Geri Dön
Küresel ısınma kaplumbağaların cinsiyetini değiştiriyor

Küresel ısınma kaplumbağaların cinsiyetini değiştiriyor

Avustralya'da yer alan Büyük Set Resifi, küresel ısınma sebebiyle yeni bir tehlike ile karşı karşıya. İnanması güç ama resifte yaşayan yeşil deniz kaplumbağalarının cinsiyeti artan su ısısı sebebiyle dişiye dönüşüyor.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Küresel ısınmanın kutuplardaki buzların erimesinden tutun orman yangınlarına, tarımda verimsizliğe, içilebilir temiz su kaynaklarının ve bazı türlerin yok olmasına kadar birçok soruna yol açtığını biliyoruz. Fakat yapılan son araştırma, küresel ısınmanın türlerin cinsiyetlerine bile etki ettiğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Üreme alanlarındaki kuluçka ısısı, kaplumbağalar yumurtalardan çıkmadan önce cinsiyetlerinin belirlenmesinde büyük rol oynar. Fakat Queensland bölgesinin kuzeyinde artan ısı, yeşil deniz kaplumbağalarının cinsiyetlerini değiştiriyor ve sadece dişi cinsiyetli kaplumbağaların üremesine sebep oluyor.

Büyük Set Resifi'nin halihazırda iki büyük sorunu var. Bunlardan ilki mercan beyazlatma vakaları, ikincisi ise dikenli denizyıldızı tehlikesi. Her iki sorun da mercan kayalarının yapısını bozuyor.

Current Biology'de yayınlanan yeni bir makale de Büyük Set Resifi'nin yeni bir sorunla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Genetik ve endokrinoloji testlerine göre Howick Adası çevresinde yaşayan ve üreyen yeşil deniz kaplumbağa popülasyonunun genç bireylerinin yüzde 99.1'i, yaklaşık erin bireylerin yüzde 99.8'i, yetişkinlerin ise yüzde 86.8'i dişi cinsiyetli.

Haberin Devamı

Büyük Set Resifi'nin daha güney kısmındaki soğuk sularda yaşayan yeşil deniz kaplumbağalarının ise yüzde 65 ila 69'u dişi.

Deniz ısısındaki artış sürüngen cinsiyetlerini dişi olarak belirliyor. Buna göre küresel ısınma sebebiyle kaplumbağa popülasyonunda ciddi bir azalma ya da neslin tükenmesi söz konusu olabilir.

Kötü olan da bu sürecin 20 yıl kadar önce başlamış olması. Büyük Set Resifi'nde yuvalama yapma potansiyeli olan 200 bin dişi yeşil deniz kaplumbağası yaşıyor. İlerleyen yıllarda küresel ısınma sebebiyle yeşil deniz kaplumbağalarının çok değerli türler haline geleceği düşünülüyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler