
Kolonyanın tarihi
Kenarda köşede varlığı olan anca çok fazla hayatımıza dahil olmayan kolonya Corona virüs sonrası daha fazla işgal etti yaşamımızı. Elimizi sürekli ‘yıkadığımız’ kolonyanın tarihi ise oldukça ilginç. Kolonya nasıl icat edildi? Kolonyanın tarihi sizlerle…
1

Bayramların vazgeçilmezi
Â
Eski zamanlarda (yani Corona virüs öncesi) genelde bayramların favori eşyası kolonyadır. Misafirler geldiğinde ikram edilir, ferahlaması sağlanır konukların. Limonu, tütünü, lavantası, mandalinası gibi birçok çeşidi var.
Â
2

Kendisi çok seviyoruz
Â
Corona virüs olmasa da kendisini çok seviyoruz. Mis gibi kokması, ferahlatması bizim için vazgeçilmez olmuştur. Güzeldir yani…
Â
3

Kolonya ne zaman icat edildi?
Â
Gelelim kolonyanın hayatımıza giriş günlerine. 1300’lü yıllara, yani 14. yüzyıla kadar gitmek gerekiyor bunun için. O zamanlar rahipler tarafından kullanılan bir koku kolonya ancak profesyonel olarak değil. Ayrıca Macaristan Kraliçesi Elisabeth için üretilen bir koku da kolonyanın atası sayılıyor. Bildiğimiz kolonya ise İtalyan bir bilim insanı icat etmiş.

4

17. yüzyılda yaşayan bu mucit olan Giovanni Paolo Feminis, Almanya’nın Köln şehrinde hayatını geçiriyordu. Floransalı keşişlerden öğrendiği bu karışımı memleketine döndüğünde uygulamaya koydu. Etil alkollü formülün içine bergamot, limon ve portakal esansı katarak yeni bir ürün geliştirdi.
Â
5

‘Hayranlık Verici Su’
Â
Kısa süre içinde binlerce insan kolonyayı tanıdı. Kokusu ve ferahlık vermesi namının yayılmasında baş aktör oldu. İlk başta adı ise 'Hayranlık Verici Su' anlamına gelen 'Eau Admirable'ydı. Adı sonra 'Köln Suyu' anlamına gelen 'Eau de Cologne' şeklinde değişti.
Â
6

Taleplere yetiÅŸemedi
Â
O kadar ünlenmişti ki Giovanni Paolo Feminis üretime yetişemiyordu. Arkadaşı olan Giovanni Maria Farina'yı yardıma çağırdı. Giovanni Maria Farina, Köln'e gelir gelmez 1709'da kurduğu fabrikayla kolonyayı seri halde üretmeye başladı.
Â
7

Tıp fakültesi el attı
Â
Ancak kolonyanın şimdiki olmasını Köln Tıp Fakültesi sağladı. Fakülte, ürünün tıbbi ürün olarak da kullanılabileceğini açıklayınca kolonya Avrupa'da yaygınlaşarak günlük yaşamın vazgeçilmezi haline geldi.
Â
8

Kolonya Türkiye’ye ne zaman geldi?
Â
Türk topraklarına gelmesi ise biraz uzun sürdü. II. Abdülhamid döneminde ilk defa kolonya ile tanıştık. Önceleri Avrupa’dan ithal ettiğimiz kolonya, 1882'de Ahmet Faruki tarafından üretilmeye başlandı. Kolonya kısa sürede Türk topraklarında adını duyurdu. Zamanla misafirlere gül suyu yerine kolonya ikram edilmeye başlandı.
Â
9
