Geri Dön
Çin bayrağını Koronavirüs sembolüyle çizdiler

Çin bayrağını Koronavirüs sembolüyle çizdiler

Çin'den dünyaya yayılan koronavirüs hepimizi dehşete düşürmüş durumda. Ancak bu şok hali bizi yanlışa sürüklememeli. Mesela Danimarka gazetesinde yayımlanan ve koronavirüs sembolü barındıran Çin bayrağı gibi...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Çizimden rahatsızlık duymamaları imkânsız

Çin bayrağını Koronavirüs sembolüyle çizdiler

Danimarka'da yayımlanan Jyllands-Posten gazetesindeki gündem sayfalarında bir çizime yer verilmiş. Çin ve koronavirüs ile ilgili bir çizime yer vermek istemişler. Ancak sonuç hüsran. Neden? Çünkü almışlar Çin bayrağını, 5 yıldız yerine virüs sembolü yerleştirmişler. Bunun üzerine Pekin yönetimi de haklı olarak büyük bir tepki göstermiş. Çin'in Kopenhag Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yapılan bir açıklamada, Çin'in bu çizimden ötürü 'çok öfkeli olduğu' belirtilmiş. Çizimden rahatsızlık duymamaları imkânsız zaten. 'Geceyarısı Ekspresi' filminin yarattığı negatif imajdan dertlenenler online mı mesela?

İ'Çin'de Çin geçen her şeye!

Çin bayrağını Koronavirüs sembolüyle çizdiler

Eğri oturalım, doğru konuşalım. Çin'den dünyaya yayılan ve korku salan virüs birçoğumuzun psikolojisini olumsuz yönde etkiledi. Çin'de yaşanan sıkıntı çok daha büyük. Her gün haber ajansları, ülkedeki paniği ve sıkıntıya yer veriyor. Dünyanın geri kalanına bile sıçrayan bir virüsten bahsediyoruz üstelik. Ama en çok zararı Çin görüyor zaten. Çin yemeklerine boykot, i'çin'de Çin geçen her şeye nefret söylemi... Giderek ırkçı bir hale dönüşüyor 'Çin malı' her şey.

Nefret söyleminden kaçınmak gerek

Çin bayrağını Koronavirüs sembolüyle çizdiler

Danimarka'daki çizim ise yangına körükle gitmekten, Çin aleyhinde ırkçılık yapmaktan başka bir şey değil. "Böyle çizim olur mu yahu?" dedirtiyor kesinlikle. Aynı şey bizim başımıza gelseydi, bizim ay ve yıldızımıza böyle küçümseyici, hafife alıcı bir çizim uygun görülseydi, "Böyle bir şeyle anılmak istemiyoruz!" diye delirmez miydik? Aşırı elit düşünmenin, 'ifade özgürlüğü' demenin çok da bir anlamı yok.

Çin bayrağını Koronavirüs sembolüyle çizdiler

Bazı kırmızı çizgiler var. Danimarkalıların da koronavirüsüyle ilgili çok daha yaratıcı bir çizimi uygun görmelerini beklerdim açıkçası. Bu haliyle provoke edici bir çalışma. Ve daha da kötüsü yaşanan salgını sadece Çin'e mal etmek de aşırı tek taraflı ve yıkıcı bir bakış açısı. Çin'den kaynaklanan bir salgına nefret söylemleriyle yüklenmek şu anda çok kolay. Zemin müsait. Ama zor olanı yapıp konuya daha soğukkanlı yaklaşmamız gerekiyor halbuki. Virüsün çıkış kaynağı Batı Avrupa olsaydı benzer şekilde mi küçümsenecekti cidden? Ben hiç sanmıyorum.

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler