Emlak Fırsatları Reddi Miras Yapıldığında Miras Kime Kalır?

Reddi Miras Yapıldığında Miras Kime Kalır?

Son Güncellenme:

.

Reddi Miras Yapıldığında Miras Kime Kalır

Miras, murisin tüm varlıklarının yasal mirasçılarına geçme işlemidir. Murisin tüm mal varlığı kapsamında olan şeyler artı değerler olabileceği gibi eksi değerler de olabilir. Yani mirasçılar murisin sadece mal varlıklarına değil borçlarından da mesuldürler. Bu durumda kanun mirasçılara, mirası kabul etmeme hakkı tanır. Peki reddi miras yapıldığında miras kime kalır? Bilindiği üzere mirası reddetmek için kişiye üç aylık bir süre tanınır. 3 ay içinde reddi miras hakkınızı kullanabilir, Sulh mahkemesi aracılığı ile sözlü ya da yazılı olarak beyanda bulunarak mirası reddedebilirsiniz. Reddi miras aşamasında hiçbir şart ya da koşul aranmaz. Mirasın ancak kayıtsız ve şartsız olarak reddi mümkündür.

Haberin Devamı

Mirası ret etme işlemi nasıl yapılır?

Reddi Miras Yapıldığında Miras Kime Kalır

Reddi miras işleminde ilk olarak başvurulması gereken makam Sulh mahkemesidir. Reddi miras işlemi için Sulh Mahkemesine başvurulduğunda ilk olarak Sulh hakimi ret beyanlarını mirasçılar adına tutanakla resmi hale getirir. Reddi miras için mirasçılara tanınan süre 3 ay ile sınırlıdır. Belirtilen 3 aylık süre içerisinde ret beyanında bulunulduysa, beyan mirasın bağlı olduğu Sulh mahkemesinin özel kütüğüne işlenir ve işleme koyulur. Özellikle talep edilmesi halinde reddi miras yapan kişinin kendisine de reddi miras yapıldığını gösteren bir belge verilebilir.

Reddi miras yapıldığında miras kime kalır?

Reddi Miras Yapıldığında Miras Kime Kalır

Miras kalan yasal mirasçıların birinin mirası reddetmesi durumunda onun payı, sanki o hayatta değilmiş gibi düşünülerek diğer yasal hak sahiplerine geçer. Mirası bırakan kişi aksini belirtir bir belge bırakmadığı sürece reddi miras yapan kişinin payı kendisine en yakın yasal hak sahibine pay edilir. Eğer bu tip durumlarda alt soyların tümü mirası reddederse bu pay sağ olan eşe geçer. Mirasçılar reddi miras işlemini gerçekleştirirken kendilerinden sonra gelen mirasçılara mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulmasını da tasfiye öncesinde talep edebilirler. Bunu talep etmeleri halinde reddi miras yapıldığı, kişiden sonra gelen mirasçılara hakim tarafından bildirilir ve mirasçılar buna bir ay içerisinde cevap vermekle yükümlüdürler. Bir ay içinde cevap verilmemesi durumunda diğer alt soylardan oluşan mirasçılar da mirası reddetmiş sayılırlar.

Haberin Devamı

Alt soylar da reddi miras yaparsa ne olur?

Reddi Miras Yapıldığında Miras Kime Kalır

Reddi miras yapan kişinin alt soyları ya da mirasçıları da reddi miras yaparsa, mevcut alacaklar ya da borçlar, iflas etmiş bir kişinin mal varlığına uygulanan şekilde bir işleme tabii olur ve miras tasfiye edilir. Tasfiye işleminden sonra alacaklar ve borçlar hesaplanıp arta kalan maddi değerler ilk mirasçılara dağıtılır. Bu dağıtım işleminden mirasçının alt soyları reddi miras etmelerine rağmen bu haktan yararlanamazlar.