Pazar 3 dergi 3 bakış

3 dergi 3 bakış

13.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür sanat hayatında canlanmanın başladığı eylül ayının bir meyvesi de farklı konularda, farklı bakış açılarıyla hazırlanan üç dergi: Fitbol, Pulbiber ve Homojen... Bu üç derginin yayın yönetmenleri yaklaşımlarını ve içeriklerini tek tek anlattılar

3 dergi 3 bakış

“Dergimizde yazanların tamamına yakını kadın”

Haberin Devamı

Deniz Durukan (Pulbiber yayın yönetmeni)

-Dergi ismini Didem Madak’ın “Pulbiber Mahallesi” kitabından ilhamla aldı.

-En önemli özelliğimiz yazarların tamamına yakınının kadın olması. Bunun temelinde bize verilen alanlarla yetinmeyip bunu genişletmek, her alanda daha fazla görünür olmak yatıyor. Sadece kadın sorunlarına, cinsiyet ayrımcılığına veya cinsel yönelimlerden dolayı ötekileştirilmeye karşı çıkmakla sınırlı değil, hayata dair her şey Pulbiber’in de meselesi. Kültür de var, sanat da, edebiyat da, spor da... Farkımız kadınların dilinden ve dünyasından bir bakışla alternatif bir yaklaşım sunmak çünkü piyasadaki dergilerin büyük çoğunluğu erkeklerin yönetiminde. “Biz niye yapmayalım, ne bekliyoruz?” dedik, bu alandaki eksikliğe dikkat çekmek istedik.

Haberin Devamı

-Bu cuma ilk sayımız çıkıyor. Kadromuzda Sevin Okyay, Ayşen Gruda, Güner Kuban, Umay Umay, Mine Söğüt, Elif Güney Pütün, Kaan Koç, Rafet Arslan, Ayta Sözeri gibi birçok isim var. Sınırlı sayıda da olsa erkek yazarların da bizimle olmalarını önemsiyoruz. İleride bize katılacak birkaç erkek yazar daha olabilir.

“Sözü olan herkese açığız”

Can Durukan (Fitbol yayın yönetmeni)

-Ofisin sokağında futbol maçı yapan kişileriz, futbol dergisi çıkarmak uzun zamandır aklımızdaydı. Futbolu büyüdüğümüz mahallede, sokakta sevdik, aynı duyguyu işimize de yansıttık. Dergi, okurlarını yazılı olmayan ama bildiğimiz mahalle maçı kurallarıyla karşılıyor. Sokak kültürüne atıfta bulunan içerikler üretmeye devam edeceğiz.

-Futbola dair sözü olan herkese kapımız açık. Birileri beğenmiyor diye sayfalarımızı herkese açmaktan imtina etmeyeceğiz, çok özel isimlere yazdırmaya devam edeceğiz. Dergimizden önce başka yerde yazmamış olan Fatih Terim’in, hakemlik kariyerine devam eden Fırat Aydınus’un ilk sayımızda yazmaları son derece değerli.

-Futbolu icra edenlerle izleyenler arasında bir duvar var. Amacımız o duvarı kaldırmak. Ezber bozmak, yol göstermek gibi bir iddiamız yok. Kenarda kalmış, unutulmaya yüz tutmuş futbol hikayelerini hatırlatıyoruz, haberdar olmayanlara öğretme şansını elde ediyoruz. Futbolu seven bir ekip olarak, futbolu sevenlere futbol dolu bir dergi yapıyoruz.

Haberin Devamı

“Yanlış tanınmamız acılarımızı ve travmalarımızı artırıyor”

Dark Bear (E-dergi Homojen’in yayın yönetmeni ve Ayı Sözlük’ün kurucusu)

-Dört yılı aşkın süredir devam eden Ayı Sözlük yazarlarından bir ekibin hazırladığı Homojen’i daha büyük kitleye ulaşabilmek için elektronik dergi olarak çıkardık. “Homojen” isminin sebebi, toplumumuzda ötekileştirilen ve ayrıştırılan LGBTİ bireylerin toplumun bir parçası olduğunu gösterme çabamız. Tüm farklı grupların iç içe yaşayabileceğini vurgulamak için bu dergiyi çıkarmak istedik. Slogan olarak ilk sayı için “Homojen, Ayırmadan sevijen” cümlesini kullandık, tüm nefes alıp veren canlıların ayrıştırılmadan sevilmesi ümidiyle.

-Toplumun bizi yanlış tanıyor olması acılarımızı, travmalarımızı artırıyor. LGBTİ bireyleri heteroseksüel bireyler doğurduğu halde, bu nefret ve ötekileştirmeye anlam veremiyoruz. İnanıyoruz ve umuyoruz ki bizi tanımayan birçok insan bu dergi sonrasında bizi sevmeye, en azından saygı duymaya başlayacak.

Haberin Devamı

-İlk sayıda hukukçulardan psikologlara, edebiyatçılardan müzisyenlere, oyunculara kadar farklı mesleklerden kişilerin yazıları var. Film, kitap, etkinlik gibi tavsiyelerin de bulunduğu dergimiz homojen.ayisozluk.com adresinden indirilebiliyor. n

Yazarlar