Pazar 2002'de hükümete rahat yok

2002'de hükümete rahat yok

03.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

2001 yılı Türkiye için ekonomik zorluklar ve devlet yönetimindeki tartışmalarla geçti. Özellikle ekonomik sıkıntıların aşılması için 2002’de atılacak adımların öneminden sık sık bahsediliyordu . Yıldızlara bakılırsa devlet yönetimindeki kriz bu yıl da sürecek. Hükümet ve cumhurbaşkanı arasındaki problemler bitmeyecek. Reformlar da çalışan kesimin canını sıkacak

2002de hükümete rahat yok

2002'de hükümete rahat yok

2001 yılı Türkiye için ekonomik zorluklar ve devlet yönetimindeki tartışmalarla geçti. Özellikle ekonomik sıkıntıların aşılması için 2002’de atılacak adımların öneminden sık sık bahsediliyordu . Yıldızlara bakılırsa devlet yönetimindeki kriz bu yıl da sürecek. Hükümet ve cumhurbaşkanı arasındaki problemler bitmeyecek. Reformlar da çalışan kesimin canını sıkacak

R. HAKAN KIRKOĞLU

Ülkemizin gündemi hemen her gün zikzaklar çizse ve aniden değişse de astroloji yardımıyla yol gösterici öngörümler elde edebiliriz.
Klasik yöntemlere göre bu yıl ülkemizi dış politikada ve uluslararası ilişkilerde yorucu bir yıl bekliyor. 2002 bu alanda baskılar görebileceğimize işaret etmekte. Politik astrolojide dış siyaset ve ilişkiler, açık düşmanlıklar 7. evle ifade edilir. Ülkemizin bu evinde muhafazakar, risk almaktan çekinen Oğlak burcu var. Bu yılki Güneş Dönüşü haritamızda ise Oğlak burcunun yöneticisi Satürn, yükselen burçta yer almakta. Bu bakımdan bu yıl ülkemiz gündemini önemli oranda yönlendirecek konulardan birisi komşu ülkelerle ilişkiler olacak.
Hatırlarsanız 11 Eylül saldırısı öncesinde işaret ettiğim ve Savaş Döngüsü sayılan Satürn-Pluto karşıt açısı bu sonbaharda gündeme gelmişti. Benzer şekilde, bu iki güç Güneş Dönüşü haritamızda dış politikayı ve genel koşulları belirleyen 1. ve 7. evlerde yer alıyor.

Sezer ile Ecevit bu yıl da sürtüşecek
Dönüş haritasına bakarsak yükselen burçta ekonomiyi, disiplini, daralmayı anlatan Satürn’le karşılaşıyoruz. Satürn aynı zamanda yönetimi ve hükümeti açıklayan 10. evin de yöneticisi olduğu için bu kararların arkasında hükümeti görmek şaşırtıcı değil. Neptün’ün de orada olması ve devleti ifade eden Güneş’in Neptün’le olan karesi, üst yönetimde önemli karmaşaya, aldanmalara, karışıklığa, hatta skandallara işaret edecek güçte. Bir bakıma cumhurbaşkanı (Güneş) ve hükümet (10. evde, burada Neptün’le karmaşaya girmiş) arasında oldukça sürtüşme var ve bu sürtüşme büyük sorunlara da yol açabilir. Bu olayların ortaya çıkışı ve huzursuz gelişmeler ocak sonuna doğru patlayabilir. Konu Afganistan’ı ve Irak’ı da ilgilendirebilir.

Komşu ülkelerle ilgili konulara dikkat
Ülkemiz dış politikasını ve genel şartları anlatan evlerde Satürn-Pluto karşıtlığı İkizler-Yay ekseninde yer alırken, Merkür-Jüpiter karesi de olması, beklediğimiz paraların, IMF’ten alınan kredilerin bu savaş döngüsüne sıkı sıkıya bağlı olduğunu açıklamakta. Bu bakımdan, ABD’nin Irak politikası ülkemiz yönetimini ilgilendiren önemli bir konu olarak gündeme geliyor. Dönüş haritasında tepede bulunan Uranüs işte bu sürprizi anlatmakta. Ülkemiz komşu ülkelerin durumuna önem vermek zorunda. Zira komşuları anlatan 3. ev girişinde Jüpiter yer almakta ve Jüpiter doğrudan dış politika evimizi, yani 7. evi yönetmekte. Bu alanda Pluto’nun da olduğunu görürsek baskı unsurlarının öne çıkabileceğini söyleyebiliriz. Askeri konulara azami önem vermeli, komşularımızla ilgili konulara dikkat etmeliyiz.

