Geri Dön
Psikiyatrist ve psikolog arasındaki fark nedir?

Psikiyatrist ve psikolog arasındaki fark nedir?

Psikiyatri ve psikoloji sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Psikiyatrist ve psikolog arasındaki fark nedir? İşte her iki bilim dalı hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Psikiyatri nedir?

Ruh ve sinir hastalıklarıyla, kişide görülen uyumsuzlukları önleme, teşhis ve tedavi etmeyle uğraşan psikiyatri; bir diğer bilim dalı olan psikoloji ile yakından ilişkili. Psikiyatristlerin önemli bir kısmı aynı zamanda psikoterapi eğitimi aldıkları için karışıklık yaşanması da normal.

Psikiyatrist kime denir?

Psikiyatrist, ya da bir başka şekilde ifade edersek, ruh ve sinir hastalıkları uzmanı olan kişiler, aslında tıp doktorudur. Tıp fakültesinden mezun olurlar. Uzmanlık sınavıyla girdikleri psikiyatri asistanlığında 4-5 yıl çalışıp tanı ve tedavi konusunda uzmanlaşırlar. Ağırlıkla pratik bir eğitim alırlar. Depresyon, duygudurum bozuklukları, psikotik bozukluklar, anksiyete bozuklukları başta olmak üzere psikiyatrik hastalıkların teşhisi ve tedavisini öğrenirler.

Psikoloji nedir?

Psikoloji ise bir ruh bilimidir. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde 4 yıllık psikoloji bölümlerinde, psikolojiye giriş, sosyal psikoloji, psikolojik testler, psikoloji kuramları, psikoloji tarihi, deneysel psikoloji, adli psikoloji gibi birçok farklı konu işlenir.

Psikolog kime denir?

Üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olan psikologlar, eğitim hayatları boyunca psikoterapi kuramları hakkında genel teorik bilgi sahibi olurlar. Ancak pratik uygulamalı eğitim ve süpervizyon almazlar.

Psikiyatrist ve psikolog arasındaki fark nedir?

Bir tıp branşı olan psikiyatri, üniversite sınavında sayısal ağırlıklı puan türüyle öğrenci alır. Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder. Psikoloji, psikiyatrinin aksine sosyal bilimlere yakın durur. Psikiyatrist olmak için önce tıp fakültesi bitirmek, psikolog olmak için ise 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekir.

Kimler ilaç yazabilir?

Psikiyatristler, ilaç tedavisi konusunda eğitim alırlar. Dolayısıyla ilaç yazabilirler. Ayrıca eğitim aldıkları takdirde terapi de yapabilirler.

Psikoloji mezunları ise, kuramlar hakkında bilgi sahibi oldukları için, psikoterapi yapabilirler.

Eğer terapist arıyorsanız psikoterapi eğitimi almış olan bir psikiyatrist ya da psikologlara gitmeniz gerekir. İlaç kullanma/yazma konusunda ise size ancak bir psikiyatrist yardımcı olabilir.

Benzer İçerikler