Emlak Emlak vergisi hakkında merak edilenler

Emlak vergisi hakkında merak edilenler

18.03.2021 - 19:16 | Son Güncellenme:

Türkiye’de bina, konut, iş yeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi oranı her yıl merak edilir. Emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi taksit sayısı ve ödeme dönemleri nasıldır? Kimler emlak vergisinden muaftır? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Emlak vergisi hakkında merak edilenler

Emlak vergisi; konut, iş yeri, arsa ya da arazi sahibi olan vatandaşların belediyelere her yıl ödedikleri vergi olarak tanımlanır. Türkiye’de yaklaşık 30 milyon mükellefin ödemekle yükümlü olduğu vergi oranı 4 yılda bir belirlenir ve her yıl ayrıca artış gösterir.

Haberin Devamı

Emlak vergisi bedeli ise gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden belediyeler tarafından hesaplanır.

 

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeden önce, bağlı olunan belediyenin web sitesinden borç sorgulaması yapılabilmektedir. Ödeme çıkması halinde, bizzat belediyeye giderek, beyanname doldurulur. Bu sırada bulundurulması gereken evraklar, tapu, nüfus cüzdanı, söz konusu taşınmaz bina ise kullanım izni fotokopileridir. Beyanname için taşınmaz adresi, mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası da bildirilmelidir.

Ödemeler belediyelere bizzat giderek, eft/havale ile veya internetten yapılabilmektedir.

 

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisi, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilki, Kasım ayında ikincisi olmak üzere iki taksit halinde ya da tek seferde ödenebilir.

Haberin Devamı

 

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF TUTULUR?

Gayrimenkul tapusu olmasına rağmen bazı vatandaşlar emlak vergisi ödemezler. Sadece konut için geçerli olan bu uygulamadan faydalanmak için aylık geliri olmayan, başka gayrimenkule sahip olmayan, gazi, şehit yakını, engelli vatandaşlar ile belli şartlardaki emekli, işsiz ve ev hanımları başvuruda bulunurlar.