25.06.2025 - 14:46 | Son Güncellenme:
“James Cameron’ın Sanatı” (The Art of James Cameron) başlıklı sergi, ünlü yönetmenin vizyoner sanat yolculuğunu mercek altına alacak ve Eylül ayında İstanbul Sinema Müzesi’nde kapılarını açarak altı ay boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. Türkiye’de ilk kez düzenlenecek bu kapsamlı sergi, Terminator, Aliens, Titanic ve Avatar gibi ikonik eserlerin de yer aldığı Cameron’ın altmış yıllık kariyerini İstanbullularla buluşturacak.
300'ÜN ÜZERİNDE ORİJİNAL ÇALIŞMA YER ALACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Sinema Müzesi iş birliğiyle hayata geçirilen sergide, yönetmenin kişisel arşivinden daha önce hiç sergilenmemiş çok sayıda eserin de dahil olduğu 300’ün üzerinde orijinal çalışma yer alacak. Ziyaretçiler, çizimler, kostümler, film objeleri, fotoğraflar ve 3D teknolojilerin dahil olduğu disiplinlerarası bir anlatım yoluyla, Cameron’ın yaratım sürecine yakından tanıklık edecek.
“Gözlerin Açıkken Rüya Görmek”, “İnsan-Makine”, “Bilinmeyeni Keşfetmek”, “Titanic: Zaman Yolculuğu”, “Yaratıklar: İnsanlar ve Uzaylılar” ve “Serbest Bırakılmış Dünyalar” başlıkları altında altı tematik bölümde kurgulanan sergi, katılımcılara unutulmaz bir yolculuk vaat ediyor.
Avatar Alliance Foundation ve alanlarında uzmanlaşmış uluslararası bir küratör ekibi iş birliğiyle hazırlanan bu eşsiz koleksiyon, James Cameron tarafından bir çeşit otobiyografi olarak tanımlanıyor ve hem sinema tutkunları hem de çağdaş sanat meraklıları için benzersiz bir deneyim sunuyor.
Genel direktörlüğü Maria Wilhelm tarafından yürütülen Avatar Alliance Foundation iş birliğiyle düzenlenen serginin küratörlüğünü vakfın kreatif direktörü Kim Butts üstlenirken, mimar Helga Faletti mimari ve yerleştirme danışmanı olarak projeye katkı sağlıyor.
BİROL GÜVEN PAYLAŞTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
Dünya'nın en önemli yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen OSCAR ödüllü James Cameron'un " Art of James Cameron Sergisi " İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında Atlas Sineması'nda Türk sinema severlerle buluşacak. Terminator, Titanic, Allien ve Avatar filmlerinin etkileyici dünyasına hep birlikte bir yolculuğa çıkacağız. 6 ay sürecek serginin açılış tarihi İstanbul Kültür Yolu Festivali'mizin açılış tarihiyle aynı , 27 Eylül 2025.
İstanbul Sinema Müzesi Genel Müdür sevgili Emre Oskay ile Los Angeles'te görüştüğümüz James Cameron Türk sinema severleri çok önemli bir yere koyuyor ve hem " Art of James Cameron Sergisi " hem de Aralık ayında vizyona girecek olan "Avartar serisinin son filmi olan Ateş ve Kül filminin " tanıtımı için serginin İstanbul'da olduğu zaman dilimi içinde mutlaka İstanbul'a geleceğini söyledi ama tarihi henüz belli değil.
Biz James Cameron'u ve muhteşem sergisini İstanbul'da ağırlamaya hazırız, bakalım o İstanbul'un büyüleyici güzelliğine hazır mı?