Tüccar terzi ile normal terzi arasındaki farkların tam olarak belirlenmesi, damat traşı tanımının kurallara bağlanması, deve güreşinin biri diğerini devirene kadar değil, süreye bağlı olmasına yönelik çalışılması, bardakla bel çekme sürecinin bilimsel metoda dayandırılması ve ‘atta gitmenin’ rasyonel tanımının yapılması.
* Türkiye’de yaygın olarak kullanılan “İşi bilicen, işe gitmicen” cümlesinin sosyoekonomik açıdan derinlemesine incelenmesi, bu anlayışın kaynağındaki kişi ya da kişilerin belirlenmesi.
* Türkiye ile Yunanistan arasında paylaşılamayan Karagöz ile Hacivat’ın iki ülke arasında paylaştırılmasına yönelik çalışılması, Karagöz ile Yorgo veyahut Yannis ile Hacivat markalarının projelendirilmesi.
* Bireysel haklar açısından ‘Kız isteme’ realitesinin ya tamamen kaldırılması veya isteme hakkının her iki tarafa da tanınması ve eşcinsel nişanının pilot uygulama olarak başlatılması.
* Gençler arasında hiç de az olmadığı saptanan “Cevapları kaydırmışım”, “Adımı yazmayı unutmuşum”, ve hatta “Adımı yanlış yazmışım” biçimindeki sınav sonrası cümlelerinin yoğun araştırmaya tabi tutulması.
* Toplumda, çocuklara hep büyük ve bol giysiler alınmasına yol açan “Büyünce de giyer” anlayışının derinlemesine analizi.
* Apartman kapısında yabancı birilerini görünce, önce üç-dört saniye dayanıp hemen sonra “Kime gelmiştiniz?” diye soranlara, bu soruyu sordurtan dürtünün etno-psiko taramaya tabi tutulması.
* Hesabı ödeme çekişmesinin tarihsel düzlemde incelenmesi, “Benim masamda başkası hesap ödeyemez” zihniyetinin insanlığa olası tehditlerinin taranması, toplumda ‘Alman usulü’ne duyulan tepkinin sosyopolitik ölçümü.

Haberin Devamı

YALAN AJANS!
Cemil Çiçek, MHP’ye esir düştü! Meclis’te, boş bulunarak MHP sıralarına bir metre yaklaşan Cemil Çiçek üzerine ağ ve kement atılarak ele geçirildi. Devlet Bahçeli “Ben uyarmıştım, kimse MHP sıralarına yaklaşmasın. Cemil Bey’i iki gün içinde salacağız” şeklinde konuştu!

Haberin Devamı

TARİHTE O GÜN
İlk kez bir öğrenci, sınav sırasında öğretmene “İstediğimiz sorudan başlayabilir miyiz?” diye sordu. (30 Nisan 1952).

Haberin Devamı

KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT
“Genç olmak zaman alır!” Pablo Picasso
“Yaşım genç olsa da ruhum ihtiyar!” Yunus Bülbül

AB’NİN GİZLİ İLKELERİ..
EN SON NEREDE GÖRÜLDÜ?
Sinem Kobal: Arda’nın maçı için Ali Sami Yen’i kapatmaya çalışırken!