Geri Dön
11 Eylül saldırısı nedir? 11 Eylül saldırısını kim yaptı?

11 Eylül saldırısı nedir? 11 Eylül saldırısını kim yaptı?

11 Eylül saldırısı nedir? 11 Eylül terör saldırısı hakkında bilinmeyen detaylar nelerdir? 11 Eylül saldırısını kim düzenledi? 11 Eylül saldırısı pilotları kimlerdir? İşte 11 Eylül saldırısı hakkında bilinmesi gerekenler...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

11 Eylül 2001 Salı günü sabahı ABD'de El-Kaide terör örgütü tarafından gerçekleştirilen, önceden planlanmış dört terör saldırısına 11 Eylül saldırısı deniyor. 11 Eylül saldırısı sonucu 2 bin 996 kişi yaşamını yitirdi, 6 binden fazla kişi yaralandı ve altyapı ve konutlar 10 milyar dolar değerinde zarar gördü. 11 Eylül saldırısı sebebiyle, kanser ve solunum sorunları yaşayıp hayatını kaybedenler de oldu.

Haberin Devamı

11 Eylül saldırısı nasıl başladı?

11 Eylül 2001 sabahı, ABD'nin Kaliforniya eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan havalimanlarından kalkış yapan United Airlines ve American Airlines'a ait 4 uçak, El-Kaide terör örgütüne mensup 19 kişi tarafından kaçırıldı. American Airlines'a ait 11 sefer sayılı uçak ve United Airlines'a ait 175 sefer sayılı uçak, New York kentindeki Dünya Ticaret Merkezi'nin kuzey ve güney kulelerine çarptı. Çarpmanın ardından 1 saat 42 dakika sonra 110 katlı iki kule çöktü. Çökmenin etkisiyle Dünya Ticaret Merkezi yakınlarından bulunan 7 Dünya Ticaret Merkezi kulesi gibi bazı binalar ya çöktü ya da ağır hasar aldı.

American Airlines'a ait 77 sefer sayılı uçak, ABD Savunma Bakanlığı merkezi Pentagon'a çarptı. Çarpma sebebiyle binanın batı tarafındaki yapı çöktü. Dördüncü uçak olan United Airlines'a ait 93 sefer sayılı uçak ise başkent Washington D.C'ye hareket etmek için yola çıkmış fakat yolcuların teröristleri engellemesi sayesinde Pensilvanya yakınlarında yere çakılmıştı.

Haberin Devamı

11 Eylül saldırısı ABD tarihinde sayıca en çok itfaiyeci ve kolluk kuvveti çalışanının yaşamını yitirdiği bir vaka. Hükümet adına çalışan 343 itfaiyeci ve 72 kolluk kuvveti personeli, 11 Eylül saldırısı sebebiyle hayata gözlerini yumdu.

11 Eylül saldırısının ardından neler yaşandı?

11 Eylül saldırısının hemen ardından tüm dünyada gözler, terör örgütü El-Kaide'nin üzerine çevrildi. Teröre karşı savaş başlattığını duyuran ABD, Afganistan'daki Taliban gruplarını ortadan kaldırmak için Afganistan'ı işgal etti. Çok sayıda ülkede terör karşıtı yasalar tekrar gözden geçirildi ve terör saldırılarının önüne geçmek için çeşitli önlemler alındı.

Usame Bin Ladin nasıl bulundu ve öldürüldü?

El-Kaide lideri Usame Bin Ladin, 11 Eylül saldırısı ile ilgisi olmadığını söylese de 2004 yılında 11 Eylül saldırısının sorumluluğunu üstlendi. El-Kaide ve Usame Bin Ladin, ABD'nin İsrail'e olan desteğine, Suudi Arabistan'daki ABD Kuvvetleri'ne ve Irak'a karşı uygulanan yaptırımlara atıfta bulundu. Afganistan'ın işgalinden 10 yıl sonra, Mayıs 2011'de, ABD Ordusu'nun DEVGRU biriminin gerçekleştirdiği operasyon sayesinde Usame Bin Ladin 'in Pakistan'da olduğu tespit edildi ve öldürüldü.

Haberin Devamı

11 Eylül saldırısının etkileri ve sonuçları

11 Eylül saldırısı sonucu yıkılan Dünya Ticaret Merkezi ve yakınındaki yapıların çökmesi ve ağır hasar alması sebebiyle, Lower Manhattan iş bölgesinde ciddi ekonomik etkiler yaşandı. Finans kuruluşlarının bulunduğu Wall Street, 17 Eylül'e kadar kapatıldı. ABD ve Kanada hava sahaları 13 Eylül'e kadar kapalı kaldı. Çok sayıda yer, terör saldırısı ihtimali sebebiyle kapatıldı, boşaltıldı ve bazı etkinlikler iptal edildi. Dünya Ticaret Merkezi ve çevresinin temizliği Mayıs 2002'ye kadar sürdü. Pentagon'un yıkılan bölümünün yeniden inşası 1 yıl sürdü. 18 Kasım 2006'da Dünya Ticaret Merkezi'nin bulunduğu yerde Özgürlük Kulesi inşası başladı ve kulenin yapımı 3 Kasım 2014'te tamamlandı. New York'ta, Pentagon'da ve Pensilvanya'da çok sayıda 11 Eylül Anıtı inşa edildi.

11 Eylül saldırısının bilinmeyenleri

11 Eylül saldırısının aslında ABD hükümeti ve gizli servisleri tarafından yapılan sahte terör saldırısı olduğu iddiası ortaya atıldı. Bu iddiaya göre, sahte terör saldırısı sayesinde ABD hükümeti, Orta Doğu ve Afganistan'da uygulamayı planladığı işgalleri meşru hale getirmek için sebep yaratacaktı.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

11 Eylül saldırısı nedir 11 Eylül saldırısını kim yaptı

11 Eylül saldırısı nedir 11 Eylül saldırısını kim yaptı

11 Eylül saldırısı nedir 11 Eylül saldırısını kim yaptı

11 Eylül saldırısı nedir 11 Eylül saldırısını kim yaptı

11 Eylül saldırısı nedir 11 Eylül saldırısını kim yaptı

11 Eylül saldırısı nedir 11 Eylül saldırısını kim yaptı

Benzer İçerikler