Geri Dön
Covid-19 sürecinde Birleşik Krallık’taki özel okullar ve lise eğitimi

Covid-19 sürecinde Birleşik Krallık’taki özel okullar ve lise eğitimi

Pandemi nedeniyle Birleşik Krallık’ta ilk olarak 20 Mart 2020 tarihinde okulların kapatılmasına karar verildi.Peki tüm bu süreç boyunca Birleşik Krallık'ta Özel Okullar ve Lise Eğitimi nasıl ilerledi? Covid-19 sürecindeki Birleşik Krallık eğitim sistemine molatik olalım!

Alper Ilgınöz
Alper Ilgınöz

Pandemi nedeniyle Birleşik Krallık’ta ilk olarak 20 Mart 2020 tarihinde okulların kapatılmasına karar verildi. Sadece ebeveynleri hayati işlerde çalışan çocuklar (polis, asker, doktor vb.) ve bakıma muhtaç çocuklar, bu uygulamadan muaf tutuldu. Bu durumda olan öğrenciler için okullarda özel programlar hazırlandı ve bu öğrencilerin görevli öğretmenler gözetiminde eğitim almaları sağlandı. 1 Haziran'da bazı küçük gruplar (kreş, resepsiyon, 1. ve 6. sınıflar), 15 Haziran’dan itibaren de 10. ve 12. sınıflar yeniden yüz yüze eğitime başladı. Yaz tatili sonrasında ülkede hızla artan vaka ve ölüm sayılarına rağmen 3 Eylül’de bütün seviyelerdeki öğrenciler, sınıf seviyelerine göre ayrılmış gruplardan (bubbles) çıkmamak ve sosyal mesafe, maske, temizlik gibi kurallara uymak kaydıyla okullarına döndü. Okulların ve öğrencilerin salgın sürecinde uyması gereken genel kurallara dair hükümet tarafından geniş kapsamlı bir yönerge yayımlandı. Bu süreçte sadece temel derslere devam edilirken, eğitim sisteminin önemli bir parçası olan ders dışı eğitim faaliyetleri (after school club-etüt) ise yapılmadı. Aynı zamanda özel okullar da devlet okulları gibi online eğitime başladı. İngiltere’de 700 bine yakın özel okul öğrencisi, 2600 özel okulda eğitim alıyordu. Birleşik Krallık’taki özel okullar, 20 Mart 2020’deki ilk kapanmadan sonra öğrencilerin kayıtları sildirmeleri tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bunun önüne geçebilmek için ücretlerde yüzde 10 ila 30 arasında indirime giden bu kurumlar, gelir açısından daha fazla kayıp yaşamamak için uzaktan eğitim konusunda devlet okullarından daha hızlı hareket ettiler. Birçok özel okulda sınıflara konulan kamera sistemleriyle öğretmenler ders anlatmaya devam etti. Bu şekilde öğrenciler, kendi ülkelerinden ve evlerinden bu dersleri takip etme imkânına kavuştular. Oxford Üniversitesi Astra Zeneca işbirliği ile üretilen Kovid aşısının yaygınlaşmasıyla vaka sayıları azaldı. Bugün itibariyle 33 milyon kişi ilk doz aşıyı yaptırdı. Vaka sayılarının azalmasıyla ülkede uygulanan Covid-19 önlemleri de azaldı. Son olarak 12 Nisan 2021 tarihinde Birleşik Krallık’taki eğitim kurumlarının tamamı fiziki eğitime başladı.

Haberin Devamı

GCSE ve A Level için özel online programlar

İngiltere’de karantinanın kalkmasının ardından yüz yüze derslere katılımı zorunlu kılmayan özel okullar “harmanlanmış” eğitim modelini uygulamaya devam etti. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen King’s College ve Harrow School gibi bilinen seçkin okullar ise GCSE ve A Level online programlarını öğrencilerine sundular. İlk kez duyanlar için GSCE; 11. Sınıf öğrencilerinin girdiği zorunlu Matematik ve İngilizce sınavları ile üniversitede okuyacakları bölüme göre seçtikleri derslerden girdikleri sınavdır, bu sınav sonuçları ile kolej ya da Sixth Form (12-13. sınıf) başvurusu yapabilirler. A Level ise; İngiltere’de 12 ve 13. sınıflarda öğrencinin üniversitede okumak istediği bölümle ilgili seçtiği ve sorumlu olduğu dersleri kapsayan uluslararası geçerliliği olan bir sınavdır.
Aslına bakarsanız tüm dünyada olduğu gibi İngiltere’deki okulların da çoğu pandemi dönemine hazırlıksız yakalandı. Bu yüzden 2020 yılının Mart ayından itibaren öğrencilerine eğitim veremediler. Haziran 2020’den sonra bazı derslerde online dersler başladı ama bu da çok istenilen seviyede değildi. Ancak Eylül 2020'den itibaren toparlandılar. Fakat bu geç kalınmış toparlanma öğrencilerin derslerdeki seviyesini ve motivesini kaybetmesine sebep oldu. Online okullar ise alt yapısı önceden beri hazır olduğu için herhangi bir değişiklik olmadan eğitimlerine devam ettiler. Bu durum da üniversite sınavlarının başarı oranlarına yansıdı.
İngiltere’deki online eğitim konusunda en iddialı okulları sıralayacak olursak; ilk sırada az önce de bahsettiğim Harrow School Online geliyor. İddialı olmasının sebebi ise 1572 yılında kurulan Harrow School çatısı altında olması ve ilk defa geleneklerin dışına çıkıp bu köklü okulu online platforma taşımaları. Pearson gibi güçlü bir kurumu arkasına aldığı için ikinci sırada Pearson Online Academy gelirken King's College Online ise öğrencilerine sunmuş olduğu farklı programlarıyla üçüncü sıradadır.

Haberin Devamı

Üniversitede okumak istediğin bölüme yönelik ders seçimi

Haberin Devamı

Eğitim için İngiliz liseleri, pandemi sürecinde de online program ve içerikleri konusunda genel olarak çok tercih edilir oldu. Türkiye’deki öğrenciler tarafından da bu kadar yoğun tercih edilmelerindeki sebepler; farklı ülkeden öğrencilerle aynı sınıfta eğitim almak, İngilizce’yi daha erken yaşta kalifiye bir şekilde öğrenmek ve en önemlisi de müfredatın öğrencinin kabiliyet ve isteğine gore şekillenmesi. Daha önce de belirttiğim gibi öğrenciler üniversitede okumak istedikleri bölüme göre ders seçimi yapabiliyorlar, Türkiye’de ise maalesef böyle bir seçenek söz konusu değil. Örneğin tıp okumak isteyen bir öğrenci kimya ve biyolojiyi seçimi yapıp sadece o derslere yoğunlaşabilir.
Sizler de çocuğunuzun İngiltere’deki özel okullarda lise eğitimi almasını istiyorsanız fakat Covid-19 sürecinde eğitim sisteminin gidişatı hakkında endişeleriniz varsa profesyonel eğitim danışmanlarından süreçler, okullar ve programlar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Alper Ilgınöz

alper.ilginoz@studylon.com

Benzer İçerikler