04.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde kurulan gıda masasının girişimleriyle, ABD’den bin adet etçi sığır ırkı ‘Angus’ Bursa’ya getirilecek. BTSO Meclis Üyesi Yavuz Selim Çimen, proje çerçevesinde Hollanda’da araştırma yaptıklarını, çiftlik ve mezbahaları gezdiklerini belirterek, “Bu tür, et hayvancılığında dünyada bir marka. Yenişehir’de 3 bin dönümlük mera üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.
İlk etapta Amerika’dan bin adet Angus getireceklerini, dört yıl içinde rakamın beş bine çıkacağını açıklayan Çimen, “Etin toptan fiyatı bir dönem 20 liraya dayandı. Yemci, yetiştirici, kasap kazanmıyor, tüketici pahalıya et tüketiyor. Bu projeyle köylünün hayvancılıktan iyi gelir elde etmesini sağlamak istiyoruz. Anguslar sayesinde etin toptan fiyatı 3-4 euro seviyesine çekilebilecek” dedi.
“HER KASAP LÜKS OLACAK”
Vedat Milor: Türkiye’de Angus cinsi sığır yetiştirilmesi iyi bir gelişme. Böylece ülkemizde daha iyi sığır eti yiyebileceğiz. Fransız ‘Charolais’ ile İsviçre veya Almanya’dan ‘Simmenthal’ gibi lezzetli sığır cinsleri de getirebilir.
Özgür Şef: Manisa’da Angus besleyen bir çiftlik var. Fakat bu cins iyi süt vermediği için Türkiye’de rağbet görmedi. Sektöre büyük faydası olacak. Kaliteli et zaten yok, birkaç kasap dışında. Onlar da bir liralık eti, 7-8 liraya satıyor. Şimdi her kasap, kaliteli ve lüks kasap olacak. Ete gelince, Türkiye, böyle et görmedi. Çok yumuşak ve suludur. Bizim her yemeğimize uygundur.
LÜKS?TÜKETİM
Angus sığırı, Britanya, ABD, Arjantin ve Avustralya gibi geniş meraları olan ülkelerde yetiştiriliyor. Japonya ve ABD pazarında özel bir yeri var. Lüks et lokantaları, ‘steak house’lar (Biftek - et lokantaları), otellerde tüketiliyor.