Emlak Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir? Kredi Nasıl Alınır Ve Nasıl Hesaplanır?

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir? Kredi Nasıl Alınır Ve Nasıl Hesaplanır?

27.05.2021 - 12:29 | Son Güncellenme:

Son dönemlerin en önemli kredileri içerisinde kentsel dönüşüm kredileri geliyor. Özellikle deprem bölgesi olarak öne çıkan Türkiye için bu kredinin önemi oldukça büyüktür. Peki kentsel dönüşüm kredisi nedir? Kredi nasıl alınır ve nasıl hesaplanır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir Kredi Nasıl Alınır Ve Nasıl Hesaplanır

Hem iş yerleri hem de evler için öne çıkan kentsel dönüşüm kredisi, pek çok kişinin Merak ettiği konular içerisinde geliyor. Özellikle bu krediden yararlanmak için neler gerekli ve hesaplaması nasıl yapılır, bilmek isteyen kişinin oldukça fazla olduğunu söylemek mümkün.

Haberin Devamı

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?

Riskli Yapı olduğu tespit edilmiş olan ev ya da işyerleri için, bunların tekrar inşası adına çekilen krediye kentsel dönüşüm kredisi denir. 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun 7. maddesi süresince, kentsel dönüşüm kapsamında evler ve işyerlerinde dönüştürülmesi için kullanılır. Böylece uygun faizler ve ödeme yöntemleri kapsamında, bu krediler değerlendirilir ve kentsel dönüşüme tabi olmuş konutlar ile işyerleri yeniden yapılandırılır.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

Riskli yapı olarak tespit edilmiş bir konut ya da İşyeri için, binanın tahliyesinin ardından bir yıl içerisinde başvuru yapılması gerekir. Bu doğrultuda ilgili ve anlaşmalı bankalar gerekli süreçleri inceler. Banka başvuruyu inceledikten sonra gerekli koşullar doğrultusunda onaylar. Daha sonra banka bu krediyi alacak olan kişinin bilgilerini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderir.

Haberin Devamı

Böylece buna uygun şekilde ne kadarlık bir faiz oranı uygulanması gerektiğine yönelik bilgi alınır. Bu da kişinin konut ya da işyerinin devlet güvencesi altında doğru faizi elde etmesine imkan verir. Aşamalı bir şekilde ele alınan bu süreç içerisinde, konut ya da iş yerlerinde mutlaka gerekli kriterleri taşıması büyük bir öneme sahiptir. Aksi takdirde hem banka hem de bakanlık nezdinde gerekli kredi onaylanmaz.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Kentsel Dönüşüm Kredisi konusunda merak edilen konular içerisinde bunun nasıl hesaplanacağı geliyor. Bu durum öncelikle banka tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapsamında onaya uygun biçimde ele alınır. Konut ya da işyerinin aldığı hasara bağlı, ne kadar bir kredi çıkacağına göre hesaplama yapılır.

TL cinsinden gerçekleştirilen hesaplama ile beraber, yenilenecek olan ev ya da işyerinin ipoteği kullanılır. O yüzden yapının ne kadar bir madde miktarı olduğu da öne çıkarılır. Bu doğrultuda uygun faizler altında 120 aya kadar çıkan vadeler üzerinden hesaplama gerçekleşir. Ancak binanın gerekli koşul ve şartları taşıması altında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gerekli onay gelmelidir.