Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Doğan’ın Kanunları’ programıyla yıllardır radyodan dinleyicilerine sesleniyor Doğan Öncel... Mizah programlarıyla pop radyolarına ses veren Öncel, bu kez, Türkiye’nin sayılı spor radyolarından biri Radyo Spor’da mizah yapıyor. Bu yolda ona, basketbol İddaa yazarı yorumcusu Eyüp Yıldız da eşlik ediyor. Yeni radyosunu, sporu konuştuğumuz ve ‘Yeni öğrendim’ dediği ‘İddaa’ tüyolarını aldığımız Öncel, kendisini Radyo Spor’da özgür hissettiğini söyledi ve şöyle devam etti: “Fikirlerimizi özellikle sportif olaylarla ilgili olan düşüncelerimizi, kendi tarzımızı ortaya koyarak, işin içine biraz mizahı da katarak özgürce ifade edebiliyorum.” Programlarının renkli ve eğlenceli geçtiğini de belirten Öncel, “Bir akşam telefonda adımıza şarkılar söylenip maniler yazılırken, başka bir akşam elinde lokumlarıyla, leblebileriyle program basan dinleyicilerimiz oluyor” dedi. ‘Doğan’ın Kanunları’nı hafta içi 22.00-24.00 saatleri arasında 107.2 Radyo Spor’dan dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

‘Erkeklerden daha iyi kupon yapan kadın dinleyiciler var’


RADYO SPOR’DA SPORUN MİZAHINI YAPAN DOĞAN ÖNCEL, “MOURİNHO’DAN BİLGİLİ TAKSİCİLER, NBA KOÇU KADAR BASKETBOLA HÂKİM KAMYON ŞOFÖRLERİ, ERKEKLERDEN DAHA İYİ KUPON YAPAN KADIN DİNLEYENLERİMİZ VAR” DİYOR

‘Doğan’ın Kanunları’ farklı frekanslarda yıllardır devam eden bir program... Şimdi tematik spor radyosundasınız, programın formatında herhangi bir değişiklik oldu mu?
Programımda siyasetin, magazinin ve hayatın kendisinin her zaman mizahi yönünü inceledim. Bunun içinde spor da vardı ama şimdi daha da içine girdim. Yani şöyle söyleyebilirim, spora başladım fakat kilo vermek için değil!
Formatımızda bir değişiklik olmadı, sadece spor biraz daha ön plana çıktı. Unutmadan, ‘İddaa’ denen oyunu öğrendim.
Kazanınca kral, kaybedince soytarı oluyorsun. Biz programda ona ‘Patates’ diyoruz. Biz diyorum çünkü; yanımda bana eşlik eden basketbol İddaa yazarı yorumcusu Eyüp Yıldız’la beraberiz.

‘Radyo Spor’da kendinizi özgür hissediyor musunuz?
Evet öyleyim. Fikirlerimizi özellikle sportif olaylarla ilgili olan düşüncelerimizi, kendi tarzımızı, işin içine biraz mizah katarak özgürce ifade edebiliyorum. Radyo Spor’da kendimizi çok iyi hissediyoruz. Ne de olsa sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.

Programınızda gündemdeki konular da var, spor da...
Genelde gündemdeki ve gün içindeki konuları konuşuyor, konuşturuyoruz. Program esnasında oynanan maçların önemli anlarını kendi bildiğimiz jargondan dinleyicilerimize aktarıyoruz. Kimi zaman içimize Rıdvan Dilmen, Ahmet Çakar kaçıyor, bazen de Kaan Kural, İsmet Badem oluveriyoruz. Ercan Taner ve Ertem Şener kırması olduğumuzda da ok yaydan çıkıyor, kendimizi maç anlatırken buluyoruz. Samanyolu TV’deki Oktay Usta’nın maç anlattığını düşünsenize, o zaman bizi anlayacaksınız.

Spor radyoları daha yoruma açık interaktif radyolardır, dinleyicilerle iletişiminiz nasıl?
Bizim programımız zaten bize ait değil. Sadece stüdyoda moderasyonu yapıyor gibiyiz. Türkiye’den ve hatta internet dolayısıyla dünyanın dört bir tarafından pek çok aktivistimiz var.
Onların sosyal medya üzerinden gelen mesajları ve telefonlarla sağladıkları katkılar programı sürüklüyor.

Programlarınız mizah ağırlıklı... Aklınızda kalan komik bir yayınınız var mı?
Olmaz mı... Mourinho’dan daha bilgili taksiciler, en iyi NBA koçu Phill Jackson kadar basketbola hâkim kamyon şoförleri ve erkeklerden daha iyi İddaa kuponu yapan kadın dinleyicilerimiz var.
Bir akşam bir telefonda adımıza şarkılar söylenip maniler yazılırken, bir başka akşam elinde lokumlarıyla leblebileriyle program basan dinleyicilerimiz de oldu.

Sizler hangi takımlısınız?
Ben Beşiktaşlıyım, Eyüp ise “Galatasaraylıyım” dese de İddaa oranına göre başka takımları da tutabiliyor.

Lig başladı hararet yükseldi, yeni sezonda tahminleriniz ne yönde?
Hayırdır yoksa siz de mi kupon yapacaksınız? Türkiye liginde çok sürpriz olur. Almanya’dan uzak durun. Norveç ligi evlere şenlik. Bence Portekiz ligi en iyisi. Porto veya Benfica’ya güvenin... 50 yıldır iki takımdan biri şampiyon oluyor.

Haberin Devamı

‘Erkeklerden daha iyi kupon yapan kadın dinleyiciler var’


‘Nerede o eski programcılar’

Uzun zamandır radyo sektöründesiniz, bu sektörde canınızı sıkan şeyler neler?
Eskiden ekip ruhuna sahip olan radyoların, şimdi sadece başarıyı programcıdan yana değil, müzikle yakalamaya çalışıyor olmaları bence eleştiriyi hak ediyor. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Müzik artık insanların bilgisayarında veya müzik çalarlarında var. Nerede o eski programcılar.

Bir radyo kurduğunuzu düşünürsek içinde kimler olur?
Kimler olur çok kestiremiyorum ama kuracağım ekiple dinlenme oranlarında ilk 3’e girecek bir radyo kesinlikle oluştururdum. Sadece şunu söyleyeyim ekibin içinde Bilgin Gökberk olmazsa olmazım olurdu. Ama kadro kurma konusunda Barış Ertül’ü tek geçerim.