Reformlar çalışanları hoşnut etmeyecek
Bu yılki dönüş haritasında Güneş çalışan kesimi, memuru ve devlete destek veren kesimi -ki bunun içine orduyu da koyabiliriz- 6. evde yer almakta. Güneş bu evde pek rahat olmadığı için hükümeti rahat bir yıl beklemiyor. Bununla birlikte, bu haritada yükselen yöneticisi Merkür de 6. ev girişinde ve Satürn / Uranüs’le beraber uyumlu açıdalar. Bu bize devletin işleyişine, devlet mekanizmalarına ilişkin reformları ve bunun getireceği yeni düzenlemeleri anlatmakta. Jüpiter’e ise dikkat etmeliyiz. Jüpiter hukuku ve kanunları temsil ederken, Merkür’le kare açısı yeni düzenlemelerin çalışan kesimi zora sokabileceğini ya da oldukça hoşnutsuzlukla karşılanabileceğini anlatmakta.
Ayrıca şansın, maddi ve manevi gelişmenin göstergesi Jüpiter temmuza kadar ülkemiz yükselen burcundan geçiyor. Jüpiter ülkemizin para, ekonomik kaynaklar ve nakit varlıklarını anlatan 2. evine de geçecek. Bu bakımdan ekonomi çarklarının hızlı dönmesi ancak yılın ikinci yarısında iyice belirginleşmiş olacak.

Ordu ile düşünce ayrılıkları oluşabilir
Ne kadar ilginç ki, astrolojide savaş gezegeni olarak bilinen Mars da tepe noktasına yakın durumda. Kuşkusuz üst yönetimdeki konular işin içine orduyu, ülke güvenliğini de katabilir. Belki de ülkemiz güvenliği ve askeri girişimleri konusunda yönetimi zora sokabilecek düşünce ayrılıkları ve çatışma yaşanabilir. Öyle görünüyor ki hükümetin vereceği kararlarda hataların ortaya çıkması oldukça problemli olabilir. Bu arada Mars / Uranüs orta noktasının 10. evle birleşmesi hükümete, liderlere yönelik patlayıcı tehdit biçiminde görülebilir. Bu tür güvenlik konularına özen gösterilmesi gerekir.

Geçmişteki hatalar temizlenecek
Güneş dönüşü haritasında yükselen İkizler ülkemiz haritasında 12. eve düştüğü için bu yılın çok huzurlu geçmesini beklemeyin.
12. ev kayıpları, elde olmayan nedenlerden ötürü kısıtlanmayı ve feda etmeyi anlatır. Geçmişteki hataların temizlenmesi sürecinde zorlu bir yıl ve şartlar eylülden sonra ılımlı bir trende girecek.

Bu tarihlere dikkat!
• Ocak ayının son 10 günü, dış politika, asker ve yönetimi içeren konular
• Martın ilk 10 günü dış politikayı ve ülkemiz güvenliğini ilgilendiren temalar
• 13 Nisan’dan ay sonuna kadar askeri konular ve karışıklıklar, düzensizlikler
• Mayısın son 10 günü gündemin çok yoğun olduğu ve hükümeti, yönetimi ilgilendiren konular
• Haziran ayında gerçekleşecek olan güneş tutulması yönetime ilişkin kayıpları, Türkiye’yi harekete geçirebilecek kontrol dışı konuları, gizli düşmanlıkları anlatıyor
• Temmuz sonu ve ağustos başı ülke güvenliği, savunma, hükümeti ilgilendiren konularda sürtüşmelerin yaşanabileceği günler
• Ağustos ayında ekonomiyi, kaynakları, Merkez Bankası’nı ilgilendirebilecek konular
• Ekim sonu ve kasım başı yepyeni şartlar ve hükümeti tazeleyen enerjiler
• 2002 Aralık’ta Mars, ülkemiz Güneş’i üzerinden geçerken yönetimi etkileyen, değiştiren dinamik bir dönem

Bir çırpıda Türkiye 2002
• Bu yıl dış politika en önemli gündem maddelerinden birisi
• Hükümeti zora sokacak gelişmeler var, haziran ayına dikkat
• Askeri konularda ve komşularla ilişkilerde daha önlemci olmalıyız
• Eylül-kasım geçişi süregelen politik şartları yenileyecek önemli dönüşümlere gebe
• Yönetimde karmaşa, belirsizlik ve kayıplar olası. Bu durum devlet yönetiminde, cumhurbaşkanını ilgilendirecek zorlamalar getirecek
• Toplumsal huzursuzluklar çok önemli




PAZAR