Facebook'ta yeni şok: Milyonlarca kullanıcının bilgileri sızdı
Facebook bize şok üstüne şok yaşatmaya devam ediyor. Şirketten alınan son bilgilere göre, 265 milyon kişinin kişisel verileri internete sızmış durumda. Cambridge Analytica'dan beri tekinsizlikle yaklaştığımız Facebook bizi nasıl koruyamaz? Facebook verilerimiz kimlerin elinde?
Tam güvenmek üzereyken...
Facebook, biz ona tam güvenecekken yeni yeni şeyler çıkarıyor karşımıza. Bundan vazgeçmediler, vazgeçmiyorlar. Cambridge Analytica olayından beri işler her geçen gün sarpa sarıyor. Ne yapsak içinden çıkamıyoruz. Öyle ki, artık kullanmamak, Facebook'tan uzak durmak neredeyse imkansız. Öte yandan bu veri sızıntılarından kendimizi tek başımıza korumak bütünüyle imkansız.
Aynı nakarat, hep aynı aynı!
Facebook'un yarattığı hayal kırıklığı yenilir yutulur cinsten değil.
Sosyal medyanın göbeğinde olan, dev bir kullanıcı havuzuna ve pek çok büyük platforma da sahip olan Facebook, bir türlü güven tesis edemediği gibi bize hep aynı şoku yaşatıyor.
Bilgilerimiz kimlerin elinde?
Cambridge Analytica skandalı ardından ortaya çıkan tüm gelişmeler bize gösterdi ki, verilerimiz rahatlıkla her yere satılabildiği gibi pek çok kişinin eline bilinmedik şekillerde geçebiliyor.
Yeni Facebook skandalı tedirgin ediyor
Ancak Facebook'un yeni veri sızıntısı gerçekten tedirgin edici.
Sayısı milyonlarla ifade edilen kullanıcıların, Facebook'a kayıtlı pek çok verisi, istenmedik bir şekilde sızdırılmış bir durumda.
265 milyon insan!
Verisi sızdırıldığı bilinen kullanıcı sayısı tam 265 milyon!
2.45 milyar kullanıcısı olduğu bilinen platformdan sızan veri, kullanıcı sayısıyla oranlayınca 'küçük' gibi görünse de aslında rahatsız edici bir boyutta.
Verilerin detayları bilinmiyor
Ad-soyad, telefon numarası, mail adresi gibi temel bilgilerin bulunduğu ifade edilen veri sızıntısının gerçek mahiyeti tam olarak bilinmiyor.
Nitekim, ne kadar ciddi sonuçları olduğu ortaya çıktığında işler de çığrından çıkmış olacak.
Çoğunluk ABD'de ama...
Veri sızıntısına maruz kalan kullanıcıların büyük çoğunluğunun ABD'de yaşadığı ifade ediliyor.
Bu, Türkiye'deki kullanıcıları rahatlatabilecek bir bilgiymiş gibi görünmesine rağmen, esasen bizim neyle karşılaşabileceğimiz de çok belli değil.
Belki de bir gün çok daha ciddi sızıntılardan tüm dünya etkilenecek. Bunu garanti edebilecek hiçbir şey yok!
Şifre değiştirmek çare değil
Öte yandan, görüyoruz ki şifreleri onlarca karakterden oluşturmak, periyodik olarak değiştirmek hiçbir işe yaramıyor.
Zira bu konu, bireysel olarak çok da çare olabileceğimiz bir boyutta değil artık.
Kendi işletim sistemini tasarlayan şirket
Yakın zamanda kendi işletim sistemini hazırlayacağını duyduğumuz şirketin böyle hatalarla, böyle açıklarla kullanıcılarını daha da fazla mağdur etmesi ve tekinsiz hissettirmesi ne kadar mantıklı?
Facebook bizi nasıl koruyamıyor?