14.03.2023 - 13:27 | Son Güncellenme:
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan vatandaşların tedirginlikleri devam ediyor. Şırnak bölgesinde yaşayan vatandaşlar ikamet ettikleri bölgenin durumunu merak ediyor. AFAD’ın hazırladığı İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) ile Şırnak’ta olası deprem ve deprem öncesinde alınması gereken önlemler ve olası kayıpların en aza indirgenmesi amaçlanıyor. Şırnak deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? AFAD deprem risk raporu ile ilgili detayları bilgiler içeriğimizde…
Ülkemiz dünyanın önemli deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya kuşağı üzerinde yer almaktadır. Ülkemizin, karmaşık jeolojik yapısı ve jeodinamik konumundan dolayı çok sayıda aktif fay bulunmaktadır. Doğu Anadolu Fay Zonu Turkiye’nin en etkin ve diri olan iki ana fay kuşağından birini oluşturmaktadır. Doğu Anadolu Fay Zonu, Karlıova-Antakya arasında 580 km’lik bir uzanım göstermektedir.
Güneydoğu Anadolu ve çevresi genel olarak sismik aktivitenin yoğun olduğu bir bölgedir. Bölgenin sismik aktivitesine Arap ve Afrika levhalarının kuzeye doğru olan bağıl hareketleri neden olur. Bu hareketler bölgede bindirme etkisi yaratmıştır. Bölgedeki iki önemli sismotektonik yapı, Güneydoğu Anadolu Bindirmesi ile hemen onun kuzeyinde yer alan ve Arap Plakası ile Anadolu Plakası arasındaki sınırı oluşturan Doğu Anadolu Fayı’dır. Her iki sismotektonik yapıda, Arap Plakasının kuzeye hareketi ve Güneydoğu Anadolu yöresinde Anadolu'ya bindirmesi sonucu gelişen sıkışma rejiminin ürünleridir.
Bölgede biriken deformasyon enerjisi, çoğunlukla, bu iki sismotektonik yapı üzerinde gelişen depremlerle açığa çıkar. Bu iki sismotektonik yapı, Kuzey Anadolu Fayı Deprem Kuşağı ile karşılaştırılabilecek derecede, oldukça aktif bir deprem kuşağı içinde yer almakta ve etkin bir deprem kaynağı oluşturmaktadır. Fakat Güneydoğu Anadolu Bindirme yayının hemen altında kalan bölge son yüz yıl içerisinde deprem aktivitesi açısından oldukça sakin bir dönem geçirmiştir. Dolayısıyla bu bölge değişik sismik boşluklara sahiptir. Doğu Anadolu Fay Zonu Türkiye’nin en etkin ve diri olan iki ana fay kuşağından birini oluşturmaktadır.
AFAD ŞIRNAK İRAP DEPREM RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ...
Şırnak il merkezini ve ilçelerini etkileyebilecek faylar şu şekildedir;
Güney Doğu Anadolu Bindirmesi (Bitlis Kenet Kuşağı)
Şemdinli Segmenti (Şemdinli-Yüksekova Fay Zonu)
Yüksekova Segmenti (ŞemdinliYüksekova Fay Zonu)
Çubuklu Segmenti
Hakkari Segmenti 5-Şirvan Segmenti
Kozluk Segmenti
Kulp Segmenti
Doğu Anadolu Fay Zonu
Ilıcaköy Segmenti ( Kavakbaşı Fayı)
Kayalısu Segmenti (Kavakbaşı Fayı)
Güney Doğu Anadolu Bindirmesi (Bitlis Kenet Kuşağı)
Işıklar Segmenti
Konalga Segmenti
Beğendik Segmenti
Cizre Fayı
Nemrut Açılma Çatlağı
Yeniköşk Fayı
Van Fay Zonu
Başkale Fayı
AFAD-RED analiz programı kullanılarak Şırnak il merkezini etkileyebilecek, İvme kayıtlarına göre Şırnak İlinin kuzeyinde (37.55 K - 42.48 D) meydana gelmesi öngörülen deprem 5.7 Mw büyüklüğündedir. Depremin senaryo analiz çalışması aşağıda belirtilmiştir. Şırnak Merkez İlçesi Dicle Mahallesi ve Yeni Mahallede yıkık binaların olduğu; Bahçelievler, Dicle, Gündoğdu, Yenimahalle, Şehrinuh, Gazipaşa ve Yeşilyurt Mahallelerinde çok sayıda ağır hasarlı binaların olduğu öngörülmektedir.
Şehre ulaşım sağlayan bazı karayolları ile tünel ve viyadükler zarar göreceği öngörülmektedir. Şırnak Merkez ile Cizre İlçesi karayolu bağlantısını sağlayan Cizre-Şırnak Cudi Dağı Tünelinde orta hasarlar meydana geldiği ve ana ulaşımı sağlayan Cizre-Şırnak Cudi Dağı Viyadüğünde de meydana gelen hasarlar nedeniyle çift taraflı yolun tek tarafının kullanılamadığı ve bu nedenle araçların beklediği öngörülmektedir.
Şırnak Devlet Hastane binası giriş kısmı duvarında meydana gelen hasarlar nedeniyle hastaneye getirilen yaralı/hastalar ile çalışanlar için risk oluşturduğu ve riskin halen devam ediyor oluşu nedeniyle hastaneye getirilen yaralılardan bazılarının en yakın hastaneye transfer edilmesi zorunluluğu öngörülmektedir.