Home Yaşam alanları sanata açıldı

Yaşam alanları sanata açıldı

31.08.2021 - 12:36 | Son Güncellenme:

Yaşam alanlarında pandemi döneminde sanata daha çok yer açıldı. Bu ilginin artık daha çok insan için kalıcı olması bekleniyor. Bu taleple birlikte özellikle genç sanat eserleri çok yakından takip ediliyor.

Yaşam alanları sanata açıldı

DUYGU ERDOĞAN

Haberin Devamı

Son iki yılda pandemiyle birlikte yaşam alanlarında kış ve yaz ayrımının eşit olarak bölündüğü görülüyor. Yapılan araştırmalar, uzaktan sistemleriyle yazlık bölgelerde kalış süresinin gelecek yıllar için de altı aya çıkacağını gösteriyor. Doğayla iç içe ve kalabalıktan uzak kalma arzusu bu müstakil yaşam talebini destekliyor. Kış ve yaz evlerinde eşit kalan bir başka öğe ise; sanat eserleri... Hem kışlık hem de yazlık evler için bu dönemde sanat eserlerine olan ilgi hiç beklenmediği kadar arttı. Resimden heykele kadar geniş bir yelpazedeki sanat eserleri, evlerin dizaynını belirleyen ana unsurlar oldu. Koleksiyonerlerin alımı dışında yaşanan bu talep artışının özellikle pandemi döneminde daha çok dinginliğe, evlere, tasarıma ayrılan zamanın etkili olduğu ifade ediliyor. Sevil Dolmacı Sanat Galerisi ve Danışmanlık markasının Üst Yöneticisi ve Sanat Danışmanı Sevil Dolmacı, “Yaşam alanlarında sanat eserleri için daha fazla yer ayrılıyor” diyor. Sevil Dolmacı, bu dönemdeki gelişmeleri ve pandeminin etkisini Milliyet Home okurları için değerlendirdi.

Haberin Devamı

Yaşam alanları sanata açıldı

Revize edildi

Pandemi döneminin etkilerini ve yaşam alanlarındaki değişimleri ele alan Dolmacı, “Pandemi ile birlikte sanat yükselen bir değer oldu ve özellikle iç pazar hareketlendi. Kapanma sürecinde sanat ile digital ortamda sıkı bir ilişki kuruldu. Müzayedeler oldukça rağbet gördü. Fiyatlar yükseldi. Bu durum, pandemi ile birlikte insanların yaşadıkları mekanları değiştirmesi ile tetiklendi. Harcama alanları kısıtlanan insanlar, yatırım değeri olması nedeniyle sanat konusunda daha cömert davrandılar ve yaşam alanlarını sanat ile yeniden revize ettiler. Genç sanatçılar yeniden gündeme oturdu. Pandemi dönemi sanat bir rahatlama alanı olarak herkese iyi geldi ve yaz dönemi Bodrum’da kayda değer projelerle bu ilgi halen devam etmekte” diye konuşuyor.

Heykel satışı arttı

Sevil Dolmacı, hem mevcut yaşam alanları hem de pandemi nedeniyle sahil bölgelerde yaz evleri için artan hareketin sanat piyasasında da bir canlanmayı desteklediğini dile getiriyor. Dolmacı, evlerin dizaynında sanat eserlerinin rolünü şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

“Yaz evleri her an yaşamaya hazır hale getirildi. İnsanlar 6 ay İstanbul, 6 ay Bodrum ya da benzeri bir yerdeki yazlık evinde yaşamaya başladı. Tüm bu yaşam alanlarında sanata yer verildi veya olanlar bütçeleri yükseltip bu konuda daha özenli hareket etmeye başladı. Elbette sadece Bodrum değil ancak büyük çoğunluğun adresi orası olduğu için oradan örnek verdim. Heykel satışı arttı, sanatçılar at çıkamaz oldu. Özellikle Lübnan, Kuveyt’ten bu yazlık alanlarda eser isteyen yeni yabancı ev sahiplerinin de sayısı arttı. En son Seferihisar’da bir Kazak’a eser teslimi yaptık. Yani kısaca yazlık mekanlar sadece Türkiye’den değil farklı ülkelerden gelenlere de açıldı ve etki alanımız büyüdü.”

Genç sanatçılar...

Türkiye’de halen heykel çalışanlarının sayısının çok az olduğunu anlatan Sevil Dolmacı, bu durumda özellikle genç sanatçıları keşfetmeye çalıştıklarını dile getiriyor. Dolmacı, “Heykeltıraşlar Türkiye’de halen az çok az sayıda, yerleştirme de keza aynı şekilde… Son dönemde heykelin de en az resim kadar ilgi görmesi bizleri de bu alanda keşfe yöneltti. Yasin Uysallar İzmir’de yaşayan genç bir heykeltıraş ve şimdiden büyük koleksiyonlara girmiş durumda. Gözde Can Köroğlu ise İstanbul’da yaşayıp üreten bir diğer heykeltıraşımız… Son dönemde ürettiği işler ile ilgi odağı olmuş durumda… Kadriye İnal, Bahadır Çolak, Fırat Engin, Bahadır Yıldız, Tarik Ceddi takip ettiğim heykeltıraşlardan…” diyor.

Haberin Devamı

Bodrum’da sergileniyor

Bodrum’da modern köy yaşamının oluşturulduğu ve geçen yaz tatilcileri ağırlamaya başlayan Bodrum Loft’ta; Bodrum Loft - Sevil Dolmacı Art Gallery işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen açık hava heykel parkı ‘Loft Art Sculptville’ projesi de açıldı. Türk ve uluslararası 11 sanatçıya ait enstalasyon, heykel ve neon işlerden oluşan 21 farklı eserin konumlandırıldığı Loft Art Sculptville sergisi, Eylül ayı sonuna kadar ziyaret edilebilecek. Sergi kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’den sanatçıların eserleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Bunlar arasında; Heykeltraş Ozan Oganer’in Alice Harikalar Diyarında serisinin bir devamı niteliğindeki heykel enstalasyonu Bodrum Loft için özel konumlandırılırken, genç sanatçılar Yasin Uysallar ve Gözde Can Köroğlu, kendilerine özgü stilleri ve Türk heykeline kattıkları çağdaş yorumla sanat tutkunlarının beğenisini kazanıyor.