Geri Dön
100 milyon yaşındaki çiçek türü ve doğanın üstünlüğü

100 milyon yaşındaki çiçek türü ve doğanın üstünlüğü

Doğa bilinmeyen gizemlerle dolu. Her yeni gelişme de bu gizemi daha da heyecanlı hale getiriyor... İşte size son kanıt: 100 milyon yaşındaki çiçek bir çiçek türü keşfedilmiş. Doğanın üstünlüğü kabul etmemekte ısrarcı mıyız hâlâ?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Gizemlerle dolu...

Şu anda 2020 yılındayız. İnsanız. Yaşıyoruz. Çevremiz ağaçlar, çiçekler, böceklerle süslü. Ve doğanın gücüne, dengesine hayranız. Ve insanın doğa karşısında ne kadar aciz olduğunu kendine hatırlatanların, doğaya saygı duyanların sayısı her geçen çoğalıyor. Biz olmadık yerlere apartmanlar diksek de doğa elbet bir gün intikamını alacak. Doğa güçlü, gizemlerle dolu çünkü...

Kretase döneminden kalmaymış

ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, doğaya hayran olan bizlere müthiş bir haber vermiş. Uzmanlar, Myanmar'da bulunan bir kehribar taşının içinde eski kıtaya özgü yeni bir çiçek türü keşfettiklerini açıklamış. Kehribar taşının içinde korunmuş çiçeğin tam 100 (yazıyla yüz) milyon yıl öncesinden, diğer bir deyişle Kretase Jeolojik Dönemi'nden kalma olduğunu tespit etmişler.

'Üstünlüğün' bizde olmadığını ne zaman kabulleneceğiz?

Uzmanlar, çiçeğe 'valviloculus pleristaminis' adını vermişler. Bu çiçek defne familyasına aitmiş ve Avustralya'daki bir tür yemiş ağacıyla akrabaymış. Paleontolog George Poinar Jr., "Çiçek çok küçük, iki milimetre boyunda olmasına rağmen saklı kalan detayları çok şaşırtıcı" demiş... Evet, müthiş bir keşif bu. Dile kolay tam 100 milyon yıl öncesine ait bir çiçek türü keşfediliyor. Doğanın içindeki gizemi insanlar hiçbir zaman yeterince çözemeyecek. Geriden gelen doğa değil bizleriz. El yordamıyla keşifler yapmakla yetinecek. Hal böyleyken inatla biz insanların, doğaya hayran olmak yerine kendimizi akıllı sanmaya devam etmemiz ne zamana kadar sürecek? Ne zaman 'üstünlüğün' bizde olmadığını kabulleneceğiz?

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler